Het is weer eens tijd voor nieuwe wetgeving
De inkt van de Omgevingswet is nog maar net droog, en de eerste echte bouwplannen moeten nog onder deze nieuwe wetgeving binnenkomen, maar er wordt al weer een nieuwe wet aangekondigd in relatie tot de fysieke leefomgeving. De Wet versterking regie volkshuisvesting. Waar de Omgevingswet meer decentraal bracht en via het prachtige cadeau 'De Bruidsschat' iedere gemeente een boekwerk met afgedankte regels kreeg, wil deze nieuwe wet de regie op de volkshuisvesting terugbrengen naar het Rijk. Geen 'genimby' meer, snellere procedures en minder lange rechtsbescherming en vooral vol gas geven met de woningbouw. Wellicht komt er nog een mooie slogan voor deze nieuwe wet. Bijvoorbeeld; 'Eenvoudig beter', zou wel een aardige slogan kunnen zijn.
Omgevingswet en Wkb
Maar voordat deze nieuwe wet in werking is getreden zullen wij langzaam de eerste ervaringen met de Omgevingswet gaan opdoen. De Eerste Kamer heeft al haar eerste vragen gesteld over de invoering, en dan met name over hoe er nu wordt gemonitord en geëvalueerd op de nieuwe wet. De minister heeft deze vragen keurig in een brief beantwoord.
Over de Wet kwaliteitsborging hebben wij als Vereniging BWT Nederland samen met de VKBN zelf een kleine monitoring opgezet. Namelijk het meldpunt kennisdeling eerste ervaringen Wkb. Er zijn tot nu toe nog niet veel meldingen binnengekomen, maar dat is ook nog niet zo vreemd aangezien het nog niet storm loopt met het doen van bouwmeldingen, en ik tot nu toe nog steeds niet een bericht over de eerste bouwmelding heb ontvangen. Maar ook in relatie tot de voorbereiding op een melding, de kosten van de kwaliteitsborging of andere aspecten kunnen via dit meldpunt worden gedeeld. Over de Wkb dus verder niet veel nieuws, behalve de eindrapportage over het MKB opleverdossier. Het opleverdossier is vooral een document tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, maar het is wel goed om te weten wat de inhoud van een goed opleverdossier is.
Wel komen er veel vragen per mail binnen bij de Vereniging BWT over de knip in relatie tot het nieuwe vergunningvrije bouwen. Voor aanvragers maar ook voor gemeenten is het in veel situaties best lastig als het gaat om de beoordeling van deze knip tussen de bouwtechnische en omgevingsplanactiviteiten, die beiden geheel los van elkaar staande toetsingskaders hebben. Op mijn Linkedin pagina probeer ik al diverse voorbeelden te behandelen, maar die zullen wij nu ook plaatsen op bwtinfo. Het eerste onderwerp is de 'geknipte recreatiewoning', waarbij de beide kanten van de knip worden toegelicht. De komende tijd zal ik samen met Henry de Roo nog meer onderwerpen, waar veel vragen over komen behandelen. Meer nieuws over de Omgevingswet leest u uiteraard in de Nieuwsbrieven implementatie Omgevingswet van 22 februari en van 7 maart,
Bouwtechniek
Als eerste wil ik uw aandacht vragen voor de nieuwe editie van de Essentiële controlepunten brandveiligheid. Een wederom uitgebreidere versie die gratis te downloaden is. Verder is er een handreiking 'rekenen aan integrale CO2-emissie door nieuwbouwwoningen'. Om met Nederlandse woningbouw aan het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen is integraal inzicht in de CO2-uitstoot door energieverbruik en materiaalgebruik op korte termijn cruciaal. Dat kan met de Quick Carbon Indicator (QCI). Lente-akkoord maakte een handreiking met praktijkberekeningen en bevindingen voor marktpartijen, corporaties en gemeentes. En voor de informatieplicht emissiereductieplicht bij bouw- en sloopwerkzaamheden is er door BZK een handreiking geschreven. Deze handreiking biedt een handelingsperspectief voor het bevoegd gezag bij het beoordelen van de uitvoering van deze informatieplicht. Ook is er een nieuw handboek gepubliceerd dat corporaties helpt met biobased bouwen. En in de nieuwsbrief Bouwen met kwaliteit van het ministerie van BZK uiteraard nog veel meer bouwtechnisch nieuws.
Organisatie
Tijdens de heidag van het bestuur van de Vereniging BWT Nederland, die op 16 februari werd gehouden in 'Huis Oudegein', is afscheid genomen van Else Poortvliet en Edwin Lastdrager. Beiden gaan met pensioen en hebben daarom hun functie tijdens deze heidag overgedragen. De voorzittershamer werd door Else overgedragen aan Jennemieke Kleijwegt, en de rol van penningmeester is overgedragen van Edwin Lastdrager aan Roelof Oost. Tijdens het managementsymposium met daarbinnen de ALV op 30 mei aanstaande zullen de nieuwe voorzitter en de nieuwe penningmeester, die uiteraard geen onbekenden zijn, binnen het bestuur zich verder voorstellen.
Maar voordat het managementsymposium zal plaatsvinden is er eerst nog het VBWTN Toezichthouders en Handhaverscongres. Dit congres, dat dit jaar voor de derde keer zal worden gehouden zal op 25 april plaatsvinden in de Mauritskazerne in Ede. Het wordt weer een dag voor en door toezichthouders en handhavers die hun kennis willen delen. Eén van de boeiende onderwerpen die zal worden behandeld is de praktijkervaring van de toezichthouders en andere betrokkenen bij de ontploffing van het bedrijfspand aan de Schammenkamp in Rotterdam. Welke rol en taken het Bouw- en Woningtoezicht van Rotterdam hier bij had, en welke impact dit heeft gehad op de toezichthouders die hier bij waren, en welke nasleep dit nog steeds heeft, zal zowel plenair als tijdens een workshop worden besproken. Schrijf je nu in voor dit T&H congres. Er zijn slechts 250 plekken, die gelet op het weer zeer boeiende programma zeker zullen worden gevuld.
En tot slot in deze nieuwsbrief nog uw aandacht voor de nieuwe opleidingen op onze opleidingenpagina en weer een aantal mooie vacatures op de vacaturepagina, met actueel een beleidsadviseur innovatie woningbouw bij de VNG, een senior regisseur Omgevingsvergunningen bij de gemeente Apeldoorn, een vergunningverlener Omgevingswet bij HLT samen, een projectondersteuner omgevingszaken bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug en een toezichthouder Bouw bij de gemeente Heerde.
Ik wens u veel leesplezier!
Wico Ankersmit
directeur Vereniging BWT Nederland
|