Aftellen
Nog maar een paar weken, en dan zal op 12 oktober het 20e jaarcongres van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht weer plaatsvinden in het mooie Ermelo. Wil jij er nog bij zijn, maar heb jij je nog niet aangemeld, doe dit dan nog snel aangezien wij al bijna vol zitten, en de inschrijving over enkele dagen zullen moeten sluiten. Inhoudelijk belooft het weer een zeer boeiende dag te worden, waarbij alle voor ons vakgebied actuele onderwerpen aan bod komen. Ook het traineeship van de vereniging wordt tijdens het congres besproken, en begint nu echt te lopen. Zo heeft de BOB voor het traineeship de Kickstart ABW ontwikkeld en zijn er op www.bouwenaanbwt.nl verschillende trainees te vinden die bij een gemeente of Omgevingsdienst aan de slag kunnen via één van onze geassocieerde partners.
Wkb en Omgevingswet
Nog een paar maanden en dan treedt de Omgevingswet en de Wkb in werking. In eerste instantie vanaf 1 januari alleen voor nieuwbouw in gevolgklasse 1 en dan als het verantwoord is op 1 juli ook voor verbouw in gevolgklasse 1. Dit werd duidelijk gemaakt via een brief met antwoorden van minister Hugo de Jonge die hij op 11 september aan de Eerste Kamer stuurde.
Voor een goede voorbereiding op de Wkb is het belangrijk ook alle brieven rond de bouwmelding op orde te hebben. De regio IJsselland heeft een prachtig pakket aan Wkb brieven ontwikkeld die je zo mag gebruiken. Wel zoekt de redactieraad nog andere gemeenten en Omgevingsdiensten die mee willen kijken in het nog verder verbeteren van deze brieven.
Het DSO is nog 'under construction' zoals dat in goed Nederlands wordt genoemd. Om het DSO nog verder te verbeteren en om als bevoegd gezag zelf goed te leren werken met het DSO is indringend testen erg belangrijk. Wil jij zelf ook meedoen aan een indringende ketentest? Meld je dan hiervoor aan bij de VNG. Ook is er inmiddels een nieuwe productieversie van toepasbare regels in de bruidsschat te vinden op het DSO. Daarnaast is ook binnen het DSO de indeling van Regels op de kaart nog veranderd en een artikel over wijzigingen en verbeteringen die door gebruikers zijn ingebracht in de Vergunningencheck binnen het DSO. Een andere grote uitdaging voor gemeenten is om alle bestemmingsplannen goed om te bouwen naar één omgevingsplan. En dat is meer dan een strik om je huidige bestemmingsplannen en lokale beleid heen doen. Hoe het omgevingsplan goed kan worden vorm gegeven binnen de juridische kaders heeft de VNG een mooi document met veel tips gepubliceerd.
Belangrijk binnen de juridische kaders van de Omgevingswet is ook het nieuwe verzamelbesluit Omgevingswet 2023 met daarin heel veel aanpassingen ten opzichte van de eerdere versie van de vier AMvB's. En dit zal overigens nog niet het laatste verzamelbesluit zijn voor invoering van de Omgevingswet. Tot slot over de Omgevingswet nog de nieuwe handreiking Havenbeheersverordening en omgevingsplan voor gemeenten met een haven, en de nieuwsbrief implementatie DSO Omgevingswet van 7 september 2023 en 21 september 2023.
Bouwregelgeving
In het blokje bouwregelgeving begin ik dit keer met Bouwkwaliteit in de praktijk nummer 6 van 2023 die bij veel leden van de vereniging weer op de mat is gevallen. Heeft u hem niet in gedrukte vorm dan kunt u een paar artikelen uit het blad ook digitaal lezen. Mocht u hem wel willen ontvangen, en daarnaast ook nog gratis naar diverse bijeenkomsten willen van de Vereniging BWT Nederland, wordt dan persoonlijk lid! De volgende editie van Bouwkwaliteit in de praktijk heeft als thema 'Natuurinclusief bouwen'. Hierover nu ook al een rapport waarin een goed handelingsperspectief is beschreven.
In relatie tot brandveiligheid is er een artikel gepubliceerd op brandveilig.com over de brandrisico's van in-gevel PV-panelen. Een nieuw maar steeds vaker toegepaste vorm van duurzame energieopwekking. De Nen start de ontwikkeling van de NTA brandveilig bouwen met hout en het NIPV die ook weer op ons jaarcongres een boeiende workshop geeft heeft een leidraad uitgebracht voor het brandveilig beheer van woongebouwen.
Nieman Raadgevende ingenieurs, die ook met veel kennis op het jaarcongres aanwezig is, heeft voor u weer een mooi overzicht gemaakt van wijzigingen in de bouwregelgeving die per 1 januari in het Bbl (Besluit bouwwerken leefomgeving) in werking zullen treden. Ook hier een aantal wijzigingen met betrekking tot brandveiligheid, oplaadvoorzieningen voor elektrische voertuigen en de informatieplicht bouw- en sloopveiligheid waarvoor ook de Richtlijn bouw- en sloopveiligheid al is aangepast, en waarvan naast de nu nog conceptversie binnenkort een definitieve versie wordt. In relatie tot bouw- en sloopveiligheid hebben wij ook vaak te maken met steigernetten. Er is nu een mooi initiatief om oude steigernetten in te zamelen zodat deze kunnen worden gerecycled. En ook dit initiatief draagt weer bij aan een meer circulaire bouw. Wellicht is deze tip als toezichthouder door te geven aan de aannemer.
Organisatie
Naast het grote BWT jaarcongres is er op 9 november het COBc congres. Van voor en door toetsend constructeurs, maar ook zeer boeiend voor iedereen binnen het BWT. Dit COBc congres vindt dit jaar plaats in de Bullekerk in Zaandam.
En in relatie tot onze campagne voor het aantrekken van nieuw talent binnen BWT benaderen wij ook alle scholen met opleidingen bouw en infra. Van de hogeschool Windesheim kregen wij hierop ook een bericht terug, met de vraag of wij (u dus) nog plek heeft voor studenten die een afstudeeropdracht moeten gaan maken. Gebruik deze kans om deze studenten in te zetten zou ik zeggen.
En ook deze nieuwsbrief sluit ik af met de verwijzing naar onze vacaturepagina, met daarin weer een paar mooie vacatures van de gemeente Schouwen-Duiveland, Den Haag, Amersfoort en Heemstede.
Ik wens u weer veel leesplezier.
Wico Ankersmit
directeur Vereniging BWT Nederland
|