Werken aan en met nieuw talent
Afgelopen donderdag vond het webinar plaats over het werven van (jong) talent en de opzet van een collectief traineeship voor het Bouw- en Woningtoezicht en VTH. Dit boeiende webinar is hier terug te zien, en is gehouden als aftrap voor het aantrekken van (jong) talent binnen ons vakgebied. Ben je als gemeente of omgevingsdienst na het zien van het webinar geïnteresseerd in het aansluiten bij dit traineeship, stuur mij dan een mail (wa@vereniging-bwt.nl), en dan gaan wij ook samen met jouw organisatie aan de slag om van dit traineeship een succes te maken. Om dit project echt te laten slagen hebben wij drie belangrijke componenten nodig. Gemeenten, kandidaten, en de menukaart met opleidingen. Die laatste is het meest eenvoudig in te vullen aangezien daar goede geassocieerde leden van de Vereniging aan meewerken. Het vinden van (jong) talent is een stuk lastiger, maar gaan wij ons voor inzetten met een grote wervingscampagne. Maar het meest belangrijke is dat er voldoende gemeenten en omgevingsdiensten aanhaken en actief willen participeren. Dus schroom niet en neem contact op!
Omgevingswet
Net voor het weekend, op 27 januari jl. kwam toch een beetje eerder dan wellicht verwacht het bericht van minister Hugo de Jonge dat de Omgevingswet niet op 1 juli aanstaande, maar op 1 januari 2024 in werking zal treden. Om dat ook te kunnen waarmaken is ook direct het Koninklijk Besluit door de minister bij beide Kamers in procedure gebracht. Op het informatiepunt Leefomgeving waar het meest actuele nieuws over de Omgevingswet te vinden is, staat ook hoe de diverse koepels hun leden over de nieuwe invoeringsdatum hebben bericht. Op dezelfde dag van de aankondiging van de nieuwe datum is ook aan de Eerste Kamer een uitgebreid 20 pagina's tellend antwoord gestuurd op de nog vele vragen over een verantwoorde implementatie van de wet. Het is nu vooral aan de Eerste Kamer of zij deze beantwoording voldoende vinden om het Koninklijk besluit aan de Koning voor te leggen.
Inhoudelijk is vooral de infographic en het stappenplan wijzigen omgevingsplan een mooi hulpmiddel dat door de VNG is ontwikkeld. Helaas hoor ik wel dat in de praktijk nu al vooruitlopend hierop, bestemmingsplanwijzigingen voor nieuwe initiatieven niet meer in procedure worden genomen. Gelet op de economische ontwikkelingen in de bouw en de enorm grote vraag naar nieuwe woningen, zou ik hier als gemeente toch echt aan mee blijven werken. Rond het onderwerp DSO is er weer een belangrijke update van de demo-omgeving doorgevoerd zodat er weer met de meest actuele versie kan worden geoefend. Verder vindt u nog veel nieuws in de nieuwsbrieven implementatie van 17 januari, 25 januari en 31 januari.
Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen
Op 23 januari jl. heeft minister Hugo de Jonge de Eerste Kamer een voortgangsrapportage gestuurd en ook de antwoorden gegeven op nog een heel aantal vragen met betrekking tot de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. In de brief wordt ook antwoord gegeven op vrij inhoudelijke vragen over de deelleveringen, de bevoegdheidsverdeling en ook over de tijdelijke knip in gevolgklasse 1. Het uitstel van de Omgevingswet en daarmee ook de Wkb is erg vervelend voor de kwaliteitsborgers, die zich ook formatief aan het voorbereiden zijn op de invoering van de wet. De kwaliteitsborgers die nu al het werk kunnen uitvoeren hebben er dus veel belang bij dat er de komende maanden veel proefprojecten gaan starten. Ga dan ook als gemeente aan de slag met nieuwe proefprojecten waarvoor de STIPP subsidieregeling kan bijdragen aan de beslissing om proefprojecten op te starten. Wil je kijken welke gemeenten naast de STIPP subsidie ook nog legeskorting geven bij kwaliteitsborging, kijk dan op de lijst waarop ruim een derde van de gemeenten staat. En wellicht vindt u het interessant om de laatste netwerkbijeenkomst Wkb, die afgelopen vrijdag werd gehouden over de Wkb in het handhavingsbeleid terug te kijken. Dit webinar wordt de komende dagen online gezet, en tot die tijd zijn er hier nog heel veel andere netwerkbijeenkomsten terug te kijken.
Bouwtechniek
Op bouwtechnisch vlak een mooi artikel over gelijkwaardigheid en doodlopende einden in woongebouwen. Daarnaast ook de zorg over de brandveiligheid van tijdelijke woningen. Dit na de verwoestende brand van een containerwoningencomplex in Amsterdam. Zelf ben ik eigenlijk wel benieuwd welke gemeenten al actief bezig zijn, om naast het minimale energielabel c dat verplicht is voor kantoren, de energielabels van bestaande woningen omhoog te krijgen. Natuur & Milieu heeft namelijk inzichtelijk gemaakt in welke wijken in Nederland de meeste woningen staan met een energielabel E, F of G. En dan blijken vooral de gemeenten met grote dure wijken er procentueel het slechts van af te komen. Wellicht dat die eigenaren zich ook minder druk maken om boven het energieplafond uit te komen. De nieuwe aanstaande regels over daglichttoetreding hebben zelfs, naar aanleiding van een stuk in Bouwwereld geleid tot maar liefst 11 Kamervragen. De vraag is dan natuurlijk wel of deze vragen spontaan bij het Kamerlid opkwamen of door wellicht goede lobby van de schrijver is gebeurd.
Een heel ander onderwerp dat ook met bouwtechniek en de ruimtelijk inrichting te maken heeft is het klimaatadaptief bouwen. Hiervoor is een vernieuwde handreiking verschenen die is ontwikkeld door de VNG.
Tot slot binnen dit onderwerp een artikel van de VNG met de titel: Toegankelijkheid is meer dan rolstoelvriendelijk. De schrijver geeft hier aan dat onze Bouwbesluit regels de toegankelijkheid te veel richten op rolstoeltoegankelijkheid, terwijl er ook nog andere beperkingen zijn die van andere regels afhankelijk zijn in relatie tot een goede toegankelijkheid.
Organisatie
In april zal er weer een boeiend Toezichthouders en Handhaverscongres worden georganiseerd. Dit keer in Tilburg waarbij wij nog op zoek zijn naar mooie inhoudelijke bijdragen uit de praktijk. Heb je een mooi onderwerp waarover je wel iets wilt vertellen, laat het dan even weten. Verder een belangrijke brief over de voortgang versterking VTH-stelsel waarbij het natuurlijk ook hier voor een belangrijk deel gaat over de verplichte en vrijwillige uitvoeringstaken van de Omgevingsdiensten. Een onderwerp dat veel interesse had was het onderwerp evenementenveiligheid. Toevallig was ik gisteren als evenementenorganisator van enkele evenementen in het mooie dorp Vaassen, samen met alle evenementenorganisatoren uit de gemeente uitgenodigd op het gemeentehuis van Epe waar zo voorafgaand aan het nieuwe evenementenseizoen een mooie avond werd georganiseerd om een goed, gezellig maar vooral veilig evenement te kunnen aanvragen en houden. En ook hier kwam bouwveiligheid bij evenementen aan bod. Kijk jij bijvoorbeeld in jouw gemeente wel voldoende naar constructieve veiligheid bij evenementen?
En ook deze nieuwsbrief sluit ik weer af met een linkje naar onze weer geheel met cursussen geactualiseerde opleidingenpagina, en de met weer een paar heel mooie vacatures aangevulde vacaturepagina.
Veel leesplezier, en vergeet u niet aan te melden als gemeente voor ons collectief traineeship!
Wico Ankersmit
directeur Vereniging BWT Nederland
|