Een complexe operatie
|
De bouw van zo’n groot gebied gaat niet in één keer. Dat kan wel 10 tot 15 jaar duren. Je kunt ook niet overal tegelijk beginnen. Dan komen er in korte tijd veel meer woningen op de markt dan de stad aan kan. Daardoor trek je vooral mensen van buiten de stad aan. Bovendien wordt het gebied dan overal één grote bouwput. We willen daarom in een paar deelgebieden tegelijk starten en daarmee een leefbare, aaneengesloten buurt maken. En op die manier de mogelijke hinder van de volgende bouwactiviteiten zo klein mogelijk houden voor de nieuwe bewoners en ondernemers. Daarom wegen de we keuze voor deelgebieden zorgvuldig af.
Planvorming duurt vaak een jaar of 5
Vanaf het moment dat je een idee hebt voor een plan, tot het moment dat je kunt bouwen, duurt in Nederland vrij lang. Meestal zo’n 5 jaar. En op een bedrijventerrein waar eerst nog ruimte gemaakt moet worden, kan dat afhankelijk van de locatie nog wat oplopen. Daar staat tegenover dat we in Nederland (over het algemeen) goed onderbouwde plannen maken, die realiseerbaar en veilig zijn. En ondertussen moet het financieel kloppen. Dat vergt een enorme voorbereiding, waarin je stap voor stap onderzoekt, steeds meer informatie krijgt en daarmee steeds beter zicht krijgt op de mogelijkheden om tot ontwikkeling te komen.
Verplaatsing
We hebben ook te maken met de verplaatsing van enkele bedrijven. Dit is nodig om de milieucategorieën terug te brengen, waarna er pas woningen kunnen komen. We doen dat vooralsnog in goed overleg met de direct betrokken ondernemers. Dit is altijd maatwerk, vraagt zorgvuldigheid en kost daardoor tijd. Zodra er verwervingen, verplaatsingen of verhuizingen in het plangebied op gang komen, kunnen wij een plan met een tijdslijn maken. En dus meer duidelijkheid geven wanneer we verwachten met bepaalde deelgebieden te starten.
Deelgebieden
Een deelgebied ziet er op de kaart uit als één grote vlek en kan de indruk geven dat daar aaneengesloten bebouwing komt. Maar dat klopt niet. Als jouw eigendom onderdeel uitmaakt van zo’n vlek, betekent dat dat we als gemeente met je in contact gaan over de uitwerking op het moment dat dat specifieke deelgebied aan de beurt komt. Omgekeerd kun je ook zelf contact zoeken met de gemeente als je met jouw bedrijf van betekenis wil en kan zijn voor dat deelgebied. Dat kan door een mail te sturen aan ondernemen@culemborg.nl. |
|
|
|
|
|
|