Saxion
 
Opleidingen   |   Onderzoek   |   Bedrijven   |   Over ons
Alumni in de spotlight
 
 
25 jaar Saxion: hoe kijken bestuursvoorzitter Wim Boomkamp en alumnus Menno Kamphuis terug op ‘hun hogeschool’?
Vlak voor de zomer heeft Menno Kamphuis samen met Wim Boomkamp met een artikel op Saxion.nl gestaan, hierbij de link naar het artikel. 
 
 
Johan Splint
Naam en leeftijd
Johan Splint, 53 jaar
 
Ervaring
Na de opleiding Facilitaire Dienstverlening in Deventer, heb ik werkervaring in de zorg opgedaan, toen in deze baan beland, vanuit zorg naar museum is een leuke stap.
 
Functie
Clusterhoofd bedrijfsvoering bij Paleis het Loo.
Verantwoordelijk voor; vastgoed, techniek, tuindienst, facilitaire services, veiligheidszaken en BREEAM in Use, duurzaamheidsmanager, eigenlijk gewoon Facilitair Manager.  
 
Locatie
Paleis Het Loo is het grootste, authentieke 17e-eeuwse paleis van het Huis Oranje-Nassau. Al sinds 1984 ervaren de bezoekers van Paleis Het Loo hoe de Oranjes op deze plek woonden,  werkten en genoten van de tuinen, het paleis en de natuur. Het is een plek met een bijzonder geschiedenis. Recent, April 2023, is de bassecour geopend. De grootste museale renovatie in Nederland, waarbij, een ondergrondse ruimte van ongeveer 5000m2 groot is gerealiseerd. Deze ruimte huisvest vaste en tijdelijke tentoonstellingsruimtes zodat meer verhalen verteld kunnen worden, meer bezoekers ontvangen kunnen worden en biedt hedendaagse faciliteiten die volgens laatste ontwikkelingen worden geserviced. Een bijzonder plek om te werken. Ontdek het zelf | Paleis Het Loo
 
Waar bestaat je werk uit?
De afdeling bedrijfsvoering beheert het grootste collectiestuk van het museum.
Ik zorg dat iedereen zijn/haar werk goed kan doen en ik ben de hele dag aan het faciliteren. Heel divers, uitdagend en heel gaaf. Elke dag is anders.
 
In het afgeronde renovatie & uitbreiding project hadden we bijvoorbeeld ook te maken met een asbestsanering. In de jaren ’70 is er veel asbest aangebracht voor brandveiligheid, en dat moest verwijderd worden. Voor dit project kwam er een projectteam in actie, bestaande uit experts op het gebied van bouw,  constructie, installaties, en monumentale renovatie. Tegelijkertijd werden alle installaties in het paleis vernieuwd, met onder andere nieuwe warmtepompen en warmte/koude-opslag. In dit proces fungeerde ik als vertegenwoordiger van het beheer en onderhoudsteam én FM-er. We deden ook proeven met natuursteen om de beste methoden voor onderhoud te bepalen bijvoorbeeld. Dit omvatte niet alleen de installaties, maar ook het materiaal in de gebruikte ruimtes, beveiligingscamera’s,  en zelfs de tuin. Kortom een zeer diverse en uitdagende opdracht. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld ook bezig met Saxion om een masterclass te ontwikkelen in samenwerking met Paleis Het Loo.
 
Op dit moment zitten we bijvoorbeeld ook midden in de ontwikkeling van “BREEAM in Use”, waarvan we volgend jaar het certificaat krijgen.  
 
Waarom ben je (nog steeds ) werkzaam binnen het FM werkveld?
Het leukste aspect is dat ik met mensen werk en dat mijn werk hierdoor betekenis heeft. Puur gericht zijn op geld verdienen heeft niet mijn volledige interesse, hoe wel dat natuurlijk wel noodzakelijk is, óók binnen Paleis Het Loo. Ik probeer mensen in hun kracht te laten staan en dat vind ik wel heel erg mooi om te doen. Het werkveld is zó ontzettend dynamisch, dat maakt het écht geweldig.  Elke dag nieuwe dingen leren is fantastisch, ik zou wel honderden dingen kunnen opnoemen die ik interessant vind aan mijn werk. Mijn vorige banen vond ik overigens ook inspirerend en in elke sector heeft Facilitair Management zijn eigen charme.
 
Wat is je bijgebleven aan je opleiding (en?) en heb je meegenomen?
De studententijd is mij het meeste bijgebleven. Eerst heb ik mijn HBO-opleiding gevolgd (destijds begonnen op Rijkshogeschool IJselland) en daarna ben ik de Master FREM-MSc in Deventer gaan doen bij Saxion. Ik heb vrijwel dezelfde vriendengroep behouden, voornamelijk vanuit mijn studententijd en met de sterke band die we destijds al hadden. Het waren trouwens geweldige tijden. Bij de Master-opleiding was de ervaring anders. Je begint steeds beter te begrijpen wát je leert, en je leert op een andere manier naar werk en werkzaamheden te kijken. Dit stelt je in staat om te versnellen en effectiever te worden. Inhoudelijk gezien heeft de Master-opleiding meer nut gehad, vooral omdat je al ervaring hebt opgedaan in het werkveld. Hierdoor blijven de lesstof en concepten beter “plakken”, vooral wanneer je ze kunt koppelen aan praktijkvoorbeelden.
 
Waar ligt je passie binnen het vak?
Een vraag die lastig te beantwoorden is, de locatie maakt zeker deel uit van mijn passie voor het werk op dit moment en de mensen waar ik mee samenwerk ook. Eigenlijk is het, het totaalplaatje, dat voor mij alle charme heeft. Het feit dat ik voortdurend kan blijven leren en kan werken met diverse doelgroepen, waaronder studenten, (Mbo’ers, Hbo’ers, en masterstudenten), docenten, werknemers en collega’s, draagt allemaal bij aan deze charme.
 
Wat zou je graag beter willen doen en kunnen?
Ik ben erg tevreden met hoe het nu gaat. Als ik iets nieuws wil leren dan ga ik dat gewoon doen en dan zien we wel hoe het gaat en loopt. Ik kijk graag vooruit.
 
Wat is volgens jou de belangrijkste FM-trend van dit moment?
Voor ons bij Paleis Het Loo geldt dat op dit moment Duurzaamheid centraal staat. We besteden veel aandacht aan het welzijn van onze medewerkers, wat zich bijvoorbeeld uit in initiatieven zoals fietsen naar het werk en het stimuleren van verbinding in de breedste zin van het woord. Duurzaamheid is voor ons als organisatie een van de doelstellingen met hoogste prioriteit, dus eigenlijk geen trend meer. Het houdt ons dagelijks bezig. Hoewel er natuurlijk ook andere trends zijn, speelt duurzaamheid, in de breedste zin van het woord op dit moment een zeer belangrijke rol in onze organisatie.
 
De grootste verbazing van dit moment?
Ik moest denken aan de politiek, wat ik echt bijzonder vindt is dat populisme steeds nog gehoor heeft bij het Nederlandse publiek… Grappig het zit bij mij niet zozeer in FM, FM-professionals zijn over het algemeen redelijk pragmatisch en weten zich wel te redden in allerlei situaties…
 
Je grootste succes?
Iedere keer wanneer we met elkaar iets geflikt hebben. Bijvoorbeeld de opening, was echt groots, een enorm succes. Het feit dat zoiets niet alleen een succes is voor de organisatie, maar ook dat we in zo’n renovatie- en openingsproject allerlei andere zaken hebben vernieuwd. Zoals een nieuw cateringconcept, de herinrichting van de binnentuin (overigens ook een collectiestuk) en, de lancering van een nieuw kantoorconcept. Dat dit allemaal goed is verlopen en dat we dit samen als team hebben bereikt, beschouw ik als een van mijn grootste successen..
 
Heb je ergens spijt van?
Nee joh.
 
Wie is je voorbeeld?
Als ik iemand mag noemen waar ik respect voor heb dat is Nelson Mandela. Zo bepalend en invloedrijk, voor je volk en land, verschil tussen zwart en wit aankaartend en tussen de mensen staan, bruggen slaan. Respect voor.
 
Welk boek ligt er op je nachtkastje?
Geen boek, geen e-reader, ik lees te weinig. Op de bank ligt een boek dat heet “Oranje tegen de zonnekoning” van Luc Panhuysen, ik sla het af en toe open. Het beschrijft het de tijd van Willem IV en Lodewijk de 14e. Gewoon het leven en gebeurtenissen in Europa vroeger beter begrijpen, ik werk in een historische omgeving en dit boek vind ik ook leuk. Hoe werkte het in Europa van vroeger… gewoon interessant.
 
Welk advies geef je aan onze jonge “Rising (FM) – Stars”?
Wat mij heeft geholpen is zorgen dat je “Fris” blijft. Altijd blijven vernieuwen, niet negatief zijn, blijf vooruit kijken. Niets beter weten dan een ander, gewoon gaan. Wordt geen Statler & Waldorf (the muppet show).
 
 
Saxion
 
Volg Saxion
Facebook   Twitter   Youtube   Linkedin   instagram
Klik hier om terug te gaan naar de nieuwsbrief