Balans wenst iedereen fijne feestdagen!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
NIEUWSBRIEF VAN BALANS, VERENIGING VOOR OUDERS • DECEMBER 2022
  Lees online  |  
Afmelden
Balans

Magazine over ouderbetrokkenheid:
gratis online te lezen

Balans heeft samen met de Landelijke Beroepsvereniging voor Remedial Teachers en MamaVita een magazine gemaakt over ouderbetrokkenheid. Omdat we samenwerking tussen ouders, onderwijs en zorg zo belangrijk vinden.  
 
Een online magazine voor ouders, onderwijs- en zorgprofessionals. Met onder andere:
 • Een artikel over de overgang van basis- naar voortgezet onderwijs
 • Peter de Vries over ouderbetrokkenheid
 • Educatief Partnerschap: thuis en school goed op elkaar afstemmen
 • De kracht van sprookjes
 • Praktische berichten en tips
 
Veel leesplezier en inspiratie voor mooie samenwerking tussen ouders, onderwijs en zorg!
Balans wenst iedereen fijne feestdagen en een mooi 2023

Het eind van het kalenderjaar is altijd een moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Voor Balans was 2022 het jaar van ons 35-jarig bestaan, wat we onder andere hebben gevierd met maar liefst 101 winacties en 4 succesvolle Onderwijscafe's.

Lees hier de nieuwjaarswens van de directie van Balans


Hoe overleef ik de feestdagen?!
Sinterklaas is alweer achter de rug, maar kerst komt er nog aan, en dan ook nog Oud & Nieuw, en natuurlijk de vrije kerstvakantiedagen. In een gezin met kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, zijn dit soort feestelijke – maar ook drukke en soms stressvolle – dagen niet altijd makkelijk of leuk. Daarom hebben we op onze website allerlei tips verzameld om jou en je gezin zonder al te veel stress door de feestdagen te loodsen.

Hier een aantal tips! 

Webinars en bijeenkomsten in 2023

Ook voor 2023 heeft Balans weer een uitgebreid programma van Webinars en live-bijeenkomsten in het land. Het programma kun je vinden in de agenda op onze website. De agenda wordt regelmatig aangevuld met nieuwe activiteiten. We kunnen al deze activiteiten organiseren mede dankzij steun van de Hersenstichting. Waarvoor onze hartelijke dank.

Voor 2023 staat onder andere op het programma:
 • 8 januari  Balans Walk & Talk Leiden, wandeling georganiseerd door Balans Rijnland (info en aanmelden via de facebookpagina van de afdeling)
 • 11 januari webinar 'Overgang basisschool naar voortgezet onderwijs', georganiseerd door Balans Utrecht
 • 17 januari in Assen, 'Anders kijken naar gedrag en communicatie op school en thuis', met Jelte van der Kooij, georganiseerd door Balans Drenthe
 • 19 januari start vierluik webinars over DCD
 • 30 januari webinar over autisme en suïcidaliteit
 • 13 februari webinar ‘Als hechten niet vanzelf gaat’
 • 21 maart webinar 'Gedragsproblemen en ODD'
ADVERTENTIE

Duizenden verhalen om naar te luisteren

Het plezier van een verhaal ervaren, de woordenschat vergroten en meepraten over populaire boeken. Als je moeite hebt met lezen, is dit niet vanzelfsprekend. Superboek, de jeugdcollectie van Passend Lezen, helpt.
Er zijn duizenden gesproken boeken om naar te luisteren, maar ook karaokeboeken om te lezen én tegelijkertijd naar te luisteren. Of je nu leest in je vrije tijd of voor school; het kan allemaal. Gemakkelijk via de app of via de website. Het lidmaatschap voor kinderen en jongeren met een leesbeperking tot 18 jaar is gratis.

Meer weten? Ga naar www.passendlezen.nl.

Nieuw in 2023: FatherForce, Balans-bijeenkomsten speciaal voor vaders
Balans is er voor alle ouders van kinderen die net iets meer of iets anders nodig hebben in de opvoeding, het onderwijs en de zorg. Wij organiseren online en fysieke bijeenkomsten voor moeders én vaders, pleegouders, verzorgers en professionals. Ook werkt Balans intensief samen met MamaVita, het landelijk netwerk voor moeders van kinderen met autisme.
 
Balans en MamaVita krijgen regelmatig de vraag waarom er geen bijeenkomsten zijn waar vaders elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen uit kunnen wisselen. Daarom starten we in 2023 met FatherForce. Balans wil óók vaders met elkaar in verbinding brengen. Om ze te informeren en (meer) in hun kracht te zetten door het delen van kennis en ervaringen.

Klik hier voor meer informatie

Vergoedt jouw zorgverzekeraar ook het lidmaatschap van Balans?

Wist je dat sommige zorgverzekeraars in bepaalde aanvullende pakketten (een deel van) het lidmaatschap van Balans vergoeden? Kijk of jouw verzekering het lidmaatschap van een patiëntenvereniging vergoedt.
Staat jouw zorgverzekeraar er niet bij of wil je zeker weten wat de voorwaarden voor 2023 zijn, informeer dan bij je zorgverzekeraar. Want zo kun je ons steunen en ontvang jij alle voordelen van het lidmaatschap zoals 4 keer per jaar Balans Magazine, (bijna) gratis mogen deelnemen aan webinars en live-bijeenkomsten, je steunt ons in de lobby en nog veel meer. Klik hier voor meer informatie over het Balans-lidmaatschap. 
 
Tip:
Wil je gebruikmaken van de mogelijkheid van declareren van de lidmaatschapskosten bij de zorgverzekering? Geef dan je geboortedatum door via ledenadministratie@balansdigitaal.nl. Dan kunnen wij het op de factuur vermelden. Het betalingsbewijs dat nodig is voor declaratie van de lidmaatschapskosten, kun je zelf downloaden via je eigen bankbetaling.  

Prijzen en vergoeding van ADHD-medicatie 2023

Gebruikt jouw kind of jijzelf ADHD-medicatie? Dan is het eind van het jaar vaak het moment om naar de kosten voor eigen bijdrage te kijken. En naar welke zorgverzekeraars (een deel van) de kosten vergoeden vanuit een aanvullende verzekering. Tot 1 januari kun je je huidige zorgverzekering nog opzeggen en overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Ieder jaar zetten Zorgwijzer en PsyQ alle relevante informatie voor jou op een rijtje.

Kijk hier voor de informatie voor 2023:


Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan dat bijdraagt aan nieuwe kennis en inzichten.
In deze rubriek doet René Lamers voor Balans maandelijks verslag van zo'n interessant onderzoek.


Verband tussen vitamine D-gehalte en ticstoornissen?

Dit keer een onderzoek waarin gekeken werd naar het verband tussen vitamine D-gehalte en ticsstoornissen. Er werd lang gedacht dat hier een verband tussen is. De Nederlandse onderzoekers Andrea Dietrich en Pieter Hoekstra kwamen op andere conclusies.
Wel kun je met toedienen van vitamine D de hevigheid van ADHD verminderen, was een van hun conclusies. ADHD komt vaak voor bij kinderen met tics.

Lees hier het volledige bericht met een link naar het onderzoek.

BalansAdvies is er voor jou!

Wist je dat Balans een advieslijn heeft die je kunt bellen met al je vragen over (niet) passend onderwijs, het regelen van hulp voor je kind? Een vraag over DCD, hoogbegaafdheid, dyslexie of …. Ben je op zoek naar een behandelaar, ontwikkelplek of zwemschool? Dan is het fijn te kunnen sparren met iemand die jou begrijpt. Hierdoor krijg je vaak weer nieuwe energie en ideeën om jouw kind te helpen.

De telefonische advieslijn van Balans is bereikbaar op maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur. En op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur via telefoonnummer 030 - 225 50 50 (keuzeoptie 2). Is de lijn in gesprek of bel je buiten deze openingstijden? Spreek een terugbelverzoek in via het bandje. Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier.

Sluiting in de kerstvakantie
BalansAdvies is tijdens de kerstvakantie vanaf 23 december 2022 tot 8 januari 2023 gesloten.
ADVERTENTIEVan de redactie:
Uitgeverij Bontekoe organiseert op 7 maart in Driebergen het congres ‘Hoe om te gaan met hoogbegaafdheid’. Kijk hier  voor meer informatie en aanmelden.

Willy de Heer, voorzitter van het Kenniscentrum Makkelijk Lerenden en samenwerkingspartner van Balans, heeft het programma voor deze dag samengesteld.

Balans stelde 5 vragen aan Willy de Heer van het Kenniscentrum Makkelijk Lerenden

Winactie: kaarten voor congres ‘Hoe om te gaan met hoogbegaafdheid?’

Het programma van het congres is speciaal bedoeld voor onderwijs- en zorgprofessionals die werken met hoogbegaafde kinderen. Maar we denken dat er zeker ook ouders zijn die het programma interessant vinden.
Balans mag van Uitgeverij Bontekoe 5 tickets ter waarde van €225,- weggeven aan leden van Balans om zo ook ouders de kans te geven het congres te bezoeken.
Wil jij een ticket winnen? Stuur een mail naar evenement@balansdigitaal.nl en vertel waarom jij naar het congres wilt gaan!

Oudervereniging BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens