|
|
HEADLINES |
25-03-2024 |
|
Al meer dan één schaap over de dam
Als er één schaap over de dam is, dan volgen er meer. In dit geval gaat het over de meldingsplichtige bouwactiviteit, waarbij vorige week op LinkedIn werd gemeld dat de eerste melding bouwactiviteit was ingediend en ik inmiddels ook de tweede voorbij heb zien komen. De praktijk is zoals al verwacht, dat eerst voor nieuwe initiatieven een omgevingsplanactiviteiten aanvraag wordt ingediend, en als die is verleend pas de melding voor de activiteit bouwen volgt na het verlenen van de omgevingsplanactiviteit. Dus er zullen er zeker nog heel veel volgen. Wel krijg ik diverse mails over hoe gemeenten hier hun burgers aan de balie goed over kunnen informeren. Wellicht is dat ook de reden waarom op Rijksoverheid nogmaals de meest belangrijke factsheets hierover nog een keer zijn gepubliceerd. Ook de brandweer heeft een mooi document gepubliceerd over de rol en positie van de brandweer binnen de meldingsplichtige bouwactiviteit, waarbij ook al wordt aangegeven dat deze bij de gevolgklasse II en III projecten in de toekomst veel belangrijker zal worden, en dat hiervoor het stelsel zoals dat nu geldt voor gevolgklasse I nog verder dient te worden uitgewerkt.
Omgevingswet en Wkb
Het nieuwe vergunningvrije bouwen binnen de Omgevingswet levert nog voldoende vragen op. Via LinkedIn heb ik al een aantal van deze vragen proberen te verduidelijken, maar over het plaatsen van een tijdelijke woonunit/stacaravan heb ik ook een artikel geschreven voor BWT-info met als titel 'De zesdehands stacaravan als tijdelijke woning'. De discussie is hoe hier nu mee om te gaan in relatie tot een meldingsplicht onder kwaliteitsborging. En hier is het altijd de vraag of het praktisch kan of juridisch kloppend moet. Een oplossing hiervoor die in de LinkedIn discussie werd genoemd vind ik wel een mooie. Zo lost de gemeente Voorst dit op via een vooraankondiging Last onder dwangsom waarbij is opgenomen dat deze tijdelijke woonunit/stacaravan binnen een maand na gereedkomen woning weer moet zijn verwijderd.
Het omgevingsloket of DSO is ook al weer op een aantal punten aangepast. De meest belangrijke wijziging is wel dat nu ook bij regels op de kaart de luchtfoto onder de regels kan worden geplaatst. Maar ook zijn er wijzigingen doorgevoerd over de gegevens die moeten worden ingevuld bij een aanvraag. In april zullen daarnaast ook de informatieplichten worden losgekoppeld van de sloopmelding en de melding of vergunning activiteit bouwen. Hiermee wordt het ook duidelijker dat de informatieplicht tijdelijke stikstofreductie en de informatieplicht bouw- en sloopveiligheid zelfstandige activiteiten zijn.
Meer voor de ruimtelijke specialisten is de transitietermijn en technische standaard voor de Omgevingsvisie die per 1 januari 2027 echt gereed moet zijn en worden gepubliceerd met de technische standaard STOP/TPOD, maar tot 1 januari 2025 ook nog kan via de oude IMRO-standaarden. Voor nog meer informatie over de Omgevingswet is er uiteraard ook de Nieuwsbrief implementatie van 21 maart 2024.
Bouwtechniek
Afgelopen week was een zeer boeiend congres over brandveiligheid met als titel ‘Fire Safety in a sutainable future’. Dit congres dat geheel in het Engels was, met topsprekers vanuit de gehele wereld komt nog geheel online, maar een rode draad was dat het steeds meer gebruikmaken van hout en biobased materialen in de bouw nog de nodige uitdagingen geeft in relatie tot de brandveiligheid. Zo gaan wij ook steeds hoger bouwen, en de brandveiligheidsregels voor deze hogere bouw vragen ook een meer risicogerichte aanpak lezen wij in een verslag van de Federatie Veilig Nederland.
Met name de brand in Valencia, die veel overeenkomsten lijkt te hebben met de brand in de Grenfell tower in 2017 roept ook weer vragen op in de Tweede Kamer. De Minister van BZK heeft daarom ook een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin door de minister ook wordt ingegaan op mijn bijdrage in het NOS Journaal, waarbij ik nogmaals mijn zorgen uitspreek over de brandveiligheid bij optoppen en transformeren. Begin april zal er een onderzoek over deze risico’s worden gepubliceerd door het NIPV, waarover ik in de volgende nieuwsbrief zal berichten. In deze brief wordt ook ingegaan op de aanscherping van de wetgeving bij hoogbouw die zijn verwerkt in de NPR 6999. Rudolf van Mierlo die tijdens het al genoemde congres hierover een presentatie gaf heeft hierover ook een artikel geschreven.
Veel commentaar (of inspraak zoals dat heet bij een consultatie) is er op de nieuwe MPG die van 0,8 naar 0,5 moet gaan. De Nationale Milieudatabase heeft over de voorgestelde wijziging een artikel geschreven die uitlegt waar de belangrijke wijzigingen over gaan. Over circulair bouwen is verder nog een rondetafelgesprek gehouden, waarbij er maar liefst vijf uur is gesproken over de uitdagingen om meer circulair te gaan bouwen. Dit vijf uur durende gesprek is ook nog terug te kijken.
Ook is er weer nieuws te melden in relatie tot asbest. Zo heeft NEN een artikel gepubliceerd over onwerkbare regels die tot illegale asbestverwijdering leiden. En hier moet ik altijd denken aan de oude tafel van 11 waarbij als de regel te ingewikkeld is, of het proces te complex wordt gemaakt, spontane naleving van die regelgeving steeds minder plaatsvindt. Om deze spontane naleving te vergroten heeft de gemeente Almere, om maar een goed voorbeeld te noemen, per 1 maart een subsidieregeling ingesteld om asbestdaken te vervangen voor een goed geïsoleerd dak.
Ook een artikel van NEN over de nationale aanpak funderingsproblematiek wil ik u niet onthouden, aangezien dit een onderwerp is dat bij een aantal gemeenten in ons land steeds meer capaciteit en vakkennis vraagt.
En aangezien het Koninkrijk der Nederlanden niet alleen uit Nederland bestaat ook aandacht voor de bouwregelgeving voor brandveiligheid op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, waar ik nog best wel een keer weer naar terug zou willen om een paar dagen les te geven.
Organisatie
Op 25 april aanstaande vindt , zoals al in de vorige nieuwsbrief genoemd, het 3e toezichthouders en handhaverscongre plaats. Dit keer in Ede. Er zijn momenteel al meer dan 190 aanmeldingen, dus wil je er nog bij zijn, wees dan snel. Bij 250 deelnemers sluiten wij de inschrijving. En mocht u behoefte hebben aan een maatwerktraining ‘Participeren is Communiceren’ dan is deze training die is opgezet door Kenneth Smit in samenwerking met de Vereniging BWT Nederland wel iets voor u.
Ook ons vakblad Bouwkwaliteit in de praktijk nummer 2 van 2024 is al weer uitgekomen, met dit keer digitaal een artikel over de bijzondere lokale omstandigheden, de handreiking MKB Opleverdossier, de potentie van optoppen en de gevolgen door de klimaatverandering voor de woningbouwopgave. En natuurlijk niet te vergeten het verenigingsnieuws.
En tot slot alvast voor in uw agenda. Op 30 mei zal het managementsymposium met ALV weer in combinatie worden gehouden met het Provero-congres. Voor deze dag zijn wij bezig met weer een boeiend programma dat je niet wilt missen. En natuurlijk nog even kijken op de vacaturepagina.
Ik wens u veel leesplezier.
Wico Ankersmit
directeur Vereniging BWT Nederland |
|