Saxion
 
Opleidingen   |   Onderzoek   |   Bedrijven   |   Over ons
Alumni in de spotlight
 
 


Robin Eman
Naam en leeftijd
Robin Eman, 53 jaar

Ervaring en huidige functie
Vanuit stage heb ik bij Asito gewerkt in een ziekenhuis en door de werkomgeving van het Ziekenhuis vond ik FM fascinerend. Een ziekenhuis is een 24u bedrijf en voor FM zijn de werkzaamheden erg divers. Zodoende heb ik de eerste 17 jaar in de gezondheidszorg gewerkt én altijd aan de FM kant. Ik heb veel verschillende bedrijven gezien; Erasmus MC, ouderenzorg, psychiatrie, toen weer een ziekenhuis. Ook heb ik bij het leuke en dynamische GVB in Amsterdam gewerkt. Nu alweer 4.5 jaar bij de Triodos Bank, dit sloot meer aan bij mijn persoonlijkheid, reistijd was korter en daarom de overstap gemaakt. Het geeft rust en ik ben bezig met veel dingen die mij ook privé interesseren.  Privé ben ik bijvoorbeeld betrokken bij natuurbescherming, vogels, een toezichtfunctie in de zorg en bij de Hogeschool Utrecht als werkveldexaminator. Ik ben graag buiten en houd van het Nederlandse landschap met name ecologische landschapscultuur. Nederland is zo verschillend en mooi.
 
Locatie
Triodos Bank is een bank die financieel geen bijdrage levert in de handel van o.a. olie, gas of kolen en zichzelf inzet voor een schonere wereld. Triodos Bank | Een van de duurzaamste banken ter wereld. Oprichter van GABV, B-Corporation gecertificeerd met en door het Nederlandse publiek ervaren als meest duurzame bank van de wereld. Die duurzaamheid-filosofie én handelswijze zit in het DNA vanTriodos Bank. Dit vertaalt zich naar de hoofd-‘woonlocatie’ van de bank op landgoed de Reehorst, waar de Triodos Bank in 1971 ook ooit is ontstaan. Het gebouw is het visitekaartje van de Triodos Bank en in 2019 in gebruik genomen.
Passend bij de visie van Triodos Bank is dat het gebouw volledig duurzaam, remontabel en modulair gebouwd, met duurzame en hergebruikte materialen.  Het gebouw heeft een Outstanding-BREEAM certificaat en heeft talloze innovatieve duurzaamheid toepassingen geïmplementeerd.
 
Het mooie aan het werken op deze locatie is dat ik alle diensten vanaf het begin af kon inrichten.
Ik heb een kantoor gekregen om te beheren dat een van de meest duurzaamste kantoren is van NL. 450 Personen komen op de drukke dagen op kantoor werken en we hebben 500 arbo-werkplekken, op dit moment zitten we dus ruimt in ons jasje.
Voor mij als FM'er met een natuur-inslag, werken op een landgoed, ervaar ik mijn werk als weelde. Het gebouw is het Visitekaartje van Triodos Bank. Natuurlijk is het erg interessant, het is mooi duurzaam en is kwalitatief goed gebouwd en er zijn de nodige innovatieve aspecten toegepast. Alle diensten goed inrichten is een mooie taak. Met name het technische aspect van de installaties ed. zijn voor mij soms wat lastiger te doorgronden en soms uitdagend, maar tevens erg interessant.
 
Waar bestaat je werk uit?
‘Een lach breekt door en breed gebarend wordt verteld’: Het boeiende aan mijn rol als facilitair manager is de constante noodzaak om te schakelen tussen verschillende activiteiten. Verantwoordelijk zijn voor diverse facetten, zoals techniek, FM-ICT, catering, klimaat, landgoed, groenvoorziening, en meer, maakt mijn werk enorm divers. Met van alles bezig zijn en samenhang van deze facetten met elkaar, in mijn mooie duurzame werkomgeving, is fantastisch.
 
Bij Triodos zit environmental management bijvoorbeeld in mijn portefeuille als vast onderdeel en dat heb ik als FM’er nog nooit gehad.
Environmental management in de breedste zin van het woord. We hebben een environmental chapter in de jaarverslagen (dit is natuurlijk al bij veel meer bedrijven aanwezig) en hier breng ik samen met een collega voor ‘de werkorganisatie’ verslag uit over de impact van onze eigen organisatie. Het gaat dan om 1700 collega’s in 5 Europese landen.

Het is een nieuw thema voor mij en ik vind dit geweldig om te doen. Het FM-werkveld wordt steeds breder en is dit een voorbeeld.
 
Mijn team bestaat uit 4 mensen waaraan ik direct leidinggeef en daaronder weer 12 personen. Dat vind ik voor zo’n organisatie als Triodos een mooi aantal. We sturen erg veel leveranciers aan, met een bewuste keuze voor in-house gastvrouwen en receptie om de kwaliteit en beleving van de gastontvangst te waarborgen. Ook een eigen team Facility Support zorgt voor de nodige eigen kennis en kunde.
 
Vanuit Nederland proberen we tevens onze collega’s in de andere landen te ondersteunen, niet via een organisatiestructuur, maar wel op de inhoud. Op het gebied van software voor FM, vastgoed en verhuizingen, maar volgend jaar ook op het gebied van compliance op al die FM-onderwerpen waar dat voor geldt.

Waarom ben je nog steeds werkzaam binnen het FM werkveld?
Tweeledig, omdat het zo divers is en veel variatie heeft. Het is nooit saai. Wanneer je eenmaal meer ervaring hebt merk je direct dat dit zich weer “te gelde maakt”. Ik ben nu rond de 12 jaar eindverantwoordelijke in het facilitaire werkveld en nu merk je dat op sommige onderwerpen in zekere zin herhaling voor komt. Dit is leuk om te merken en ervaring komt dan van pas. Buiten mijn “Triodos-leven” heb ik bewust een balans gevonden met mijn privéactiviteiten, wat mijn algehele interesse en betrokkenheid in het werkveld alleen maar versterkt.

Wat is je bijgebleven aan je opleiding (en)?
‘Ook weer een brede lach’, een groot feest. Dan komt alles bij elkaar, je gaat op kamers, je gaat studeren en je moet zelfstandig worden, het is alles voor de eerste keer. Het was erg intensief, en leuk. Leraren die de revue passeren, Peter Ruepert, Adri Bramsen, Henk & Rijk. Veel geleerd op gebied van voeding en vastgoed. Het experimenteren met de vele events was erg gaaf, ik heb er denk ik wel aan twíntig meegedaan terwijl dit helemaal niet verplicht was.  Dan in een bejaardentehuis werken en dan weer op een busje rijden. Maken van de huzarensalades, veranderen van 1 ingrediënt en dan heb je wéér een andere salade haha, erg veel plezier gehad. Alumni van mijn leeftijd snappen dit :-) 
De opleiding is de basis geworden van wat ik nu doe.
Lid geweest van Ceres Vesta, maar niet heel erg lang, ben wel een jaar voorzitter geweest van de SAAM, we zaten met SAAM in Brink 21. Ik ben in Nijmegen een vervolgstudie gaan doen en in het begin in Deventer blijven wonen, tijdens mijn SAAM periode. Die hadden problemen, gedoe, te veel om op te noemen, érg veel van geleerd zeg maar.
 
Wat heeft Saxion Facilitaire Dienstverlening jou gebracht?
In mijn begintijd was het nog Rijkshogeschool IJselland en het heeft mij mijn kennis gebracht. Het ging me gewoonweg om de opleiding.  Ik ben ook nog twee jaar lid geweest van de deelraad (huidige Academie Raad). Óók heel erg leerzaam. Gesprekken voeren met RVB bijvoorbeeld, ik kreeg trainingen over de Wet op de Ondernemingsraden (WOR), etc. en dat is nog steeds actueel. Ik was formeel aangesteld en kreeg hier een vergoeding voor. Samenwerken met docenten, erg boeiend. Bijvoorbeeld het onderwerp vakantiedagen van docenten, moest hier wel of niet in gesneden worden haha. 

Waar ligt je passie binnen het vak?
Meerdere facetten hoor, ook dat je soms in ons werkveld gewoon weer een kleine klus kun doen, helpen met broodjes smeren haha. Echt waar. Ook wat ik mooi vind is dat je door ervaring snapt hoe je processen verder kunt brengen, in de zin van tijd, mensen, vernieuwing, vakkennis, etc. Dat wanneer iets lukt met een groep mensen, samenwerken, dát vind ik leuk. Goed is het ook dat je je kennis kunt overdragen en personen ziet groeien omdat je ze daar de ruimte voor geeft, vind ik erg leuk!  Dat vind ik een voorrecht van mijn functie.

Wat zou je graag beter willen doen en kunnen?
Dat is een mooie vraag. Zoveel. Wij, als facility manager, zijn eigenlijk generalisten, en specialisten huren wij in. Ik bewonder mensen die specialist zijn. Bijvoorbeeld projectmanagers. Ik facilitair alles om een project heen, maar een begin en eind kunnen organiseren in omvangrijke klussen, dat vind ik mooi wanneer iemand dat kan. 

Wat is volgens jou de belangrijkste FM-trend van dit moment?
Het verduurzamen met veel techniek en die techniek levert veel data op. Dit lijkt mij een trend. Techniek/FM/Vastgoed/Dienstverlening naar data/duurzaamheid.
Techniek en service verlenen op basis van Data. Data uit gebouwen krijgen, bij alles wordt data geproduceerd en wij als FM moeten beter in beeld krijgen wat wij allemaal met deze data kunnen doen. Mijn focus ligt op mijn gebouw en ik hoop uiteindelijk dat de door ons gegenereerde data gebruikt kan gaan worden. We werken samen met een bureau, dat helpt bij gestructureerd nadenken over het gebouw goed te beheren/gebruiken, waarbij op dit moment de focus ligt op bezetting en benutting van ons gebouw. Krijgen we hier zicht op en kun je hierop sturen? Hoe kun je met behulp van data inzicht krijgen in het gedrag van mensen en dit toepassen op gebruik te sturen? Corona heeft dit proces versneld, flexibel werken, reductie van m2 was mogelijk, efficiënt gebruik moet je wel blijven monitoren, zeker wanneer niet iedereen meer tegelijk op kantoor kan zijn. Hoe pak je dit aan en hoe zet je efficiënter in met je m2 en je gebouw?

De grootste verbazing van dit moment?
Het ligt eraan waar je het over wilt hebben, de verschuiving in de politiek vond ik wel opvallend. Wanneer je het over natuur hebt, krijg ik het gevoel dat we het gewoonweg negeren. Dat verbaast me. Ook was ik laatst op een congres met het onderwerp “smart buildings”. Dat de FM’er data moet gebruiken en dat bijvoorbeeld de grootste jongens zoals ASML en Booking.com ook nog aan het experimenteren zijn op het gebied van gebruik van data. Het feit dat de grotere firma’s hierin ook nog wel echte stappen moeten maken. Ik had verwacht dat ze iets verder zouden zijn.

Je grootste succes?

Ik ben niet zo van de grote successen vieren, maar dat je hebt kunnen worden wat je 30 jaar geleden bedacht had; “Facilitair Manager“ dus is wel een mooi resultaat.

Heb je ergens spijt van?
Nee eigenlijk niet!

Wie is je voorbeeld?
Ook zo’n ingewikkelde vraag. Ik ben aanhanger van Charles Darwin, link tussen de evolutietheorie en de ontwikkeling van organisaties…. Gewoon leuk om over te filosoferen. Mintzberg vind ik ook echt goed, nu nog steeds actief en ook al relevant tijdens onze studie en nog steeds actueel.

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
“Openbaar geheim”, levensverhalen opgetekend door een bioloog. Geschreven door Willem Beekman.
 
Welk advies geef je aan onze jonge “Rising (FM) – Stars”?
Probeer zoveel mogelijk verschillende sectoren te ontdekken als FM’er, dit geeft je een beter perspectief over het vakgebied van Facilitair Management.
 
 
Saxion
 
Volg Saxion
Facebook   X   Youtube   Linkedin   instagram
Klik hier om terug te gaan naar de nieuwsbrief