De nieuwe Propedeuse van FM |
Al meer dan 7 jaar is het onderwijs in de Propedeutische fase (P) vrijwel gelijk gebleven en hebben kleine aanpassingen aan het onderwijs plaatsgevonden. Sinds de introductie van de nieuwe Saxion Onderwijs Visie binnen Saxion, is gewerkt aan de vernieuwing en het geschikt maken voor de hedendaagse studenten van de P.
Wie kan dit beter uitleggen dan Sacha Tournier Sacha Tournier | LinkedIn teammanager FM én lid van de Curriculum Commissie (CC) binnen de opleiding Facilitair Management.
Wil je jezelf voorstellen?
Ik ben afgestudeerd aan Saxion, maar in een andere richting, namelijk bedrijfskunde met textiel aan Hogeschool Enschede. Mijn carrière heeft me langs verschillende paden geleid, van verkoper bij diverse textielbedrijven tot productmanager voor matrassen en dekbedden bij Auping. Uiteindelijk ben ik bij Jade terechtgekomen als marketingmanager.
Toen kreeg ik de drang om mijn kennis en ervaring in het onderwijs te delen, zowel nationaal als internationaal. Het begeleiden van jonge mensen bij hun ontwikkeling tot jonge professionals werd mijn passie, en ik ben er dol op. Ik begon in het onderwijs als docent inkoop en interieurtextiel en klom op tot coursedirector van een masterprogramma. Vervolgens werd ik teammanager van Fashion en Textile Technologies in Enschede. Daarna leek de overstap naar teammanager van de Facilitair Management-opleiding ook een logische stap.
Ik begon als interim-teammanager FM en ben nu volledig toegewijd aan FM. Facilitair Management bevalt me uitstekend. Mijn collega's en het vakgebied sluiten verrassend goed aan bij mijn achtergrond in bedrijfskunde en bij mijn persoonlijkheid. De collega's van de FM-opleiding zijn warm, gastvrij, praktisch ingesteld en ik voel me hier welkom en gewaardeerd."
Hoe lang werk je al bij Saxion?
Ik werk al 10 jaar bij Saxion. Na 10 jaar in Enschede gewerkt te hebben leek het me ook heel erg leuk om in Deventer aan de slag te. Bonuspunt voor mij is ook dat het dicht bij mijn woonplaats Twello is.
Wat doet de CC?
De Curriculumcommissie (CC) heeft als taak het bewaken en adviseren van het onderwijsprogramma. Ze speelt een cruciale rol in het vormgeven van ons onderwijs en het toetsprogramma, gebaseerd op de onderwijsvisie van Saxion, richtlijnen van het Landelijk Overleg Opleiding Facilitaire Dienstverlening (LOOFD), de HBO-standaard, input van studenten, de behoeften van het werkveld en uiteraard de input van het team Facilitair Management (FM).
De CC biedt waardevolle ondersteuning aan zowel mijzelf als de opleiding door middel van advies op verschillende gebieden. Ze denkt mee over onze visie, zorgt voor afstemming met verwante opleidingen, waarborgt de kwaliteit van ons onderwijs en ons team, en draagt bij aan de context, inhoud en het niveau van zowel toetsing als het onderwijsprogramma.
Wat is je rol binnen de CC?
Ik heb binnen de CC een adviserende en vooral luisterende rol. Dit uit zich erin dat ik gewoon actief deel uitmaak van de CC en hierdoor ook goed op de hoogte ben van het FM werkveld en de daarbij behorende ontwikkelingen. Daarnaast ondersteunt de CC de teammanager en het team bij het borgen van de kwaliteitscyclus. We werken samen met het FM team en CC om interne audits en accreditaties voor te bereiden. Natuurlijk neem ik deel aan de discussies en gesprekken over alle eerdergenoemde onderwerpen.
Welke uitdagingen zie jij in de toekomst op je pad?
Mijn focus ligt nu eerst binnen het team op persoonlijk kennismaking met alle teamleden en het verkennen van het werkveld. Op de middellange termijn zie ik mijzelf zeker het werkveld induiken. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat ik contacten leg met de Beroepenveldcommissie, bezoeken breng aan FM-bedrijven en deelneem aan bijeenkomsten van LOOFD om meer inzicht te krijgen
Ander focuspunt is het nieuwe onderwijs inbedden in de dagelijkse routines van mijzelf en de collega’s. We proberen een gezonde en gastvrije leeromgeving te creëren voor zowel docenten als studenten. Bijvoorbeeld, we hebben de woonkamer ingericht als een plek waar studenten zich thuis kunnen voelen en kunnen samenkomen, een zg. ‘thuishonk’. Daarnaast willen we onze band met het bedrijfsleven versterken, bijvoorbeeld door professionals uit het werkveld een structurele en inhoudelijke rol binnen ons onderwijs te geven. Dit brengt me meteen bij het volgende punt:
Wie pakt de handschoen op?
Ik laat me graag uitnodigen door alumni om in hun organisatie te komen kijken.
Een belangrijke vraag die ik stel aan alumni is: wat missen jullie op dit moment? Wat zijn jullie behoeften en verwachtingen? Hoe kunnen wij als opleiding hieraan voldoen? Door rechtstreeks met alumni in gesprek te gaan, kunnen we waardevolle inzichten verzamelen en ons onderwijs beter afstemmen op de behoeften van onze afgestudeerden.
Vertel eens over de Propedeuse
De nieuwe P is vormgegeven met een ander didactische vorm, waarbij eerder werd lesgegeven in een meer frontale, voor de student passieve situatie, werken we nu meer samen met de student en staan we meer open voor het laten ontdekken van het werkveld door de student in plaats van het vertellen aan de student. Van passief leren naar actief leren en de student direct laten uitvoeren en ervaren wat het werken in de FM branche inhoudt. Natuurlijk wel met de inhoudelijke bagage die nodig is om inhoudelijk waardevolle beroepsproducten te laten maken.
Op dit moment zijn wij bezig om AI te betrekken in ons onderwijs: hoe voorkomen we fraude met AI en vooral ook hoe leren we onze studenten om te gaan met Chat GPTen andere AI tools.
In alle leerjaren van de opleiding komen de thema’s: Hospitality, Business, Duurzaam en Smart terug. Keuze voor deze thema’s ligt een 5tal jaren terug toen begonnen is met het her ontwikkelen van de laatste fase van de FM opleiding, waarbij we het Landelijk Opleiding Profiel HBO Bacheloropleidingen hebben gevolgd. Binnen deze thema’s komen alle kennisgebieden van toepassing op Facilitaire Dienstverlening aan de orde. Rondom deze thema’s is het onderwijs ingericht. Kijk naar de afbeelding hieronder, van het eerste leerjaar en dan zie je dat er 11 modules/vakken zijn binnen deze thema’s. Engels, Evenementen en communicatie, Pop (persoonlijke ontwikkeling), vormen gedurende het hele jaar een basis. De sleutelrol die deze vakken spelen door integratie in alle onderdelen, speel zich af op ontwikkelen van uitdrukkingsvaardigheid, taalvaardigheid, zelfkennis en persoonlijke groei, daadkracht en doortastendheid ontwikkelen en wereldburgerschap in de veranderende, internationale FM omgeving. Het geeft de student een gezonde basis voor de rest van de studie en een aanzet tot het betreden van de arbeidsmarkt als. Net zoals het integreren van Engels, PoP, Evenementen en communicatie worden de vaste waarden binnen Facility Management, Vastgoed en Services, ook binnen alle aangeboden modules geïntegreerd aangeboden.
Alleen in de laatste fase van de opleiding kan de student door Minor en afstuderen het eigen pad bepalen. Met 70% individuele toetsing binnen groepswerk en het maken van actuele beroeps-producten die holistisch getoetst worden krijgen onze studenten een mooie duw in de rug naar het ontwikkelen van complexe- en hogere cognitieve vaardigheden die binnen het HBO verwacht worden en kunnen studenten niet meer “meeliften op een ander”.
|
|
Carrière Event weer geslaagd! |
De eerstejaars studenten gingen woensdagmiddag 27 september aan de slag om kennis te maken met de verschillende organisaties en te ontdekken wat deze organisaties nu precies doen. Dit is voor hen onderneem van de nieuwe propedeuse module ProfessioneelOntwikkelingsPlan waarin brancheoriëntatie een grote rol speelt. De hogerejaars konden deze middag gebruiken om te netwerken en te zoeken naar een interessante stage- of afstudeerplek. Ook werden er drie workshops aangeboden: Hoe te solliciteren (Saxion Career Services), Help een eerste baan?! (Hospitality Group en Coppa) en De FM’er als... Inkoper (Feike Bergsma en alumni > Tess van Duin, Rick Veurink, Ellen Woudstra, Inge de Winter en Lotte van de Linde).
Interesse om hier de volgende keer bij te zijn? Studievereniging FBS en de opleiding zullen de samenwerking wederom aangaan om op woensdag 14 februari 2024 weer een Carrière middag te organiseren. Stuur een mailtje naar a.vanderlelij@saxion.nl als je uitgenodigd wil worden voor de volgende editie.
|
|
Masterclass Smart Hospitality Journey i.s.m. Paleis Het Loo |
In de strijd om talent en marktaandeel speelt de gastvrijheid een grote rol. Verschillende organisaties investeren fors in het ultieme on-boarding programma, willen elke klantreis omzetten naar een optimale beleving en proberen alle collega's te verleiden om vaker weer naar kantoor te komen.
Living technology speelt daarbij een steeds vaker een belangrijke rol: hoe kun je de reis van alle bezoekers succesvol en tegelijkertijd ook lean organiseren. Smart elementen in je gebouw zijn daarbij handig, maar met slimme digitale interactie met je klant, bezoeker en collega kun je het verschil maken. En welk Hospitality dashboard heb je nodig om dit vervolgens ook dynamisch te faciliteren?
Dit zijn enkele belangrijke ingrediënten van de nieuwe Masterclass Smart Hospitality Journey. We zijn erg blij dat we voor deze masterclass mogen samenwerken met en ook bij onze prachtige partner in de regio: Paleis Het Loo. Vanuit deze inspirerende casus en kleurrijke omgeving gaan we op zoek naar de optimale Smart Hospitality Journey voor jouw organisatie.
Over enkele weken willen we starten met een speciale pilot voor onze alumni inclusief een leuke korting: de inschrijving hiervoor is nu geopend!
Via deze link tref je de praktische informatie en kun je je inschrijven.
Graag tot ziens in Apeldoorn en een hartelijke groet van de enthousiaste themadocenten,
Sanne ten Tije & Feike Bergsma
|
|
|