Voor de uitwerking van de Omgevingsvisie werken we in Leiden aan vijf stadsbrede thema’s, waaronder Groen Blauw Raamwerk. Onder dit stadsbrede thema vallen onderwerpen als groen, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Gezien de grote ontwikkelingen rondom deze onderwerpen is het raadzaam om samen op te trekken met andere overheden en experts. Zoals in het Werkatelier Water en Bodem, dat deze maand werd gehost door onze collega Veronique Loeffen.
Waterproblemen in Leiden
Door klimaatverandering ontstaan er steeds vaker problemen met water: meer heftige regenbuien met wateroverlast en droge zomers met te weinig water. Ook de waterkwaliteit en de biodiversiteit kunnen verslechteren door schadelijke stoffen in het water. De zeespiegelstijging lijkt ook harder te gaan dan we dachten. Kortom, hoog tijd voor oplossingen. We moeten als gemeente Leiden bij al onze activiteiten steeds beter en ook eerder rekening houden met water.
Zonder zelf het wiel uit te vinden
Sinds 2023 participeert Leiden in het RAAK-onderzoeksprogramma Water en Bodem. In dit programma werken gemeenten, waterschappen, provincies en een aantal hogescholen en onderzoeksinstituten samen. Met als doel dat gemeenten en provincies goed rekening houden met water en bodem in al hun activiteiten. In het onderzoeksprogramma delen we kennis en doen we onderzoek. Zo hoeven we niet allemaal zelf het wiel uit te vinden.
Singelparkroute naar het stadhuis
Alle deelnemende organisaties van het onderzoekprogramma waren op woensdag 19 juni te gast in Leiden: drie waterschappen (Rijnland, Vallei en Veluwe, Hollands Noorderkwartier), gemeente Amersfoort, provincie Zuid-Holland, Hogeschool Leiden, Hogeschool Van Hall Larensteijn, Stichting CAS en de Omgevingsdienst Utrecht. De dag startte met een wandeling door het Singelpark. Onderweg konden de deelnemers Leidse voorbeelden van vergroening bewonderen.
Rechtenstudent onderzoek waterbeleid
Stagiaire en rechtenstudent Sterre de Fockert onderzocht voor de gemeente Leiden wat nou precies de juridische basis is voor het maken van waterbeleid. Wat moeten we als gemeente doen om de waterkwaliteit te verbeteren? Wat zijn de ervaringen van andere gemeenten? Sterre gaf hierover een presentatie aan alle gasten. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met Sterre op.
Te nat, te droog, te vies
Tijdens de middagworkshop bespraken de aanwezigen de onderwerpen: Te nat, Te droog en Te vies. Hoe zien we deze onderwerpen in relatie met de Omgevingswet? De rode draad door deze gesprekken is dat we alleen door samenwerking verder komen. Dat komt doordat de oplossingen voor waterproblemen meerdere beleidsvelden en overheden raken. Een van de mogelijke oplossingsrichting die werd besproken is het maken van een interbestuurlijk Omgevingswetprogramma voor water.
Wil je meer weter over waterbeleid of het stadsbrede thema Groen Blauw Raamwerk? Neem dan contact op met Veronique Loeffen.
|