Brainport Development
   
Het formulier kan niet langer ingevuld worden, omdat de datum van het evenement is verstreken.
Uitleg workshops 
Workshop 1:  Stepping into their shoes - Feeling the challenge, finding the solution. By Heather Spanbroek (Leader for Learning, International School Eindhoven)

This workshop offers teachers a unique opportunity to experience the challenges faced by students who are new to the language of instruction.  Through interactive activities, participants will gain a deeper understanding of the difficulties students encounter and explore practical teaching strategies to support their success.

Join us for this interactive workshop and gain valuable insights into creating a more welcoming and effective learning experience for all students in your classroom!

Workshop 2: Good practices om 3O-leren en internationalisering te stimuleren door Danny Muis, Nicole van Hoof en Daan Zoll  (docenten Eckartcollege)

In deze internationale omgeving willen we leerlingen stimuleren en aanmoedigen om ondernemend, onderzoekend en ontwerpend te leren over zichzelf, anderen en de wereld om zich heen. Maar hoe krijg je dit 3O-leren nu in de praktijk gebracht? Waar kun je tegenaan lopen? En wat kunnen we op dit thema van elkaar leren? In deze workshop wordt je meegenomen in 3 good practices die je hopelijk direct mee kunt nemen richting je eigen onderwijspraktijk of waar je mogelijk komend jaar een stap mee kunt zetten. Echter deze workshop is geen éénrichtingsverkeer. De workshopleiders leren ook graag van de tips die jij hebt over het onderwerp. Nicole zal jullie meenemen in de vernieuwde stage voor havo-leerlingen, Danny neemt jullie mee rondom het 3O-leren in de TT lessen op de mavo én over vakoverstijgend enprojectmatig werken en Daan vertelt over de nieuwe augmented reality game die ontwikkeld wordt om aan internationale competenties te werken.

Workshop 3: Hoe kunnen we ouders helpen om inzicht te geven in de wereld van onderwijs in de Brainportregio? Door Dennis Witsiers (Brainport Development) & Olof Craenen (Perspectief op school)

Als regio zijn we bezig om alle informatie rondom onderwijs en ondersteuning te verzamelen zodat (internationale) ouders de informatie over het Nederlandse onderwijssysteem, het aanbod, de mogelijke ondersteuning en de informatie over alle scholen in de regio makkelijk kunnen vinden.

Deze informatie krijgt een plek op de nieuwe website Insidr; een Engelstalige website waar ouders in meerdere talen terecht kunnen. Zo kunnen we ouders nog beter informeren als ze in onze regio komen wonen zodat het ook heel snel hun regio wordt.

Het is namelijk niet makkelijk als je uit een land komt waar onderwijssystemen er helemaal anders uitzien. En wanneer het kind dan ook nog specifieke ondersteuning nodig heeft wordt het helemaal een ingewikkeld verhaal om de juiste weg hierin te vinden.

Workshop 4: Van taalbad naar een bad vol taal. Hoe biedt jouw school ruimte aan de thuistalen van leerlingen? (workshop vol). Door Katinka de Croon (Fontys Kind en Educatie), Vital Hanssen lerarenopleiders en experts op het gebied van meertaligheid  en NT2 & Saskia Heunks - programmaleider Trion Opleidingsschool

In de workshop gaan we in op de manier waarop de professionele werkplaatsen ‘Intercultureel leren en werken’ bouwen aan duurzame expertise op gebied van o.a. meertaligheid in het onderwijs. De whitepaper ‘Meertaligheid’ biedt relevante achtergrondinformatie om op een verdiepende en onderzoekende manier jezelf vragen te stellen over de manier waarop jouw school de thuistalen van leerlingen een plek geeft in het onderwijs: dompel je kinderen onder in een Nederlands taalbad of in een bad vol talen (inclusief het Nederlands)? In de workshop vertellen we kort over de werkwijze van de werkplaatsen en gaan we samen met de deelnemers op zoek naar eigen praktijkgerichte onderzoeksvragen op het gebied van meertaligheid in het onderwijs.

Workshop 5: Ik wil naar Italië, daar hebben ze 3 maanden vakantie! Door Frank van Roessel. 

Door met kinderen uit andere landen en/of culturen in contact te komen ervaart men dat in andere landen vaak dezelfde doelen nagestreefd worden, maar het op een andere manier georganiseerd wordt. De manier waarop het bij ons gaat is dus niet vanzelfsprekend. Ergens anders gaat het op een andere manier, maar ook goed. Er ontstaat dus begrip! Door te communiceren in het Engels ervaart men dat het spreken van Engels grens doorbrekend kan zijn.

Workshop 6: Ouderparticipatie verhogen door Ouders en Taal trajecten

Taalkracht, onderdeel van het Summa College, verzorgt Ouders & Taal trajecten op basisscholen. Het doel van deze cursus is dat ouders van basisscholen en/of de kinderopvang middels taalverhoging makkelijker en meer kunnen participeren in en rondom de school/kinderopvang van hun kind(eren). Voor NT2 coördinatoren/docenten van basisscholen biedt Taalkracht een cursus aan waarin je geleerd wordt hoe je zelf een Ouders en Taal lesgroep kan opzetten, kennis van de methodiek(en) en materialen, randvoorwaarden en over taalverhoging realiseren aan NT2 ouders. De cursus is nog in ontwikkeling. 

Workshop 7: (volgeboekt) Bouwen aan een inclusieve school! Door Femke van Gils - trainer bij Summa Collega/ Summa & Bedrijf & Inge Brons (Programmamanager van de Inclusive Teaching Academy)

In de Brainportregio komen er steeds meer internationale leerlingen en ouders naar de scholen. 
Heel leuk, zoveel diversiteit op school, en tegelijkertijd brengt dit nieuwe uitdagingen met zich mee. Tijdens deze inspiratieworkshop gaan we specifiek in op de uitdagingen die ontstaan bij het communiceren met ouders van anderstalige achtergronden. We geven een korte inleiding op waarom deze interacties lastig kunnen zijn en hoe we hier zelf verandering in kunnen brengen. Ook geven we korte toelichting op de programmalijn Inclusive Teaching Academy. Eén van de programmaonderdelen is de nieuwe opleiding International Teaching Assistent. In deze opleiding worden onderwijsondersteuners geprofessionaliseerd in hoe zij een waardevolle rol kunnen spelen in het creëren van een positief pedagogisch én meertalig leerklimaat.
 
Follow us
Twitter Facebook Linkedin Instagram Website
Brainport Development
Achtseweg Zuid 159H
5651 GW Eindhoven
The Netherlands

Privacy statement
Brainport Development