‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Stories of Science
Lees online  |    
t   f   in
TU Delft zet grote stappen in het Kennisveiligheidsbeleid
Universiteiten van Nederland (UNL) berichtte onlangs over een rapport dat onderzoeksbureaus Oberon en Dialogic opstelden over de implementatie van kennisveiligheidsmaatregelen bij universiteiten. Onder leiding van programmadirecteur Peter Weijland is TU Delft sinds eind 2021 concreet bezig met het ontwikkelen van instrumenten voor kennisveiligheid. In het instellingsbeeld kennisveiligheid van Oberon & Dialogic kwamen goede voorbeelden van TU Delft naar voren waar ook andere instellingen van kunnen leren. Lees meer
Opruimactie sigarettenpeuken
Medewerkers, studenten en bezoekers mogen sinds 1 augustus 2020 niet meer roken op een groot deel van het terrein van de campus. Toch liggen er regelmatig nieuwe sigarettenpeuken op de grond. Rondom de Aula zijn ze erg lastig op te ruimen vanwege de kiezelsteentjes die daar liggen. Personeelsvereniging Prometheus heeft leden gevraagd te helpen met het opruimen van sigarettenpeuken. Ongeveer 50 leden hebben de afgelopen twee weken de handen uit de mouwen gestoken en een groot aantal peuken opgeruimd rondom verschillende gebouwen op de campus. In het voorjaar wordt de actie herhaald.
Start kaartverkoop Sinterklaasfeest
Personeelsvereniging Prometheus organiseert ook dit jaar het Sinterklaasfeest dat plaatsvindt op zaterdag 2 december. Voor het feest zijn de (klein)kinderen van alle medewerkers uitgenodigd. Het Sinterklaasfeest begint om 12.00 uur in de Aula met activiteiten als schminken, knutselen en skelter rijden. Voor de allerkleinsten is er een ruimte ingericht met knuffels, Duplo en een wigwam. Ook wordt er in het Auditorium een kinderpopconcert gehouden. Na de pauze worden Sinterklaas en zijn Pieten verwacht. Toegangsbewijzen kosten 5 euro en zijn vanaf nu te verkrijgen bij het kantoor van Prometheus, geopend van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 – 14.00 uur. Het kantoor is van 15-17 november gesloten. Lees meer
Programma New/No Lenses bekend
Zoals je in de vorige nieuwsbrief kon lezen, heeft TU Delft Library QuTech-onderzoekers en kunstenaars bijeengebracht om het programma ‘New/No Lenses’ en een tentoonstelling te ontwikkelen. Met behulp van nanotechnologie en lasertechnieken met of zonder quantum lens ontstaan er bijzondere kunstwerken. Het volledige programma is inmiddels bekend en kun je hier bekijken.
De TU Delft Campusvisie 2040 is nu beschikbaar 
De Campusvisie 2040 is het kompas voor de campusstrategie en gebiedsvisies voor de komende jaren voor de locatie in Delft. De visie streeft naar een duurzame en leefbare campus die goed verbonden is met de stad Delft en de regio, met aandacht voor verdichting, functiemenging (met extra aandacht voor wonen op de TU Delft campus), klimaatadaptatie en mobiliteit. Daarmee geeft de Campusvisie een doorkijk naar hoe de Delftse campus er in 2040 uit kan zien. Om tot deze visie te komen zijn er workshops en gesprekken geweest met studenten, medewerkers, bedrijven op de campus, omwonenden van de campus, gemeente Delft en andere betrokken partijen. Je kunt de Campusvisie 2040 hier vinden.
Schrijf je in voor klimaatspel 'Climate Fresk' op 23 november
Medewerkers en studenten die meer willen leren over de klimaattransitie kunnen meedoen aan de ‘Climate Fresk’, een klimaatspel in de vorm van een workshop. Het is een interactief spel waarin je de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering ontdekt en mogelijke maatregelen bespreekt. Het spel is samengesteld op basis van IPCC-rapportages. De Climate Fresk heeft de potentie om een snelle implementatie van basisklimaatonderwijs op de TU Delft te realiseren. Je kunt je hier aanmelden voor de workshop op 23 november van 15.00 tot 18.00 uur. 
Winnaars Wubbo Ockels Innovatieprijs 2023
Op vrijdag 3 november vond de Wubbo Ockels Innovatieprijs plaatst in het Co-Creation Centre op The Green Village. Hier pitchten 11 finalisten hun duurzame innovatie. Drie winnaars gingen naar huis met het prijzengeld: 10.000 euro om hun innovaties verder te brengen. Arctic Reflections zet zich in om het ijs op de noordpool weer te laten aangroeien. De SpeedDryer heeft een slim en energiezuinig droogrek ontworpen als vervanger voor een wasdroger. Daarbij wonnen Rechten voor de Natuur en The GAIA gezamenlijk één prijs om samen de natuur een stem te geven aan de hand van rechten en kunstmatige intelligentie. Meer weten over de innovaties van deze winnaars? Luister de radio-aflevering van BNR hier of lees hier meer over de Wubbo Ockels Innovatieprijs.
Meld je aan voor de Van Hasselt-lezing: Existentiële ramp: een multigenerationele benadering
Je kunt je nu aanmelden voor de jaarlijkse Van Hasselt-lezing die dit jaar plaatsvindt op 22 november in het Prinsenhof Museum. De lezing wordt gehouden door Samuel Ira Scheffler, hoogleraar Filosofie en Recht aan de New York University. Hij bespreekt de kwestie dat een hoop mensen geloven dat de mensheid in de 21ste eeuw een groot risico loopt op een existentiële ramp. In deze lezing wordt aan het belang van het voortbestaan van de mensheid een andere uitleg gegeven. Na de lezing zal Rob Mudde van het College van Bestuur, de Mekel Award uitreiken voor het beste studentenproject op het gebied van maatschappelijk verantwoorde innovatie. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
Contact
Heb je vragen over TU Nieuws of een tip voor een nieuwsitem, neem dan contact op met de eindredactie via tu-nieuws@tudelft.nl
t   f   in
Colofon
In TU Nieuws lees je successen, veranderingen, het beleid en de achtergronden ervan binnen de universiteit. TU Nieuws is te vinden op de medewerkerswebsite van TU Delft.

TU Nieuws is een uitgave van Directie Communication en verschijnt eens per twee weken.
Stories of Science