Alweer de laatste van dit jaar
Wat gaat de tijd toch snel. Het is al bijna 1 jaar geleden dat de Omgevingswet en de Wkb zijn ingevoerd, en dus al weer tijd voor de laatste nieuwsbrief van dit jaar. En het was een boeiend jaar met heel veel overleggen en diverse bijeenkomsten, heel gave traineedagen en om maar een voorbeeld te noemen een zeer inspirerend congres "digitalisering vergunningverlening", dat wij vorige week nog hadden in de Bouwcampus in Delft en het afgelopen week gehouden Develhub Gala, waar Bouwen aan BWT uit 212 inzendingen rond impact in de opleidingenwereld bij de laatste 3 eindigde. Ik zie dan ook weer uit naar een net zo boeiend en inspirerend 2025!
Omgevingswet en Wkb
Het rapport q3 monitoring Omgevingswet en Wkb is gisteren gepubliceerd en rond de Wkb zo aan het eind nog wel belangrijk nieuws, namelijk dat de verbouw nog voor onbepaalde tijd bij de gemeente blijft. Niet helemaal een verassing aangezien het aantal nieuwbouwprojecten in uitvoering binnen gevolgklasse 1 nu pas begint te draaien. De brief van de minister waarin dit nieuws werd aangekondigd was naar mijn mening wel een beetje te veel een goednieuwsshow, terwijl ik in de praktijk toch echt wel andere berichten binnenkrijg over de werking van het nieuwe stelsel. Ook op het meldpunt worden diverse zorgen gemeld, maar gelukkig ook goede ervaringen met het stelsel. Ik blijf dan ook de oproep doen om uw ervaringen via het meldpunt door te geven.
Een bericht uit mijn hart vanuit het IPLO is dat bevoegde gezagen alleen noodzakelijke informatie moeten opvragen bij een BOPA. Er zijn namelijk gemeenten die voor een voormalig kruimeltje de hele waslijst van een complete ETFAL laten indienen door de initiatiefnemer.
Vooroverleg is binnen het aanvraagproces erg belangrijk, maar vooruitlopend op formeel vooroverleg was het lastig om via het Omgevingsloket vragen te stellen over een initiatief. Dat is nu mogelijk via 'Verken uw idee'. Hiermee kunnen initiatiefnemers een overleg aanvragen om een idee met het bevoegd gezag te bespreken.
De VNG maakt bekend dat een aantal Tijdelijke Alternatieve Maatregelen (TAM) voor het Omgevingsplan voor wat betreft TAM gerelateerde verzoeken nog het hele volgende jaar kunnen worden gebruikt, en de TAM voor behandeldienst- en conceptverzoekinstellingen wordt verlengt met 1 maand tot 1 februari 2025. Maar daarnaast ondersteunt het DSO vanaf 1 januari 2025 2 versies van STAM niet meer.
In de nieuwsbrief implementatie 28 november en de nieuwsbrief implementatie 12 december nog meer nieuws rond de implementatie van de Omgevingswet. En ook zijn er veel nieuwe antwoorden op vragen over het Omgevingsplan door het IPLO op hun website geplaatst.
Iets verder van het onderwerp Omgevingswet, maar voor een goede gegevenshuishouding wel erg belangrijk is de reactie van de VNG op de voorgestelde wijziging Kadasterwet. Zeker als in de toekomst meer activiteiten vergunningvrij worden is het goed vastleggen van data bij het kadaster zeer belangrijk.
Bouwtechnisch nieuws
Op het gebied van bouwregelgeving is er een belangrijk verzamelbesluit Bbl gepubliceerd, met daarin een heel aantal reparaties en wijzigingen die al per 1 januari 2025 in werking treden. Dit betreft onder andere de bruggen en constructieve doorbraken die weer vergunningplichtig worden, en de zonnepanelen en afscheidingen tussen balkons die weer vergunningvrij worden. Daarnaast ook een aantal technische wijzigingen die op 1 januari, 1 juli of per 1 januari 2026 in werking zullen treden. In een andere brief van de minister aan de Kamer schrijft zij onder het mom van 'Stoer' de nestvoorzieningen die voorzien waren in de wijziging Bbl weer te schrappen, maar wellicht is dit dan wel 'Stoer', echt 'Slim' vind ik het niet aangezien dit veel onderzoekskosten had kunnen besparen.
Verder heeft minister Mona Keijzer de Tweede Kamer geïnformeerd over de nieuwe opzet van het Fonds Duurzaam Funderingsherstel die woningeigenaren concreet moet helpen bij funderingsherstel.
Om te kunnen bijdragen aan het realiseren van nieuwe woningen door optoppen van bestaande gebouwen heeft Nieman een onderzoek uitgevoerd voor het ministerie van VRO. Het onderzoek richt zich specifiek op de regels uit het Bbl die van toepassing zijn op het optoppen van bestaande gebouwen. Het rapport bevat een inventarisatie van de bouwregelgeving, mogelijke belemmeringen en biedt tevens diverse oplossingsrichtingen aan.
Rotterdam wordt door haar hoogbouw ook wel eens Dubai aan de Maas genoemd. Doordat er ook de komende jaren nog een aantal heel hoge gebouwen worden gerealiseerd heeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond een handboek ontwikkeld over brandbestrijding in hoogbouw hoger dan 70 meter. Ook is er weer een nieuwe versie van de Essentiële Controlepunten Brandveiligheid 2025 verschenen met de daarbij behorende checklist die door Brandveilig Bouwen Nederland jaarlijks wordt uitgebreid en geactualiseerd.
In het kader van het nieuwe CO-stelsel heeft minister Mona Keijzer de evaluatie van het wettelijk stelsel 'Certificering werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties' aan de voorzitter van de Tweede Kamer aangeboden. Deze evaluatie is uitgevoerd door KWINK groep en ook de Vereniging BWT Nederland heeft aan dit onderzoek bijgedragen. Tot slot rond bouwtechnisch nieuws nog nieuws vanuit de VNG over versnelling van natuurinclusief isoleren op basis van een soortenmanagementplan.
Organisatie VTH
Tijdens het jaarcongres van de Vereniging BWT Nederland in oktober volgden ruim 150 deelnemers de workshop over AI binnen het BWT. Op 22 januari wordt aan deze workshop een vervolg gegeven via een Webinar waarbij alle mogelijkheden vanuit Struck via AI worden toegelicht en besproken. Ook zal een live demo worden gegeven waar in wordt getoond hoe bij lastige percelen in 20 seconden het achtererfgebied en het bebouwingsgebied kunnen worden uitgerekend, en wordt aangegeven hoeveel m2 er nog vergunningvrij mag worden bijgebouwd.
Er is een nieuwe versie van de VTH-handreiking 'De Omgevingswet: de Rijksoverheid doet mee met VTH' verschenen, waarin de relatie tussen VTH en de diverse rijkspartijen die daarbij betrokken kunnen zijn is toegelicht.
In de nieuwsbrief Gebouwd Erfgoed van december 2024 weer diverse nieuwsberichten rondom monumenten en ander erfgoed.
Ook graag uw aandacht voor onze opleidingenpagina waar weer veel nieuwe opleidingen en trainingen voor 2025 zijn opgenomen. En dan natuurlijk ook even naar de vacaturepagina waar er weer een aantal heel mooie vacatures zoals in Goeree-Overflakkee die een Senior Adviseur Omgevingswet zoekt, de gemeente Geertruidenberg die een senior casemanager Omgevingswet de gemeente Amstelveen en de gemeente Leeuwarden die een toezichthouder Omgevingsrecht zoeken en de gemeente Oss die een Teamleider Uitvoering zoekt.
Rest mij tot slot u namens het bestuur en de medewerkers van de Vereniging BWT Nederland heel fijne feestdagen te wensen en een gezond en uitdagend 2025!
Wico Ankersmit
directeur Vereniging BWT Nederland
|