Beleidsadviseurs van Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) gaan regelmatig de deur uit om in gesprek te gaan met stakeholders, beleidsmakers en andere relevante partijen over de binnenvaart. Deze gesprekken zijn essentieel om de belangen van de binnenvaartsector en u als lid te behartigen.
Hieronder vindt u een overzicht van enkele afspraken van KBN buiten de deur:
Van Zwolle tot Boedapest
De binnenvaart is een internationale aangelegenheid, de vaarwegen stoppen niet bij de grenzen die landen hebben afgesproken. Dus is het ook zaak om zowel nationaal als internationaal in gesprek te gaan. In deze alinea een overzicht van de bijeenkomsten waar Maira van Helvoirt, directeur van Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN), aan deelnam.
Begin november was het Havendebat in Zwolle, een interessant evenement omdat binnenvaart en de binnenhavens onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, net zoals de belangen dat zijn. Zwolle is een belangrijke economische regio die volop werkt aan de ontwikkeling van binnenvaart en binnenhavens.
Woensdag 20 november werden de Rotterdamse Havengesprekken georganiseerd, waarbij de directie van het Havenbedrijf Rotterdam een toelichting gaf. De belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar werden besproken en de aanwezigen kregen een vooruitblik op de plannen voor komend jaar.
Van 25 tot 27 november vertegenwoordigde Maira van Helvoirt KBN bij de Donauschifffahrtskonferenz in Boedapest, een internationaal netwerkevenement gericht op de riviercruisevaart. Tijdens deze conferentie werden onderwerpen zoals verduurzaming, arbeidsmarktvraagstukken en de jaarlijkse onderzoeksresultaten naar de riviercruisemarkt besproken. Dit bood een waardevolle kans om met internationale stakeholders te netwerken.
Diezelfde woensdag, 27 november, was ze in de avond aanwezig bij het jaarlijkse VRC-diner in Ridderkerk, een belangrijke bijeenkomst van de Rotterdamse cargadoors, een essentiële ketenpartner voor de binnenvaartsector.
Dankzij de inzet van Maira van Helvoirt blijft KBN bouwen aan een sterke en toekomstbestendige sector, binnen nationale en internationale netwerken.
Vergaderingen over beroepskwalificaties
Vorige week vonden twee belangrijke vergaderingen plaats over beroepskwalificaties in de binnenvaart, dit gebeurt in de werkgroep voor beroepskwalificaties in Straatsburg (CESNI/QP).
Tijdens de vergadering op maandag 25 november werd besproken hoe verschillen in de uitvoering van richtlijn 2397 aangepakt kunnen worden. Deze richtlijn gaat bijvoorbeeld over het invullen van dienstenboekjes en wanneer dit moet gebeuren. Het doel is om tot duidelijke en uniforme afspraken te komen.
Donderdag werd verder vergaderd over bemanningstabellen voor motorschepen en passagiersschepen. Voor motorschepen ging het bijvoorbeeld over de inzet van de lichtmatroos en een duidelijke omschrijving van een ervaren lichtmatroos.
Voor passagiersschepen lag een voorstel op tafel om deze schepen op te nemen in de tabel voor motorschepen, waarbij ook lengte een rol speelt.
In de ledengroep Personenvervoer van KBN waren hier al belangrijke aandachtspunten over geformuleerd. Deze zijn meegenomen naar de vergadering. Het oorspronkelijke voorstel werd ingetrokken en er is afgesproken verder te werken aan een gezamenlijke bemanningstabel voor de Rijn en de Donau. In februari wordt een nieuw voorstel verwacht, waarover we verder in overleg zullen gaan. Hierbij zal uiteraard ook de inbreng en opmerkingen uit de ledengroep meegenomen worden.
Sociale zekerheid in de Rijnlanden: CASS
Op vrijdag 22 november vond de vergadering van CASS plaats, waarin vertegenwoordigers van de Rijnlanden spraken over sociale zekerheid. Naast overheidsvertegenwoordigers namen ook werkgevers- en werknemersorganisaties deel, zoals KBN en Nautilus.
Tijdens de vergadering werd onder meer gesproken over het opstellen van een brochure die uitleg geeft over hoe sociale zekerheid is geregeld binnen de Rijnlanden. Hierin wordt toegelicht in welk land sociale premies moeten worden betaald, afhankelijk van de situatie. Alle lidstaten steunden dit voorstel en de opzet zal rekening houden met de doelgroep.
Ook werd een specifieke casus uit Frankrijk besproken. Het ging om een schip dat alleen in Frankrijk vaart maar een Rijnvaartverklaring heeft, afgegeven in een ander land. De werkgever stelde dat de bemanning verzekerd is en premies betaald worden in een ander land. Frankrijk is het hier echter niet mee eens, omdat het schip niet daadwerkelijk op de Rijn vaart en stelt dat het in Frankrijk geregeld moet worden. Frankrijk wil dit in de toekomst voorkomen en stelt voor om extra regels toe te voegen voor het gebruik van de Rijnvaartverklaring. Lidstaten en werkgevers deelden vervolgens hun standpunten en dit onderwerp komt in mei opnieuw op de agenda.
Met deze besprekingen blijft CASS werken aan duidelijke en eerlijke regelgeving rondom sociale zekerheid in de Rijnvaart. KBN, in de persoon van Henriëtte Schreuders, blijft hier graag actief aan deelnemen om de belangen van u te behartigen.
OPSN netwerkbijeenkomst
Dinsdag 3 december vond in Zevenaar een bijeenkomst van Onshore Power Supply Network (OPSN) plaats. OPSN is een informeel netwerk voor partijen die bezig zijn met de walstroommarkt en de energietransitie. KBN is aangesloten bij dit waardevolle netwerk om de belangen van de binnenvaart te vertegenwoordigen. Gastheer Rittal, die onder andere fabrikant van walstroomkasten is, gaf een presentatie over hun werkzaamheden, gevolgd door een netwerkmoment. Voor KBN biedt dit netwerk belangrijke kansen om kennis te delen en samenwerkingen te versterken.
Moselkommission viert 60-jarig jubileum
Op 27 november vierden Luxemburg, Frankrijk en Duitsland het 60-jarig bestaan van de Moselkommission. Langs de Moezel kwamen gasten en sprekers samen om het belang van de rivier te benadrukken.
Leny van Toorenburg vertegenwoordigde de Nederlandse binnenvaart. Hoogtepunten waren het planten van drie bomen, symbolisch voor de drie lidstaten, en de onthulling van een plaquette bij sluis Grevenmacher. Een feestelijke viering van samenwerking en ontwikkeling!
|