Lees de nieuwsbrief hier!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
GGD Zaanstreek Waterland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
GGD Zaanstreek Waterland
Korte teaser voor deze e-mail  |  online weergeven
jaargang 4 | nummer 2 | maart 2023
Inleiding
Door corona hebben we een paar jaar geen poetsles kunnen aanbieden. Maar vanaf nu kunnen scholen hun groep 4 weer hiervoor aanmelden. In deze nieuwsbrief leest u hoe u dat kunt doen. 
Wilt u op uw school aandacht besteden aan relaties en seksualiteit, maar weet u niet goed hoe? Dan is het thema relaties & seksualiteit van de Gezonde School misschien iets? U kunt nu o.a. de stimuleringsregeling Gezonde Relaties en Seksualiteit aanvragen. Lees meer hierover in deze editie.  

Het is belangrijk kinderen mediawijs te maken over alcohol. Zodat ze specifieke kennis en vaardigheden aangeleerd krijgen om kritisch te kijken naar reclame. De campagne ‘Zien drinken, doet drinken’ heeft een filmpje voor ouders gemaakt, die we graag met u delen. 
1 op de 7 kinderen tussen 9-11 jaar heeft al beginnend gehoorverlies. Wat kunt u doen om gehoorschade bij kinderen te voorkomen? U leest dat in dit nummer. 18 maart is het de dag van de slaap. Daarom hebben we een artikel over slapen; waarom het belangrijk is om goed te slapen en of de kinderen in onze regio goed slapen.

Nu de temperaturen weer omhoog gaan spelen kinderen meer en langer buiten. Daarom in deze editie aandacht voor de eisen, die de Wet kinderopvang stelt aan de buitenruimtes van kindercentra. Wat moet er in het klachtenjaarverslag kindcentra staan, voor wanneer moet dat ingestuurd worden en waarheen? U lees dat in dit nummer.

Veel leesplezier!
 
Aanmelden voor poetslessen in groep 4
Scholen kunnen hun groep 4 weer aanmelden voor een klassikale tandenpoetsinstructie door een medewerker van de GGD. De GGD kiest bewust voor deze doelgroep omdat gewoontes aanleren eenvoudiger is vóór het zevende levensjaar. 
 
» Lees verder
 
 
 
Lesgeven over relaties en seksualiteit
Wat gebeurt er in de puberteit? Hoe komt een baby in de buik? Wat is respect? Kinderen komen al vroeg van alles tegen wat te maken heeft met relaties en seksualiteit en hebben hier vragen over. 
Welke vragen dat zijn, hangt af van de ontwikkelingsfase waarin ze zich bevinden. 
 
» Lees verder
 
 
 
Praten met kinderen over alcoholreclames 
Het is belangrijk kinderen mediawijs te maken over alcohol. Dat houdt in, dat kinderen specifieke kennis en vaardigheden aangeleerd krijgen om kritisch te kijken naar reclame. En dan vooral naar beelden van alcoholgebruik in de media. Hierbij is het belangrijk dat kinderen kritisch nadenken over de mediaboodschap en de bron van de alcoholreclame (influencer, alcoholproducenten en alcoholverkopers zoals de supermarkten). 
 
» Lees verder
 
 
 
Nieuwe subsidierondes Gezonde School
Tussen 6 maart en 17 april 2023 kunnen scholen hun belangstelling aangeven voor 1 of meer subsidieregelingen van de Gezonde School:
Ze kunnen die doen via het schoolaccount in Mijngezondeschool.nl

Kijk voor meer informatie op www.gezondeschool.nl of mail naar de lokale Gezonde School-adviseur via: gb@ggdzw.nl
 
 
 
 
Gehoorschade bij kinderen en jongeren voorkomen                   
Volgens onderzoek van het Erasmus MC heeft 1 op de 7 kinderen tussen 9-11 jaar al beginnend gehoorverlies. Op deze leeftijd komen kinderen vooral met hard geluid in contact door het gebruik van een koptelefoon of oortjes, bijvoorbeeld tijdens gamen, filmpjes kijken en muziek luisteren. Dit blijkt ook uit onderzoek onder middelbare school leerlingen tussen de 12 en 18 jaar oud. 
 
» Lees verder
 
 
 
Goed geslapen?
Zaterdag 18 maart is de internationale dag van de slaap. Slaap is belangrijk voor een goede gezondheid. Als een kind te weinig slaapt heeft dit invloed op de hormoonhuishouding (en hiermee de kans op overgewicht). Concentratie en leerprestaties gaan ook achteruit en het heeft invloed op het humeur. Kinderen kunnen vervelender gedrag gaan vertonen als zij moe zijn. In Zaanstreek-Waterland slaapt 93% van de 4-8-jarigen goed en 95% van de 8-12-jarigen.
 
» Lees verder
 
 
 
Eisen aan de buitenruimte kinderopvang
Het weer wordt beter, de temperaturen gaan weer omhoog. Dus kinderen gaan daarom weer meer en langer buitenspelen. Voor ons een reden om de eisen, die de Wet kinderopvang stelt aan de buitenruimtes van kindercentra, onder de aandacht te brengen. 
 
» Lees verder
 
 
 
Jaarverslag klachten kindcentra opsturen vóór 1 juni
Heeft u als houder van een kindercentrum  in 2022 klachten ontvangen? Weet dan dat u deze vóór 1 juni 2023 in een jaarverslag klachten moet melden en stuur dit verslag vóór 1 juni 2023 op naar inspectie@ggdzw.nl.
 
» Lees verder
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl
Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie

Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Claudia Ris (Communicatie)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)
Jantje Kunze (Toezicht)
Marieke Laan (Jeugdgezondheidszorg)

 

Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Naomi Albrecht (JOGG-Zaanstad)
Sarah Prins (Veilig Thuis)

 
E-mail opties