Logo Vereniging BWT
Kunt u het bericht niet lezen? Bekijk de online versie.
 
HEADLINES 18-12-2023

Alweer de laatste van het jaar

Het jaar is voorbijgevlogen, en voor de meesten van u is het nog een weekje werken voordat er tussen kerst en nieuwjaar even kan worden bijgetankt, voor het moment waarop het toch echt allemaal anders gaat worden. Althans eerst nog even de hoos aan aanvragen wegwerken die u nog als alternatieve digitale kerstpakken ontvangt of verstuurt deze week, maar dan gaan wij toch echt na ruim 122 jaar afscheid nemen van de 'bouwvergunning' doordat hier vanaf 1 januari ingediend, bruut de schaar in wordt gezet. 

Omgevingswet

Op 1 januari a.s. treden er ook twee informatieplichten in. Twee aparte 'meldingen light' voor zowel de tijdelijke stikstofreductie alsook de bouw- en sloopveiligheid. Deze twee informatieplichten moeten gelijktijdig met de vergunningplichtige bouwactiviteit of de melding bouwactiviteit worden ingediend, maar zijn nog niet goed opgenomen in het DSO, waardoor deze informatie nog apart via de mail zal moeten worden ingediend. Wel gereed is de nieuwe Richtlijn bouw- en sloopveiligheid, die geheel Omgevingswet proof is gepubliceerd in de dossierpagina binnen BWT-info. Wij raden alle gemeenten aan om deze richtlijn vast te stellen als beleidsonderdeel binnen het Omgevingsplan. Zo werken wij als gemeenten uniform aan een veilige en gezonde omgeving rondom de bouw- en of sloopplaats. Voor wat betreft de stikstofreductie tijdens de bouw- en sloopwerkzaamheden komt hier als het goed is nog voor de kerst een 'Handreiking emissiereductieplicht aan het bevoegd gezag', maar die is er nog niet, en kan dus pas mee in de eerste nieuwsbrief van 2024. 

Kort voor de inwerkingtreding zijn er ook nog bestuurlijke afspraken gemaakt over de financiën van de Omgevingswet, met daarin onder andere aandacht voor de door het Rijk te compenseren invoeringskosten. De beide Kamers hebben een brief over de Monitor Werking Omgevingswet, de uit te gaan voeren evaluatie Omgevingswet na invoering, en de ingestelde Regeringscommissaris Omgevingswet van de minister ontvangen. Vooral de Eerste Kamer heeft nog tot het laatst zijn twijfels uitgesproken over een verantwoorde invoering, waardoor er aan haar toezeggingen zijn gedaan over deze uitgebreide monitoring. Maar mocht het nieuwe Digitale stelsel inderdaad nog niet goed gaan werken dan zijn er altijd nog de TAM's (Tijdelijke alternatieve maatregelen). Voor deze TAM's is nu ook een nieuwe bijsluiter TAM voorbereidingsbesluit geschreven, waardoor een gemeente die nog niet in staat is om een voorbereidingsbesluit in STOP op te stellen dit via deze TAM kan doen. Tot slot over de Omgevingswet nog de nieuwsbrief implementatie 16 november en de nieuwsbrief implementatie 30 november 2023.

Wkb

Rond de Wkb ben ik zelf de afgelopen maand vooral heel veel op pad geweest om bij of voor gemeenten in de avonduren hun professionele aanvragers te informeren over de Wkb. In zalen tot wel 150 deelnemers werden zij in een uur of meer bijgepraat, of in veel gevallen voor het eerst over de Wkb geïnfomeerd. Ook de leden van de VKBN zijn druk bezig met de promotie van en het infomeren over de Wkb, waarbij zij er volmondig klaar voor zeggen te zijn. Op het door hen georganiseerde eerste VKBN jaarcongres werden alle leden bijgepraat en waren er ook nog diverse boeiende discussies over de tijd die komen gaat.

En voor de mensen die even wat nieuws hebben gemist de afgelopen periode even een korte samenvatting. De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen gaat op 1 januari 2024 in voor alleen nieuwbouw binnen gevolgklasse 1. Verbouw is in ieder geval tot 1 januari 2025 nog vergunningplichtig, voor zover deze vallen binnen de vergunningplichtige bouwactiviteiten, genoemd in 2.25, 2.26 met daarop de uitzonderingen in artikel 2.27 van het Bbl. Er wordt dus veel meer vergunningvrij voor wat betreft de activiteit (technisch) bouwen omdat hier niet meer wordt gekeken naar de plek. Als er een constructieve of brandveiligheidstechnische gelijkwaardigheid in het bouwproject wordt toegepast, valt het project ook nog buiten de Wkb en blijft deze nog vergunningplichtig. Hiervoor wordt er aankomend jaar wel gewerkt aan een database veelvoorkomende, en algemeen toe te passen gelijkwaardigheden. Daarnaast wordt momenteel nog gewerkt aan een nieuw artikel 2.21a die moet gaan regelen dat gemeenten een inwerkingtredingsbesluit kunnen gaan nemen voor bouwwerken met kleine, onherstelbare gebreken waardoor er geen verklaring door een kwaliteitsborger kan worden afgegeven. Dit omdat de kwaliteitsborger ook bij een kleine afwijking geen verklaring zal (en mag) afgeven waardoor het bevoegd gezag altijd aan het eind in actie zal moeten komen om het gebruik toe te staan of tegen te houden. 

Bouwkwaliteit en bouwregelgeving

Op 1 januari 2024 nemen wij ook langzaam afscheid van het Bouwbesluit en stappen wij over naar het Bbl. Een andere systematiek, maar met wel veelal dezelfde prestatie-eisen. Toch veranderen die ook op een paar plekken op 1 januari waardoor ik dit artikel met alle wijzigingen per 1 januari 2024 van september jl. nog even erbij pak. Een onderwerp dat pas op 1 januari 2025 in werking zal treden, maar wel het komende jaar veel aandacht zal vragen is de aanscherping van de MPG van 0,8 naar 0,5. Deze aanscherping zal veel meer gaan vragen om biobased te gaan bouwen. En de overheid stimuleert dit ook door hiervoor 200 miljoen uit te trekken. Wij lezen ook dat steeds meer corporaties bouwen in hout, en ook de nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlands Vlaamse Bouwfysica Vereniging staat het biobased bouwen op de agenda. Wilt u bij dit evenement aanwezig zijn dan kunt u zich via deze link aanmelden. En lees ook de nieuwsbrief van de Nationale Milieudatabase en de Nieuwsbrief Bouwen met Kwaliteit voor nog meer nieuws over bouwkwaliteit, biobases bouwen en de energietransitie. 

En nogmaals op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties uw aandacht voor het onderzoek MUWI scholen. De Tweede Kamer zal binnenkort worden geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot dit onderzoek, en het zou goed zijn dat ook uw gemeente in dit onderzoek voorkomt. 

Ook uw aandacht voor de publicatie van de concept NEN 6067 brandveiligheid parkeergarages en de nieuwsbrief Gebouwd erfgoed met daarin veel informatie over bescherming van monumenten onder de Omgevingswet en met een uitgebreide agenda waar diverse boeiende bijeenkomsten te bezoeken zijn. En tot slot nog de link naar onze vacaturepagina met nieuwe vacatures binnen de gemeenten Apeldoorn, Amersfoort, Den Haag en Barneveld. 

Ik wens u mede namens ons bestuur een veilige inwerkingtreding, en een gezond 2024!

Wico Ankersmit
directeur Vereniging BWT Nederland

NIEUWS
14-12-23 Informatieplicht nog niet los in te dienen in Omgevingsloket
14-12-23 Nieuw: Bijsluiter TAM voorbereidingsbesluit
12-12-23 Overheid stimuleert biobased bouwen
11-12-23 Gebouwd erfgoed - nieuwsbrief gemeenten 15, december 2023
07-12-23 Operationele uitwerking Financiële afspraken Omgevingswet
07-12-23 Brandveiligheid parkeergarages: concept NEN 6067
07-12-23 Nieuwsbrief Nationale Milieudatabase december 2023
05-12-23 Kamerbrief over Monitor Werking Omgevingswet, Evaluatie Omgevingswet, Regeringscommissaris Omgevingswet
01-12-23 Nieuwsbrief Bouwen met Kwaliteit november 2023
01-12-23 Nieuwsbrief Implementatie 30 november 2023
27-11-23 LEDEN VKBN SAMEN KLAAR VOOR KWALITEIT
27-11-23 Steeds meer corporaties bouwen in hout
21-11-23 Nieuwjaarsevenement NVBV en Bouwfysica Onderzoek
16-11-23 Nieuwsbrief Implementatie 16 november 2023
AGENDA
Hieronder vindt u het aanbod trainingen en bijeenkomsten voor de komende weken:
23-01-24 Seminar ‘Waardering sprinklers’
25-01-24 Nieuwjaarsevenement NVBV en Bouwfysica Onderzoek
21-03-24 Essentiële Controlepunten Brandveiligheid; trainingen 2024
18-04-24 Het Nationaal KCAF Congres
27-06-24 Essentiële Controlepunten Brandveiligheid; trainingen 2024
03-10-24 Essentiële Controlepunten Brandveiligheid; trainingen 2024
21-11-24 Essentiële Controlepunten Brandveiligheid; trainingen 2024
DOSSIERS
Richtlijn Bouw- en sloopveiligheid
Handreiking Brandveiligheid ouderen
Sloop en Asbestinformatie
Toolbox asbestdaken
Constructieve veiligheid
Bouwbesluit 2012 / BBL
Toezichtprotocol Bouwactiviteit
BRIStoets
Kwaliteitsborging voor de bouw
Omgevingswet
Collectief Traineeship BWT/VTH
Milieuprestatie MPG
BWT doelprofiel Libereaux
Handelingskader CO en de gecertificeerde installateur
OPLEIDINGEN
Zie voor cursussen en start opleidingen ook de opleidingspagina op bwtinfo: www.bwtinfo.nl/opleidingen. Hier vindt u actuele cursus-c.q. opleidingsinformatie van:
BME Opleidingen b.v.
BOB Opleiding, Training en Advies
Envire
Helix Academy
HU – Erfgoedopleidingen
Instituut voor Bouwrecht
Nieman Academie
PAO Techniek en Management
PONT Academy
Stichting Kennisoverdracht Bouwfysica
Wolters Kluwer Schulinck Opleidingen
DOCUMENTEN
Heeft u beleidsdocumenten of praktische tools? Stuur ze naar info@bwtinfo.nl
10-10-23 Leidraad rol bevoegd gezag bij inwerkingtreding van de Wkb
14-08-23 Werkwijze voor proefprojecten
08-06-23 Handleiding Windhinder en Windgevaar
BWT info
Wie ontvangt deze nieuwsflits?
Iedereen die zich geabonneerd heeft op de nieuwsbrief van BWTinfo ontvangt deze nieuwsflits en verder alle leden van de vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland (voor zover uw e-mailadres bekend is bij de ledenadministratie tel. 0318-438340)
Wilt u de nieuwsflits niet meer ontvangen via de e-mail? Afmelden