Het kan nog net!
Ja, het kan inderdaad nog net. Over een paar dagen sluit namelijk de inschrijving voor het jaarcongres van de Vereniging BWT Nederland die op 7 oktober zal plaatsvinden in Ermelo. En aangezien we door de versoepelingen iets meer mensen mogen ontvangen dan tot een paar weken geleden bekend was, hebben we nog plek voor een aantal deelnemers. Het programma laat zien dat je deze dag gewoon niet wilt missen. Ook is er weer een tot de laatste plek gevulde beurs waar heel veel informatie kan worden opgehaald, met dit jaar zelfs een speciaal Kwaliteitsborgingsplein.
Tijdens het congres is er ook inhoudelijk veel aandacht voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Wilt u hier niet op wachten, kijk dan het webcollege basiskennis Wkb voor gemeenten terug waar Hajé van Egmond samen met mij ingaat op de meest belangrijke aspecten van deze wet. Om u nog meer te ondersteunen is er ook de factsheet kwaliteitborging bij verbouw en renovatie geschreven. Deze factsheet gaat uiteraard over hoe de kwaliteitsborging plaatsvindt bij het verbouwen en renoveren van een bestaand gebouw. Naast al eerder gestelde vragen over de Wkb heeft de Eerste Kamer ook nog een aantal vragen gesteld over de Toelatingsorganisatie. Minister Ollongren heeft deze vragen in een brief op 24 september beantwoord. De AMvB van de Wkb staat overigens dinsdag 5 oktober aanstaande weer op de agenda van de Eerste Kamer.
Ook de Omgevingswet ontbreekt niet tijdens het congres. In de workshop Bbl in één uur wordt er ook gesproken over de nieuwste wijziging in het Bbl, namelijk het kunnen nemen van maatregelen in het kader van duurzaamheid, ook wel de verplichting tot het aanbrengen van zonnepanelen op industriedaken genoemd. Ook zeer handig is het Praktijkboek Besluit bouwwerken leefomgeving dat nu gratis digitaal beschikbaar is gesteld door het ministerie. De nieuwe versie van de Bruidsschat wordt vanaf 27 september ingeladen in het DSO. Wilt u weten wanneer uw gemeente aan de beurt is, dan vindt u dat hier. Naast de nieuwe versie van de Bruidsschat zijn er ook nieuwe release notes geschreven. Dit is een handreiking bij de nieuwe versie die laat zien welke veranderingen er zijn ten opzichte van de vorige versie. Minister Ollongren heeft op 13 september antwoorden gestuurd naar de Tweede Kamer over de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Volgens haar is het nog steeds de bedoeling dit op 1 juli 2022 te laten plaatsvinden.
Over het DSO is er een artikel geplaatst met antwoorden op de meest gestelde vragen over het DSO. Wel goed om die een keer te lezen denk ik. Ook lezen we de antwoorden op Kamervragen over de openbaar making van besluitvormende stukken Omgevingswet en het DSO-LV. Wilt u nog meer nieuws lezen over de Omgevingswet, bekijk dan de Nieuwsbrief Implementatie Omgevingswet 22 september 2021.
Aan alle gemeenten in Nederland is een brief met een vragenlijst gestuurd met betrekking tot de stand van zaken bij gemeenten met de inventarisatie breedplaatvloeren. Deze uitvoering van deze verplichte inventarisatie die bij wet geregeld is in artikel 5.13 van het Bouwbesluit 2012 roept nog vragen op bij de Tweede Kamer waardoor wordt onderzocht in hoeverre gemeenten al uitvoering hebben gegeven aan deze onderzoeksplicht en wat hierop dan de vervolgstappen zijn die de gemeenten hebben genomen. Dit onderwerp staat ook op de agenda van het jaarlijkse COBc congres dat zal worden gehouden op 10 november in het prachtige Forum in Groningen. Een prachtige gelegenheid om het Forum te bezoeken.
Bekijk ook Bouwkwaliteit in de Praktijk nummer 6 met artikelen over de nieuwe eis hernieuwbare energie bij ingrijpende renovatie waar al eerder in deze nieuwsbrief aan is gerefereerd, en een artikel over het eerste dorp (Nagele in de Noordoostpolder) dat al snel geheel aardgasvrij wil worden.
In het rubriekje 'van alles wat' Ook weer wat nieuws over de voorstellen ter verbetering van het VTH stelsel, en een artikel waarin wordt gepleit om geen materialenpaspoort maar een gebouwenpaspoort in te voeren. Verder nog de woonstandaard 2.0 van Aedes die beschrijft dat conceptuele aanpak enorm helpt bij het versnellen van de woningbouwopgave, en een Kamerbrief waarin de Tweede Kamer is geïnformeerd over de stand van zaken informatieplicht, energiebesparingsplicht en de extra capaciteit voor toezicht en handhaving en een artikel over de inzet die nodig is om de brandveiligheid bij ouderen te verbeteren.
Tot slot een onderwerp dat ook centraal staat tijdens het jaarcongres. Het tekort aan personeel! Veel gemeenten hebben vacatures. Zo ook de gemeente Drimmelen die een toezichthouder bouw en brandveiligheid zoekt, de gemeente Eindhoven die twee casemanagers Wabo vergunningen zoekt en de gemeente Heemstede die een inspecteur Bouw - en Woningtoezicht te kort komt. De gemeente Deventer die een constructeur mist en de gemeente Alkmaar die een mooie plek heeft voor een coördinator vergunningen, toezicht en handhaving. Heeft u overigens een idee om het personeelstekort op te lossen, en of om meer mensen aan ons vakgebied te binden. Schrijf je dan in voor het jaarcongres, en praat hier over mee. Het kan nog net!
Ik wens u weer veel leesplezier.
Wico Ankersmit
directeur Vereniging BWT Nederland
|