Voor het zomerreces uit
Dit jaar ben ik met mijn vrouw voor het eerst, nu de kinderen niet meer mee gaan, al in juni op zomervakantie gegaan. Heerlijk rustig 2 weken genoten in prachtig Oostenrijk en weer heerlijk opgeladen. Maar dat betekent natuurlijk wel, dat ik nu net terug, heel veel nieuws in deze nieuwsbrief heb te verwerken. Veel nieuws ook vanuit politiek Den Haag omdat er traditiegetrouw voor het zomerreces nog veel moet worden afgerond.
Ik begin deze nieuwsbrief ook maar met nieuws van minister Hugo de Jonge. Na een eerdere oproep om meer bestaande gebouwen te gaan optoppen, komt de minister nu met een voorstel om vakantieparken te gaan transformeren tot woonwijken. Dit optoppen, en vooral de risico's daarop kreeg op 19 juni ruim aandacht in Eén Vandaag die een item over dit onderwerp hebben gemaakt naar aanleiding van de brand in de opgetopte en getransformeerde kantoorpanden aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam. In dit item heb ik mijn zorgen geuit over de risico's van het rechtens verkregen niveau. Maar nu met het nieuwe voorstel om vakantieparken te gaan transformeren naar woonwijken speelt dit natuurlijk ook. Los van het feit dat gemeenten jarenlang met hand en tand hebben moeten procederen tegen permanente bewoning lijkt het het halen van het doel om meer woningen te realiseren steeds meer op een soort paniekvoetbal van de minister, waarbij alles uit de kast wordt gehaald om nog een verlenging in de wacht te slepen. Maar volgens mij is de kern van het probleem dat we de procedures en bouwregels voor nieuwbouw inmiddels zo 'duur en complex' hebben gemaakt, waardoor de enige oplossing die de minister nog ziet is het vooral onder deze nieuwbouw-eisen uitkomen wordt gezien als oplossing voor het realiseren van nieuwe woningen. En een nieuw lastenonderzoek naar de nieuwe wijzigingen in het Besluit bouwwerken leefomgeving laat ook direct zien dat slecht kleine aanpassingen in de bouwregelgeving al flink in de papieren kunnen lopen.
Omgevingswet en Wkb
Nu we nog een half jaar hebben voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet en Wkb kwam er toch nog weer ruis op de lijn over de inwerkingtreding van de Wkb. Dit naar aanleiding van een vraag van de Senaat of de Omgevingswet en Wkb zijn gelijkgeschakeld, terwijl dat eerder geen automatisme was, met de vervolgvraag of de inwerkingstredings-KB onomkeerbaar is. De minister heeft hierop geprobeerd een duidelijk antwoord te geven, maar de Eerste Kamer heeft op 23 juni opnieuw een brief gestuurd naar de minister waarin zij nog voor het zomerreces met de minister in overleg wil of een invoering per 1 januari verantwoord is. Op 30 juni heeft de minister deze brief al weer beantwoord. Over dit antwoord wordt morgen 4 juli in de Eerste Kamer gesproken, en de Wkb blijft dus nog steeds politiek een pittig onderwerp van discussie.
In de brief van de minister van 9 juni jl. antwoord gegeven op de vraag of ook de verbouw direct onder gevolklasse 1 gaat vallen. Daar is dus nu ook duidelijkheid over.
Op 26 juni jl. is er nog een brief met antwoorden naar de Eerste Kamer gestuurd over inhoudelijke vragen in relatie tot een verantwoorde invoering van de Omgevingswet per 1 januari. Aan de slag met de Omgevingswet heeft voor een verantwoorde inwerkingtreding van de Omgevingswet een roadmap ontwikkeld onder de naam 'Hoofdroute 2024'. Wellicht heeft u ook iets aan dit document. Nieuws is ook dat het Omgevingsplan pas klaar hoeft te zijn op 1 januari 2032 en de Omgevingsvisie pas per 1 januari 2027 hoeft te zijn vastgesteld. Ik hoop toch echt dat de meeste gemeenten de ambitie hebben dit veel eerder voor elkaar te hebben, anders heeft de burger, de initiatiefnemer maar vooral ook het hele VTH wel een enorm lange overgangsperiode voor de boeg, waarbij we zonder echt Omgevingsplan nog niet zo veel aan de Omgevingswet hebben.
Ten slotte nog een mooi hulpmiddel in de vorm van een transponeringstabel om te vinden waar de huidige regelgeving terecht komt in de Omgevingswet en een link naar de nieuwsbrief implementatie van 15 juni.
Bouwtechnisch nieuws
Zo kort voor de zomervakantie ook best veel bouwtechnish nieuws, waarbij we beginnen met het bericht dat de VNG toch echt pleit om de maatwerkvoorschriften MPG en BENG in het Besluit bouwwerken leefomgeving overeind te houden. Dit omdat hiermee gemeenten hun klimaat-ambities beter kunnen realiseren. Verder heeft minister de Jonge de Tweede Kamer geïnformeerd over de uitvoering van diverse moties en toezeggingen bouwregelgeving met onder andere natuurinclusief bouwen, het voorkomen van kookmonoxidevergiftiging en de toegankelijkheid van woningen voor gehandicapten. Een andere brief naar de Tweede Kamer gaat over een toekomstige verplichting van hemelwater- en grijswatergebruik in het Bbl. Iets dat in België al lang in de bouwregelgeving staat, maar gelet op de schaarste aan drinkwater hier ook zeker zal gaan komen. En als derde brief de verzamelbrief luchtkwaliteit - schone lucht Akkoord, en aanvullende maatregelen houtstook.
Belangrijk nieuws is er ook voor gemeenten met scholen die gebouwd zijn met zogenaamde MuWi vloeren. Dit zijn verdiepingsvloeren met een soort broodjes - ligger systeem en die vooral gebouwd zijn tussen 1951 en 1973. Naar aanleiding van een incident waarbij in een school in Rotterdam een groot betonnen deel naar beneden is gekomen, moeten alle scholen die met deze vloeren zijn gebouwd worden onderzocht en gecontroleerd.
In brandveilig.com een mooi artikel die wij hebben overgenomen over overdrukinstallaties in hoogbouw en vanuit het NIPV een onderzoek over brandveiligheid in hoogbouw in relatie tot incidentenbestrijding.
Ook bedoeld voor hoogbouw, of in ieder geval hogere bouw gaat deze mooie handreiking Windhinder & Windgevaar die is bedoeld als hulpmiddel voor ontwerpers, ontwikkelaars en gemeenten.
Duurzaam gebouwd heeft een document gepubliceerd over het goed toe passen van gelijkwaardigheidspalingen in relatie tot circulair bouwen en het toepassen van innovaties. En de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een brochure gepubliceerd over het goed toepassen van zonnepanelen in Rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten.
En uiteraard weer uw aandacht voor Bouwkwaliteit in de praktijk nummer 5 van dit jaar met daarin weer een heel aantal boeiende artikelen en het verenigingsnieuws over het traineeship BWT/VTH van de vereniging.
Iedereen een duurzaam huis en gebouw in 2030, waarvoor ook veel geld beschikbaar wordt gesteld, is het eerste artikel in de nieuwsbrief Bouwen met Kwaliteit van juni 2023 waarin de ambities van het Rijk worden toegelicht in diverse lezenswaardige artikelen. en verder nog een handelingskader padelbanen die vooral gaat over het kunnen toetsen van deze banen op basis van geluidsoverlast. Mede aangezien gemeenten hier steeds vaker klachten over ontvangen van omwonenden en een praktijkproef over het saneren van asbestdaken met schuim.
Tot slot nog uw aandacht voor onze vacaturepagina met weer een aantal nieuwe vacatures en uw aandacht voor www.bouwenaanbwt.nl waarin steeds meer informatie is te vinden over het collectief traineeship van de vereniging.
Ik wens u weer veel leesplezier.
Wico Ankersmit
directeur Vereniging BWT Nederland
|