Robin van 't Erve |
Naam en leeftijd
Robin van ’t Erve, 27 jaar.
Ervaring
Afgestudeerd in 2017.
Begonnen bij Arrangegroup als Young professional bij het account Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek. Na reorganisaties voor Kring Twente Achterhoek werkzaam geweest, als projectmedewerker facilitaire projecten op het hoofdkantoor in Enschede. Sinds juni 2021 werkzaam bij Thales Nederland, begonnen als Young Professional Real Estate & Facility management, en nu Portfolio manager Real Estate, een nieuw gecreëerde functie.
Functie
Portfolio manager Real Estate bij Thales Nederland B.V.
Locatie
Thales Group is actief in 70 landen en telt 81.000 medewerkers, Als onderdeel van de Thales Group telt Thales Nederland momenteel circa 2500 medewerkers, waarbij we dit jaar 350 medewerkers hebben aangenomen en volgend jaar nog zo’n aantal zoeken. Onze mensen werken aan systemen die ertoe doen. Thales Nederland is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en integratie van complexe high tech systemen voor defensie, transport en de veiligheidsindustrie zoals radar & vuurleiding, command & control, communicatiesystemen, OV Pay, cryogene koelers en cybersecurity.
Thales heeft in Nederland vestigingen in onder meer Hengelo, Huizen, Delft en Eindhoven. Ons hoofdkantoor bevindt zich op het High Tech Systems Park in Hengelo, vanwaar ik zelf ook werkzaam ben. In een landschapsomgeving hebben wij een inspirerende campus gecreëerd. Met state of the art kantoren en faciliteiten zoals restaurants, een Starbucks, de Twentse Bierbrouwerij en bijvoorbeeld een experience room halen wij o.a. kenniswerkers naar Twente.
Waar bestaat je werk uit?
‘Dom lull’n en wies kiek’n’.
Zonder ongein is mijn rol behoorlijk divers; ik zorg ervoor dat Thales beschikt over panden passend bij de bedrijfsactiviteiten, bijdragen aan de war for talent en energiezuinig zijn. Dit varieert van kantoren waar engineers systemen ontwikkelen tot productielocaties, en opslagfaciliteiten. Een van mijn aandachtspunten ligt bij de vestigingen buiten Hengelo. Dit zijn huurlocaties waarvoor ik de overeenkomsten beheer. Ruim voordat een huurovereenkomst afloopt bepalen we met de business of de locatie nog voldoet aan onze verwachtingen, of de voorwaarden nog marktconform zijn en of we bijvoorbeeld willen verhuizen, groeien of centraliseren.
Een groot deel van mijn werk bestaat uit het opstellen van business cases voor deze ontwikkelingen. Ik zit regelmatig met het management van zowel Thales Nederland als met de Group aan tafel om scenario’s voor te leggen en beslissingen te nemen over deze strategische ontwikkelingen. Het is een uitdagende rol waarbij ik nauw betrokken ben bij de besluitvorming en daardoor bij kan dragen aan het succes van Thales. Hier haal ik veel voldoening uit.
In Eindhoven hebben wij bijvoorbeeld op dit moment door middel van een huurverlenging met verhuurder afgesproken dat de locatie wordt gemoderniseerd en verduurzaamd waarbij we naar een energielabel A gaan. Hier wordt bijvoorbeeld ook een daktuin op de locatie gerealiseerd, een eyecatcher die zeker ook in de Brainport regio van belang is voor het werven van talent. Als gevolg van deze huurontwikkeling begeleid ik ook de verbouwingsprojecten, vanaf het goedkeuringsproces, tot de aanbesteding en tot uiteindelijke oplevering.
Ook ben ik betrokken bij de doorontwikkeling van het High Tech Systems Park, HTSP. Het HTSP is een van de topwerklocaties van Overijssel. Dit zijn de door de provincie aangewezen campussen die topwerk kunnen bieden aan medewerkers van bedrijven die daar gevestigd zijn, in Overijssel hebben we bijvoorbeeld ook het Kennispark in Enschede, Businesspark XL in Almelo en de Technology Base. Een topwerklocatie is een bedrijventerrein dat uitblinkt op één of meerdere fronten en waar een goed werkklimaat wordt aangeboden. Een topwerklocatie draagt zo ook bij aan de verdere economische groei van de regio en is een factor voor een goed leefklimaat. Voor het HTSP verzorg ik de verdere profilering en ben ik betrokken bij de verkoop van kavels die wij nog beschikbaar hebben.
Waarom ben je (nog steeds ) werkzaam binnen het FM werkveld?
Ik vind het erg leuk om vanuit supportafdelingen direct betrokken te kunnen zijn bij ontwikkelingen van onze core business en te zien dat mijn expertise ook nuttig is. Het dynamisch speelveld waarbij mijn dagen van tevoren niet elke dag te voorspellen zijn houden het werk afwisselend. Ik ben niet geschikt om elke dag achter een bureau hetzelfde werk uit te voeren. Ik zie dagelijks voortgang van mijn werkzaamheden en dat geeft veel voldoening.
Wat is je bijgebleven aan je opleiding (en?) en heb je meegenomen?
Ik vind het erg leuk om vanuit supportafdelingen direct betrokken te kunnen zijn bij ontwikkelingen van onze core business en te zien dat mijn expertise ook nuttig is. Het dynamisch speelveld waarbij mijn dagen van tevoren niet elke dag te voorspellen zijn houden het werk afwisselend. Ik ben niet geschikt om elke dag achter een bureau hetzelfde werk uit te voeren. Ik zie dagelijks voortgang van mijn werkzaamheden en dat geeft veel voldoening.
Wat is je bijgebleven aan je opleiding?
Wat ik heel erg leuk vond was het persoonlijke contact met docenten en studenten. Ondanks dat niet alles altijd perfect georganiseerd was, heb ik mijzelf bij de opleiding Facility Management nooit als een nummer gevoeld. Je kende voor je gevoel iedereen en iedereen kende jou. En dat is best knap.
Het vak onderzoek vond ik minder leuk, in ruil voor een sixpack Redbull heeft een medestudent mij vervolgens ondersteund en door het vak kwalitatief onderzoek geloodst, echt waar.
Een van de leukste vakken was denk ik wel Bedrijfseconomie en de lessen van de heer Sueters. Helemaal leuk omdat ik dit nu toepas in mijn werk.
Wat heeft Saxion Facility Management jou gebracht?
In ieder geval een leuke club met oud-studiegenoten. Vrijdag gaan we bijvoorbeeld weer met z’n allen uit eten. Daarbij natuurlijk het rugzakje met de kennis om werkzaam te zijn in ons werkveld. Ook heeft de opleiding mij liters koffie bij de HBS en af en toe wat hoofdpijn gebracht. Bovendien heb ik aan mijn stage overgehouden dat ik lid ben geworden van de FMN en later een bestuursfunctie bij FMN Community Oost-Nederland heb vervuld.
Waar ligt je passie binnen het vak?
Passie? Echt binnen het vastgoed. FM is breed en de opleiding ook. Je kunt na de opleiding overal werken maar het specialiseren komt in de praktijk, waarbij de opleiding een mooie basis meegeeft. Thales gaf mij de kans mij in het vastgoed te ontwikkelen en hier ben ik heel blij mee. Waarom het mijn passie is, omdat ik er energie van krijg wanneer er een dijk van een business case ligt die de belangen van de business behartigd en uiteindelijk wordt goedgekeurd en tot uitvoering kan worden gebracht.
Wat zou je graag beter willen doen en kunnen?
Uiteraard mezelf verder ontwikkelen in het Vastgoed, wellicht middels een opleiding, maar hierop ben ik mezelf nog aan het oriënteren. Qua vaardigheden misschien meer organisatie-sensitief worden. Bij ons intern liggen zaken soms politiek gevoelig, ik zou hier beter mee willen leren werken/omgaan. Als ik alles over kon doen had ik misschien Vastgoedkunde gekozen als studie, maar toen ik moest kiezen wist ik nog niet waar mijn passie lag. FM is hierin dus misschien wel de beste keuze geweest. Door ervaring denk ik bijvoorbeeld dat een master op Real Estate nu beter past omdat mijn werkervaring de lesstof beter toepasbaar maakt, waardoor het een versterkend effect heeft.
Wat is volgens jou de belangrijkste FM-trend van dit moment?
Data gedreven werken. Beslissingen laten maken gebaseerd op data en niet gebaseerd op gevoel en emotie. Wat ik bijvoorbeeld zie is dat de business snel overvraagt (extra vierkante meters uitvragen; omdat we het op dinsdag altijd druk hebben). Echter spreiding en anders indelen van werkzaamheden brengen dan veel vierkant meters in verbruik vrij. Minder verbruik van oppervlakte scheelt in kosten omdat je dan bijvoorbeeld geen extra gebouwen nodig hebt. Ook vervuiling en energie verbruik zijn voorbeelden hiervan. Met name het juist toepassen van data is de sleutel tot succes, uiteindelijk wil je alle getallen bruikbaar maken en toepassen. Deze trend zet zich echt door.
Op dit moment zijn we aan het onderzoeken of we werkpleksensoren kunnen toepassen om in kaart te brengen hoe onze bureaus en gebouwen worden gebruikt. Deze gegevens bieden cruciale inzichten voor bezettingsdata en vastgoedbeheer. Bijvoorbeeld kunnen we managers van juiste informatie voorzien en sturen op spreiding, zodat het niet alleen op dinsdagen druk is, maar de vrijdag ook beter benut wordt. Daarnaast kun je door de beschikbare data bijvoorbeeld ook de schoonmaak efficiënter inrichten en hierdoor kosten besparen.
Data is overal, bijvoorbeeld voegen we data van onze laadpalen samen in een overzicht waardoor we onze (60!) laadpunten als een service kunnen aanbieden, maar hier geen verlies op draaien. Ook het energieverbruik van onze panden en processen wordt nauwlettend bijgehouden, zodat we hier op kunnen sturen. Deze gedetailleerde informatie is essentieel voor ons uiteindelijke doel: het realiseren van energieneutraliteit.
Duurzaamheid vind ik bijna al het nieuwe normaal overigens, we nemen de nieuwe EU-taxonomy regelgeving in acht bij onze investeringen en passen verschillende duurzame technologieën toe, zoals LED-verlichting, warmtepompen, zonne-energie en recycling. Daarbij hebben we op het HTSP een eigen warmtenet waarbij restwarmte wordt omgezet in energie. Bij het moderniseren van onze panden staat duurzaamheid centraal.
De grootste verbazing van dit moment?
Dat elektrische auto’s niet 130 km/h mogen rijden op de snelweg.
Je grootste succes?
Daar ben ik wel een beetje te nuchter voor, om dit over mijzelf te benoemen! Alsmede voor de vraag wie mijn voorbeeld is…
Heb je ergens spijt van?
Heb nergens spijt van, resoluut!
Wie is je voorbeeld?
(Beetje lacherig) Ik raak wel geïnspireerd door de medemens en ontwikkelingen, maar ben er denk ik te nuchter voor om iemand te moeten aanwijzen.
Welk boek ligt er op je nachtkastje?
De reisgids voor Zuid-Afrika. Ik ga binnenkort drie weken door Zuid-Afrika trekken en daar heb ik veel zin in. Kun je dan zomaar zo lang op vakantie? Thales zit helemaal dicht tussen kerst en oud en nieuw en ik heb veel vrije dagen (40 per jaar). Mensen die wel willen werken tijdens het kerstreces, is dit rendabel? Kun je hiervoor de panden openhouden? Dat speelt mee in dat we gesloten zijn. De druk om onze systemen uit te leveren is groot maar we hebben veelal trajecten van meerdere jaren dus dit soort dagen waarbij de productiviteit toch al minder geeft dus de mogelijkheid om dicht te gaan.
Welk advies geef je aan onze jonge “Rising (FM) – Stars”?
Ons vakgebied kan erg breed zijn, ontdek waar je passie ligt. Ontwikkel je zelf hierin door.
|
|
|
|
|