‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Logo Vereniging BWT
Kunt u het bericht niet lezen? Bekijk de online versie
.
 
Header Afbeelding
Handhaving Leefomgeving
Met frisse moed beginnen we nu na de vakantie weer met een volgende nieuwsbrief om met jullie het laatste nieuws te delen over de zaken die spelen op gebied van toezicht en handhaving in VTH/BWT-land. Kom jij nou ook iets tegen dat interessant is voor collega’s of heb je een vraag of probleem waar je niet uitkomt? Mail het ons, of nog beter: zet het zelf even in de BWT-app.
 
Congres Vereniging BWT: 6 oktober 2022
Zoals jullie waarschijnlijk al wel hebben meegekregen is er op 6 oktober a.s. in Nijkerk weer het jaarlijks congres van de Vereniging BWT. Heb je je al aangemeld? En kom je dan ook naar onze workshop?
 
Workshop: Kijkje in de keuken - Spannende verhalen uit Almere (overtreders teruggefloten)
(Pas op! Bescherm jezelf bij ondermijning!)
Tijdens het BWT-Congres op 6 oktober a.s. bieden we een extra podium voor gemeenten die graag iets met jullie willen delen. Deze keer vertelt de gemeente Almere spannende verhalen over de aanpak van ondermijning in hun gemeente. Al 10 jaar geleden zijn ze gestart met een Interventieteam en pakken ze de ondermijning aan. En de BWT-ers spelen daarbij een belangrijke rol. Spannende verhalen en tips en adviezen vanuit Almere. Ook nieuwsgierig? Meld je aan! https://www.vereniging-bwt.nl/activiteiten/2022/10/jaarcongres-2022
 
Hulp gevraagd! Wil jij helpen? Dwangsom: Landelijke leidraad vernieuwen
Ben jij wel eens bezig met dwangsommen? En hoe bepaal je dan de hoogte van zo’n dwangsom? Ken jij de landelijke Leidraad voor de hoogte van dwangsommen. Die is al weer enige jaren terug opgesteld voor heel veel vakgebieden, ook voor BWT. En het is tijd voor een update, zo dacht o.a. het ministerie van I&M en VNG. En nu hebben wij jouw hulp nodig. Of van jouw collega die veel met dwangsommen bezig is. Wie wil vanuit BWT inbreng leveren in een werkgroep over deze landelijke Leidraad? Kost dat veel tijd? Dat valt wel mee. De eerste bijeenkomst is bijvoorbeeld al online op donderdag 21 september. Help jij ook mee? Laat het ons weten of stuur direct een reactie naar Stefan Kortekaas. Check de BWT-app voor zijn contactgegevens en meer informatie.
 
Standaardbrieven Wkb al gezien?
De voorbereiding op de Wkb is ook in volle gang. Maar ook als de Wkb er is, hebben we er nog genoeg mee te maken. Best handig om daar dan ook een setje standaardbrieven voor te hebben. Dat dacht de VNG ook. Zo hoeven we het niet allemaal zelf uit te vinden. Ze hebben ene heer Ankersmit gevraagd om standaardbrieven op te stellen.
 
Label C Kantoorgebouwen
Zoals jullie wellicht al weten moeten de meeste kantoorgebouwen vanaf 1 januari 2023 een label C hebben. Hoe staat het ervoor in jouw gemeente? Hebben jullie daar een beeld van? En gaan jullie handhaven? Hoe gaat dat bij jullie gemeente? En ken je de handreiking al?
 
Kwaliteitscriteria Competentieprofielen VTH 2.3 vastgesteld
Er is een nieuwe set kwaliteitscriteria vastgesteld. In verband met de Omgevingswet hebben ze de versie 2.2 nog eens tegen het licht gehouden en de kwaliteitscriteria voor medewerkers (deel B) geactualiseerd. En ze hebben er nu ook (weer) competentieprofielen aan toegevoegd in een apart document. Herken jij de competenties voor de toezichthouder/handhaver of die van de juridisch medewerker handhaving?
 
Omgevingswet: webinars: Aan de slag met de Omgevingswet
Interessante webinars over de Omgevingswet. Die algemene filmpjes kennen we nu wel. Maar er komen steeds meer specifieke onderwerpen aan bod. Over de tijdelijke maatregelen TAM die we misschien moeten toepassen na 1 januari 2023, over het projectbesluit, DSO, of voorbeelden van gemeenten. Cruciale informatie, interessante discussies en inbreng van collega’s van andere gemeenten. Je komt het allemaal te weten bij de webinars over (aan de slag met) de Omgevingswet.
Check de agenda op de website van Aan de slag met de Omgevingswet over de webinars die nog gaan kijken de komende maanden.
Heb je ze gemist en wil je ze vanuit je luie stoel terugkijken? Ook dat kan! Ze zijn opgenomen en worden gedeeld.
 
Jurisprudentie: bestuurlijke boete en dwangsom
Is de last wel helder omschreven? Is de dwangsom te hoog? En wanneer gaat die termijn nou echt lopen? Er zijn de laatste maanden veel uitspraken gedaan over bestuurlijke boetes en dwangsommen die zijn uitgedeeld. En de procedures moeten nauwgezet gevolgd worden. Heb jij ook zoiets meegemaakt de laatste tijd en wil je daarover eens sparren. Laat het ons weten.
 
Nieuwsgierig naar meer achtergrond: check de BWT-app!
 
Gemeente Venlo: invallen in woningen vanwege illegale kamerbewoning
Best spannend om mee te maken: zo’n inval in een gebouw. Want je weet niet wat en wie je aantreft. Er zijn al klachten binnengekomen van omwonenden. Ook in Venlo zijn ze druk bezig met woonoverlast en illegale kamerbewoning. Daar hebben ze ook een mooi filmpje van gemaakt. Nieuwsgierig geworden? Check de BWT-app voor het filmpje en de contactgegevens van Sansorei Aarts. Zij kan je doorverwijzen naar de contactpersoon binnen de gemeente Venlo die hier alles van weet.
 
Belanghebbendheid, beroep en van rechtswege vergunning
Dan denk je dat je het voor elkaar hebt als aanvrager. De gemeente heeft te lang stil gezeten, je hebt al aanvrager een vergunning van rechtswege. Maar er wordt bezwaar gemaakt en de vergunning wordt alsnog geweigerd. Maar als er beroep wordt ingesteld, wordt niet iedereen als partij toegelaten tot de rechtszaak. Wanneer ben je nu belanghebbende en wanneer niet?
College Meike Beumer van de Omgevingsdienst Regio Arnhem zoekt hulp. Check de BWT-app en help haar vraag te beantwoorden.
 
Kelder onder het huis: Dat moet toch kunnen? Of toch niet?
Heb je een vergunning nodig voor het bouwen van een kelder onder je huis? Wie weet dat? En onder welk wet- en regelgeving valt dat? Help collega Stefan Holtmaat in de BWT-app.
 
Ben je ook een interessante zaak tegengekomen?
Heb je een interessant dossier of zit je met een vraag? Deel het in de BWT-app en 500 medewerkers uit alle delen van het land ontvangen dit op hun telefoon en kunnen je helpen. Samen maken we een succes van de BWT-app. Samen wijzer.
 
Vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief Mail dan naar info@bwtinfo.nl of naar Anton Wolthuis op e-mail: aw@vereniging-bwt.nl.
 
Wil je je uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Dat kan via bijgevoegde link.
BWT info
Wie ontvangt deze nieuwsbrief?
Iedereen die is aangemeld als deelnemer aan de BWT-app ontvangt deze nieuwsbrief.
Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen via de e-mail? Afmelden