Saxion
 
Opleidingen   |   Onderzoek   |   Bedrijven   |   Over ons
Alumni in de spotlight
 
 


Erik Veurink
Naam en leeftijd
Erik Veurink, 53 jaar

Ervaring en huidige functie
Na mijn afstuderen, toen nog Rijkshogeschool IJsselland in Deventer, ben ik begonnen bij ISS Transport als calculator en sales-/operationsmanager. Vanuit ISS ben ik naar NIC gegaan als inkoop adviseur. Hier werd ik weer gebeld door ISS of ik niet terug wilde komen als Sales Manager Noord en Oost Nederland, maar dan bij Facility Services. Vanuit deze rol heb ik de overstap kunnen maken naar regio directeur en daaropvolgende directeur ISS Plantscaping.
Vanuit mijn historie binnen ISS Transport heb ik altijd contacten onderhouden met de dienstverleners binnen de vervoersector. Op basis hiervan kreeg ik het verzoek om aan de slag te gaan bij Hago als Business Unit Manager en Manager Operations bij Hago Rail Services. Na jaren ervaring op te hebben gedaan binnen diverse disciplines schoonmaak kreeg ik bij Sodexo de kans om bij Brainport Industries Camus in Eindhoven aan de slag te gaan, eerst als programma manager en later als Accountlead. En zie hier mijn kennismaking met Brainport Industries Campus in Eindhoven.
Huidige functie: Op dit moment is de functie waar ik mijn meeste dagelijkse tijd aan besteed; Campus & Operationeel Directeur voor Brainport Industries Campus (BIC).

Als operationeel directeur ben ik met name facilitair betrokken. Vanuit BIC Exploitatie ben ik verantwoordelijk voor het integraal managen (in samenhang leveren, plannen, aansturen, beheren en bewaken) en monitoren van alle horeca- en soft services dienstverlening op de Campus. Deze functie wordt ingevuld vanuit Sodexo en is bij dit bedrijf grotendeels uitbesteed. Als directeur ben ik eindverantwoordelijk voor het opzetten en ontwikkelen van dé Campus voor de Hightech maakindustrie. En het inrichten van de Campus en Management organisatie vanuit inzichten en ondernemerschap. Ik vind het een bijzondere functie, want zo zijn er niet veel in Nederland en het is erg afwisselend.

Ik houd van afwisseling doordat ik ook nog bij twee andere initiatieven betrokken ben, namelijk  FynS.support en Ekala Advies. FynS.support is een onafhankelijk kosteloze cloudoplossing/integratieplatform om transparant, efficiënt, assetmanagement/-beheer te voeren. Uitgangspunt is het direct ontzorgen van de gebruiker en actief bijdragen aan de bedrijfscontinuïteit van organisaties. FynS regisseert de gehele support, van melding, uitvoering, aansturing en afhandeling tot uiteindelijke facturatie; ofwel One-Stop-Support. Het is een software oplossing en op dit moment staat dit bij mij qua bedrijfsactiviteit op een wat lager pitje, maar toch een leuke afwisseling in mijn taken. Ekala Advies is mijn eigen bedrijf, dat ik al heel lang heb. Hierbij fungeer ik als sparringpartner voor strategische vraagstukken bij organisaties als wel individuele coaching. Ook kreeg ik regelmatig verzoeken om te ondersteunen in capaciteit of voor kennisinbreng, met name op sales en marketing gebied. Om aan deze vragen goede invulling te geven en vermenging met mijn reguliere werkzaamheden te voorkomen, ben ik Ekala Advies gestart.

Waar bestaat je werk uit?
Vanuit de functie als Campus Directeur: ben ik verantwoordelijk voor de exploitatie van de Campus, langs de pijlers;

Fysieke Exploitatie: Schoon, heel, veilig en gastvrijheid borgen op de Campus.
Commerciële Exploitatie: Aantrekken nieuwe huurders, branding & positionering.
Sociale Exploitatie: Ontwikkeling actief programma en faciliteiten welke bijdraagt aan “great place to work”.
Management: Managen van Campus Exploitatie (Hard- & Soft FM, alsmede Horeca) en uitbreiden van Businesscases waaronder top faciliteiten, met uiteindelijkdoel het creëren van een zelfvoorzienende organisatie.
Ik werk samen met Avans Hogeschool en er zijn ook studenten van de Saxion-opleiding facilitaire dienstverlening/Facility Management bij ons actief geweest. Daarnaast behoren relatie-/ stakeholdermanagement (nieuwe) huurders, alsmede lokale en regionale overheden tot mijn takenpakket..
Tot slot ben ik verantwoordelijk voor het ISO-proof borgen van alle processen binnen de Campus , waarmee de blauwdruk gerealiseerd wordt voor de volgende 4 te ontwikkelen gebouwen.

Dit alles draagt bij aan een ECO-systeem waarin bedrijfsleven samen met kennisinstellingen en overheid (Triple-Helix) voor open innovatie zorgen en zich daarmee tot een onderscheidende Campus profileert. Echt heel leuk om te doen. Het houd me van de straat om maar te zeggen…
Vanuit Facility Management handel ik in het Campus belang en voer de Campus filosofie door op de dienstverlening. Hiermee is het dus integraal onderdeel van het exploitatieteam, waarmee gezamenlijk invulling gegeven wordt aan het (innovatie) programma op de Campus en dat ontwikkelteam, ontwikkelt mee aan het opzetten van de Campus community.

Hoe is het zo gekomen?
Toen ik van school af was, deed ik niet aan carrièreplanning. Ik doe wat ik leuk vindt… Het ziet er uit als job-hoppen, maar niets is minder waar. Binnen de bestaande jobs kreeg ik kansen die ik heb benut. Waarbij ik nu in een summum-omgeving zit, waarbij alle ervaring van de afgelopen jaren én een stukje vastgoed tot mijn takenpakket hoort. Het bijzondere is dat ik niets heb met technologie, maar ik zit wel op een technologie campus. Het is een unieke en innovatieve werklocatie. Niet gehinderd door kennis mag ik dus “domme dingen” zeggen waardoor je vaak de andere kant juist aan het denken zet. Mijn kwaliteiten zitten in het verbinden van mensen en vanuit die rol bouw ik met name aan eco-systemen voor de BIC.  Eco-systemen, als in het creëren van een “great place to work” en door het verbinden van mensen en bedrijven een actieve bijdrage te leveren aan het (business) succes van de technologische bedrijven op de Campus en daarbuiten.

Wat is Brainport Industries Campus precies (BIC)?
BIC is een unieke en innovatieve werklocatie waar onderwijs en bedrijfsleven en overheden samen innoveren inspireren en produceren allemaal geënt op hi-tech industrie, zoals bijvoorbeeld:  robotisering, 3d printen (op glas, keramiek, staal en kunststof). Wij zijn dus een echte MAAK-campus, van hoog complexe en lage volume materialen. We hebben op dit moment ruim 50 huurders in huis en met een totale oppervlakte 100.000 m2 (dit is ons kleinste gebouwtje). Volgend jaar begint de bouw van het tweede clusteren dát gebouw wordt meteen twee a drie keer zo groot De bedoeling is dat we in de toekomst totaal circa 1 miljoen m2 hi-tech industrie gaan plaatsen. Echt áltijd iets te doen:-)

BIC creëert haar waarde door haar unieke Triple-Helix concept (samenwerking bedrijfsleven, onderwijs en overheden), waar deelnemers actief inspireren, innoveren en produceren. Dit concept draagt ook zeker bij aan industrie- personele problematiek, ofwel The War on Talent! Het mooie binnen het Facilitaire werkveld, dat het nog niet overal even goed georganiseerd is, of dat men denkt; ach dat doen we er wel even bij. Thuis regelen we dat toch ook? Maar als echte FM’er is het gaaf bedrijven als bijvoorbeeld ASML, Meta, Siemens in huis te hebben die echt professionele FM-organisatie hebben. Hiermee geniet je ook dagdagelijks van waardevolle FM sparringpartners die jezelf ook weer laten nadenken en je kennis niveau verrijken.

Waarom ben je nog steeds werkzaam binnen het FM Werkveld?
Omdat het zo divers en leuk is, haha.. op dit moment heb ik een gedeelde FM functie die steeds meer naar de achtergrond verdwijnt. Ik heb alles uitbesteed in sub-en maincontracten. Gelet op mijn kennis vind ik het soms wel lastig zaken los te laten, maar operationele vragen kan ik steeds beter uitbesteden. Het werkveld FM is fantastisch, omdat je met mensen werkt en omdat je een unieke werklocatie hebt. Iedereen heeft een customer journey en wanneer ik daar als FM’er positieve invloed op kan uitoefenen maakt dat mij werk alleen maar leuker.

Wat is je bijgebleven aan je opleiding (en)?
Breed opgeleid, hectiek en gezelligheid. En drukte van een “tussengebouw” in het oude ziekenhuis. Kleinschaligheid. Een aantal steekwoorden. Het is goed dat we de basis hebben meegekregen, maar pas wanneer je aan het werk bent, komt het échte leren pas. Zeker nu de maatschappij zo snel veranderd. Dat kun je bijna niet meer vanuit een boek leren, dus je móet wel flexibel en wendbaar zijn. Het leren komt pas in praktijk en eigenlijk moet je een leven lang leren. Dat hoeft niet perse op school, maar kan zeker ook in het werkveld.
 
Wat heeft Saxion Facilitaire Dienstverlening jou gebracht?
Rijkshogeschool IJsselland was het toen nog. De opleiding heeft mij een bijdrage geleverd aan hetgeen waar ik nu nog dagelijks mee bezig ben. Die basis bestaat uit: theorie achter de praktijk. In de begin jaren heb ik veel operationele functies gehad. Op school leer je theorie achter de praktijk. Nadat ik de praktijk goed onder de knie had, ben ik meer aan het managen geslagen. Het managen heb ik eigenlijk nog niet op school geleerd. Ik denk dat opleidingen nu veel te vast blijven hangen in het stramien dat ze hebben/hadden en ook niet snel kunnen vernieuwen. Zoals bijvoorbeeld stage opdrachten zijn veelal ad-hoc. Stageopdrachten etc, zouden tot stand moeten komen, doordat er langdurige relaties met het werkveld zijn aangegaan.
Ga bijvoorbeeld eens van de kortdurige stageopdrachten af. Wanneer je door strategische interviews echt de buikpijn van de directeuren achterhaald en dat afpelt, hoe kun je dan je werkveld bedienen? Kortdurige opdrachten hebben wel nut, maar zijn vaak fragmenten van de buikpijn (“pleisters plakken") van de opdrachtgever. Wanneer je dit afpelt dan kun je een veel breder palet aan opleidingen toevoegen aan je opleidings- en inleenbestanden. Daarmee maak je het praktijkleren veel krachtiger en heb je een beter aanbod. Op dat moment is de synergie met het bedrijfsleven rond en vinden studenten het aantrekkelijker om bij jou als opleiding te gaan studeren.

Waar ligt je passie binnen het vak?
Positieve impact maken op de customer journey in de breedste zin van het woord. Met name helpen en verbinden van mensen. Bijvoorbeeld de bereikbaarheid vergroten van onze BIC of support bieden aan de business-improvement van onze huurders. Ik heb in samenwerking met onze huurders en met de lokale overheden en partners ed. het voor elkaar gekregen dat er betere OV verbindingen zijn gekomen.  Dat wij als BIC onze bereikbaarheid en mobiliteit vergroten, maar ook simpele dingen als ‘het gebouw is veilig, schoon etc.’. Dingen die voor elkaar komen, waarvan klanten ze niet verwachten, daar haal ik energie uit.

Wat zou je graag beter willen doen en kunnen?
Waar ik het anders zie; de huidige generatie heeft een andere werk mentaliteit/commitment dan dat ik heb. Zij weten de werk/privébalans wél beter te bewaken. Vroeger moest ik mij als sollicitant verkopen waarom een bedrijf míj nodig had en nu is dit omgekeerd waarbij de bedrijven moeten vertellen waarom zíj leuk en goed zijn voor de werknemers.
Ik ben soms wel jaloers op mensen die een goede werk/privé balans hebben. Ik kan dat niet, ik ben een workaholic. Ik sta altijd “aan”, doorgeslagen commitment in die zin.

Wat is volgens jou de belangrijkste FM-trend van dit moment?
Dat het kantoorgebouw niet meer het gebouw is zoals we dat kennen. Het is een inspiratiepek geworden en niet meer alleen geschikt om te werken, maar een ‘great place to work’ Duurzaamheid wordt belangrijker én gelet op dienstverlening kan FM een belangrijke impact uitoefenen op deze rol. De rol van FM is hierin zeer belangrijk geworden.

De grootste verbazing van dit moment?
Dat we als gezamenlijke FM industrie nog steeds niet in staat zijn om aan actieve ketensamenwerking te doen. Iedereen wil alles op zijn/haar eigen manier doen, met name de grote facilitaire leveranciers.  ‘Alleen ga je snel, maar samen kom je verder’ is mijn motto.

Je grootste succes?

Dicht bij jezelf blijven. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Leuke dingen doen. Door ervaring heb ik geleerd en ik heb niet meer zoveel bewijsdrang. Ik ben wie ik ben.

Heb je ergens spijt van?
Nee.

Wie is je voorbeeld?
Heb ik eigenlijk niet, want dan kom je in kopieergedrag, ik wil zo dicht mogelijk bij mijzelf blijven. Als je kopieergedrag vertoont ga je je uiteindelijk focussen op datgene wat je nog niet hebt bereikt. Dat geeft alleen maar negatieve energie. Doe wat je leuk vindt!!

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
Geen. ‘Google is my best Friend’.  Omgeving en industrie veranderen zo snel, dat wanneer een boek is uitgebracht het al meteen verouderd is. Ik hoef niet te lezen, ik ben geen lezer. Op vakantie lig ik in de zon en drink ik wijn :-) en haal ik family-time in.
 
Welk advies geef je aan onze jonge “Rising (FM) – Stars”?
Blijf bij jezelf en ga gewoon aan de slag. Zorg dat je ook naast je reguliere werk, meerdere inspiratiebronnen hebt om jezelf te blijven verrijken. Niet alles hoeft in je functieomschrijving te staan en geld op te leveren. Ook aanvullende kennis en netwerk zijn waardevol en niet in geld uit te drukken.
 
 
Saxion
 
Volg Saxion
Facebook   X   Youtube   Linkedin   instagram
Klik hier om terug te gaan naar de nieuwsbrief