Koninklijke Binnenvaart Nederland
Nieuwsbrief
26-09-2024 nr. 38
Brug Uitwellingerga niet langer bediend voor scheepvaart vanwege veiligheidsrisico's

Rijkswaterstaat (RWS) heeft besloten de bediening van de brug Uitwellingerga over de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl per direct en voor onbepaalde tijd stop te zetten. Dit besluit volgt uit een recent onderzoek van TNO, dat scheuren in de staalconstructie van de brug aan het licht heeft gebracht. Deze scheuren kunnen de veiligheid van de brug ernstig aantasten. Om verdere schade te voorkomen en de veiligheid van het wegverkeer te garanderen, blijft de brug gesloten voor scheepvaart. Het wegverkeer kan met de al eerder getroffen maatregelen veilig gebruik blijven maken van de brug.

Omvaarroutes voor de scheepvaart
RWS heeft in samenwerking met de gemeenten Fryske Marren, Súdwest Fryslân en de Provincie Fryslân zijn omvaarroutes voor de scheepvaart vastgesteld. Deze routes zijn gecommuniceerd via scheepvaartberichten.

Herstelmaatregelen en toekomst
RWS onderzoekt momenteel hoe de brug Uitwellingerga hersteld kan worden zodat deze veilig in gebruik blijft tot de geplande vervanging over enkele jaren. Sinds begin 2024 zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de staat van de staal- en betonconstructies. Uit deze onderzoeken blijkt dat de staalconstructie sneller verslechtert dan verwacht. Om de brug te versterken, zijn eerder al drie langsliggers geplaatst en is het wegverkeer naar het middelste deel van de brug geleid. Tevens is de rijstrook versmald naar 3,5 meter en geldt een gewichtsbeperking van 50 ton.

Beperking brugopeningen Houtribbruggen bij windkracht 6 of hoger vanaf 1 oktober 2024
Rijkswaterstaat heeft aangekondigd dat vanaf 1 oktober 2024 de bruggen over de Houtribsluizen in de Markerwaarddijk (N307) bij Lelystad bij windkracht 6 of hoger niet meer worden geopend voor de scheepvaart. Dit betekent dat schepen die afhankelijk zijn van een brugopening rekening moeten houden met mogelijke vertragingen of omvaarroutes. Schepen die onder de vaste brughoogte kunnen blijven, ondervinden geen hinder.

Reden voor de beperking
Deze maatregel is noodzakelijk om te voorkomen dat het verouderde bewegingswerk van de bruggen overbelast raakt en schade oploopt. Controleberekeningen hebben aangetoond dat zonder deze beperking het risico op schade groot is, wat de bruikbaarheid van de bruggen verder in gevaar zou brengen. Om dit te voorkomen en de bruggen in bedrijf te houden, is de windkrachtbeperking van kracht.

Hinder voor de scheepvaart
De bruggen zullen niet meer worden geopend bij windkracht boven 6 Bft (13,8 m/s gemeten over 10 minuten). Dit zal naar verwachting ongeveer 40 dagen per jaar gedurende delen van de dag tot hinder leiden voor schepen die een brugopening nodig hebben. Een hele dag windkracht boven 6 Bft komt gemiddeld vier keer per jaar voor. Schepen die onder de vaste brug kunnen passeren, blijven ongehinderd varen. Hoge scheepvaart, zoals containervaart tot klasse Va (110 meter), kan omvaren via het Naviduct bij Enkhuizen. Charter- en recreatievaart wordt ook geadviseerd om deze alternatieve route te nemen.

Staat van de bruggen en toekomstplannen
De Houtribbruggen zijn bijna 50 jaar oud en hebben te maken met toenemende belasting door zowel zwaarder wegverkeer als intensievere gebruiksomstandigheden. Rijkswaterstaat voert regelmatige inspecties uit om de staat van de bruggen te monitoren. Het huidige beperkingsbeleid blijft van kracht totdat de bruggen vervangen worden. Rijkswaterstaat is bezig met de voorbereidingen voor de vervanging van de Houtribbruggen en de renovatie van de sluiskolken als onderdeel van een breder renovatieprogramma van de Nederlandse infrastructuur.

KBN’s visie
Vanuit Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) betreuren we deze ontwikkeling. De zwaardere belasting van de bruggen is het gevolg van wegverkeer, maar het vervoer over water ondervindt de hinder van deze maatregelen. Dit staat haaks op de modal shift-doelstellingen, waarbij juist meer goederen over water zouden moeten worden vervoerd om druk op het wegennet te verminderen.

Daarnaast is dit weer een duidelijk voorbeeld van de gevolgen van achterstallig onderhoud aan cruciale infrastructuur. KBN roept op tot actie: het is tijd om door te pakken en achterstallig onderhoud snel en structureel aan te pakken. Dit is essentieel voor een betrouwbare en toekomstbestendige binnenvaartsector.

Lees meer
 
 
Koninklijke Binnenvaart Nederland
t in i yt
Scheepmakerij 330
3331 MC Zwijndrecht
078-7820565
info@binnenvaart.nl
Website