Het Wijninstituut Nieuwsbrief
Vakantie wijn sentiment.....
met een cadeautje van de 'Smaak van Italië' 

Je kent het wel, af en toe een beetje wegdromen  
bij mooie plaatjes op Facebook en/of Instagram. 
En zo zag ik op het account van Adje Middelbeek een heerlijk filmpje van ‘De Smaak van Italië’. Dit filmpje (daarover later meer, met een leuke aanbieding),
nam mij mee terug naar onze vakantie daar….

Wat hadden we toen een zin om op pad te gaan! En wat is het dan lekker om tijdens een vakantie, lekker relaxed wat wijnhuizen te bezoeken.
Onze vakantie brachten wij door in Umbrië bij Adje Middelbeek. Zij is trotse eigenaar van het prachtig gelegen Podere del Buongustaio in Montegiove. Puur natuur en rust! Wat de foto boven de tekst bewijst. En voor de lekkerbekken, twee keer per jaar, in het voor-en najaar organiseert Adje een wijn/spijs reis.
Adje heeft in de 10 jaar dat zij daar woont, de streek op haar duimpje leren kennen en weet waar het lekkers te vinden is! Zo heeft zij ons op het spoor gezet van Fontesecca.
 
En Adje nam ons mee naar Fontesecca.
Drie ezels, vrolijke geiten en enkele katten begroetten ons toen we daar aankwamen.
Een wijnbedrijf dat nog maar een korte geschiedenis kent. De eigenaar Paolo Bolla is dit bedrijf in 2004 begonnen onder aan de berg bij het prachtige middeleeuwse stadje Città della Pieve.
 
wijngaard Fontesecca

De 10 hectare tellende wijngaard bevindt zich op 350 mtr hoogte op een paar kilometer van Monte Cetona in de provincie Siena en deze geografische ligging kenmerkt de grond van het bedrijf. Waar nu wijnstokken en olijfbomen verbouwd worden, was miljoenen jaren geleden de zee. Het bewijs zijn de schelpfossielen die uit de bewerkte grond tevoorschijn komen. Dit geologische verleden is terug te vinden in wijnen die worden gekenmerkt door een uitgesproken mineraliteit. En de fossielen zijn uiteindelijk het bedrijfslogo geworden.
 
Er was al een oude kelder aanwezig, die nog steeds in gebruik is. Eenmaal aan de slag, ontdekten zij een stukje wijngaard uit 1973! Daarop stonden de melanges waarop
Paolo zich  vanaf het begin op concentreerde en in geloofde: Sangiovese, Ciliegiolo en Canaiolo voor de rode wijnen, Trebbiano Toscano, Grechetto en Malvasia voor de witte wijnen. Deze druiven in deze hectare waren en zijn nog steeds in productie. Waaronder dus 3 rijen Ciliegiolo, hiervan hebben zij tijdens het snoeien de telgen verkregen die zij vervolgens hebben gebruikt om een ​​deel van de nieuwe Ciliegiolo-stekken te implanteren. Door dit systeem heeft Fontesecca een ​​historische en productieve continuïteit gecreëerd waardoor de eigenheid van het gebied gemaximaliseerd wordt. En dit tekent Fontesseca, eigenheid, duurzaam, durf!              
 
Tijdens ons bezoek ontmoetten wij Paolo Bolla, zijn dochter Beatrice en haar   vriend Paolo Brunetti. Met elkaar runnen ze de   wijngaard, alle drie met dezelfde passie en   respect voor de natuur. Het werk in de   wijngaard gebeurt allemaal met de hand, de   planten worden flink uitgedund, zover zelfs dat   de opbrengsten per hectare onder de   productie voorschriften liggen, alles om de   beste kwaliteit druiven te krijgen.
 Behalve de inheemse wijnstokken, de   biologische methode en aandacht voor het   werk in de wijngaard, vinden we dezelfde   principes in de kelder terug.  De most wordt zo natuurlijk mogelijk bewerkt, om uiteindelijk de kenmerken van de wijnen te verbeteren: bijvoorbeeld , fermentatie vindt plaats zonder toevoeging van gisten, er worden nauwelijks, of geen oenologische hulpstoffen gebruikt. Beperkt gebruik van sulfaten (minder dan toegestaan ​​voor de biologische productiecertificering), geen klaring en bijna geen filtraties. Kortom, passie, respect en luisteren naar wat de natuur ons brengt, is het pad dat zij bij Fontesecca proberen te volgen in het dagelijks werk.

Uiteraard hebben wij de wijnen ook geproefd! De wijnen zijn authentiek en heerlijke begeleiders van de maaltijden. En …… de prijs/kwaliteit verhouding is enorm goed. In Nederland zijn de wijnen bijna niet verkrijgbaar. Maar je kunt altijd even contact met hen opnemen: https://www.fontesecca.it/
De wijnen die wij geproefd hebben:
 
"PINO", oude Sangiovese-variëteiten, Fermentatie zonder geselecteerde gisten, bij een temperatuur onder de 30°C. Rijping 13 maanden in grote vaten en barriques, 6 maanden in cementtanks en 8-12 maanden op fles. Pino wordt slechts in 2550 flessen geproduceerd!
 “Ciliegiolo” 2019, ook een ‘oud druivenras’  met aroma’s kers, aards en balsamico. Twaalf dagen gefermenteerd in staal en zeventien maanden gerijpt in cement
 “Voc 30” 2019, Mix van Sangiovese en Canaiolo. Vijftien dagen gefermenteerd in staal en zeven maanden gerijpt in gebruikte barriques. Bevat geen toegevoegde sulfieten.
Van deze wijn worden slechts 400 flessen geproduceerd. Een aangename rode wijn, met levendige, frisse en evenwichtige tannines.
 “Rosato” 2020, gemaakt van de Ciliegiolo druif.
De wijn wordt gedurende 19 dagen vergist na 2 uur huidcontact en persing. Vervolgens een rijping van ongeveer 8 maanden op staal. Aroma's van aardbei, rode kers, grapefruit en wat kruiden. Fruitig met een kruidig randje, licht en makkelijk drinkbaar ondersteund door medium(+) zuren
 
Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan hier naar het filmpje van ‘De smaak van Italië’; https://youtu.be/ipT1qLm-otI
In dit filmpje vind je het verhaal van Fontesecca, de omgeving van Podere del Buongustaio, maar ook heerlijke beelden van Florence. Ik kreeg direct zin om de auto te pakken.
De Smaak van Italië, geeft onze cursisten een leuke korting van € 2,50 op het de editie ‘Opladen in de Laars’, je betaalt dan € 7,25 en de verzendkosten zijn gratis. Of ontvang 40% korting op een jaarabonnement!
Gebruik daarvoor deze link: aanbieding Smaak van Italië

Cursusaanbod
Wijnproeven
Start met wijn
Basiscursus
 
Wijn Brevet
Wijs met Wijn Spijs
Werken met Wijn
Contact - Adres Wijninstuut, Prins Bernardkade 1, 3051AH, Rotterdam - Telefoon 0637228732