Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie
10 juni 2021
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

CITES-nieuwsbrief: juni 2021    
In deze nieuwsbrief:

Onderwerpen
Drukke periode
Het is goed om te zien dat de wereld zich weer wat opent.
We merken daardoor dat het aantal aanvragen flink stijgt bij het CITES-bureau.

Deze periode is vaak drukker bij ons. We zijn er op voorbereid. Toch kan de wachttijd langer zijn dan u van ons gewend bent. Meestal reageren wij binnen vier weken op uw aanvraag. Het duurt soms toch langer om te antwoorden. Wij hebben dan extra informatie gevraagd bij een andere organisatie.
Wij stellen u hier altijd van op de hoogte.


Invoervergunning aanvragen in het Verenigd Koninkrijk (VK)
Wilt u uitvoeren naar het VK? Dan heeft u naast een Nederlandse uitvoervergunning ook een Britse invoervergunning nodig. De invoervergunning vraagt uw Britse importeur voor u aan in het VK.

Fytosanitair certificaat als invoervergunning
Heeft u al een fytosanitair certificaat? Dan mag u sommige gekweekte plantsoorten bij laten schrijven op het certificaat. Dat is handig als u een gekweekte plantsoort van Bijlage B uitvoert naar het VK. Deze toevoeging geldt dan namelijk als CITES-uitvoervergunning. Wilt u weten welke planten u mag toevoegen? Bekijk dan de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Tips
Internationale handelingen lopen niet altijd soepel. Een miscommunicatie sluipt er makkelijk in. Dat willen we voorkomen. Daarom geven wij u vier tips:

Tip 1: Vraag het fytosanitair certificaat met bijschrijving en de Britse invoervergunning tegelijk aan. Het fytosanitair certificaat is namelijk maar 14 dagen geldig. Het is belangrijk dat u de datum duidelijk afspreekt met uw importeur.

Tip 2: Heeft u (al) het fytosanitair certificaat ontvangen? Stuur een kopie naar de Britse overheid. Zij is namelijk al bezig met de beoordeling van uw invoeraanvraag. Daarna krijgt u zo snel mogelijk uw invoervergunning.

Tip 3: Voert u vaker dezelfde plantsoorten uit? Neem dan contact op met het Britse CITES-bureau. Zo kunt u ze laten weten dat er een nieuwe lading aankomt. Zij kunnen zich dan voorbereiden. Stuur een e-mail naar: wildlife.licensing@apha.gov.uk

Tip 4: Uw invoervergunning na beoordeling de volgende dag op uw mat? Maak dan gebruik van Royal Mail. Dit is een betaalde verzendservice. Geef in uw aanvraag of in uw e-mail aan dat u dit wilt.


Noord-Ierland is net even anders…
Sinds de Brexit krijgen wij ook uitvoeraanvragen voor Noord-Ierland. Logisch, omdat Noord-Ierland natuurlijk bij het VK hoort. Toch steekt het voor deze regio net wat anders in elkaar. Hoewel het officieel bij het VK hoort, blijft het tijdelijk nog onderdeel van de EU.

Daarom blijft Noord-Ierland gebruik maken van EU-certificaten voor soorten van Bijlage A. Is de legale herkomst van een soort van Bijlage B bekend? Dan hoeft u ook geen vergunningen voor die soort aan te vragen.

Het addertje
Toch heeft de Brexit gevolgen voor de handel met de Noord-Ierland. De EU-certificaten van voor 1 januari 2021 zijn namelijk niet meer geldig. U vraagt daarom een nieuw EU-certificaat aan. Dat doet u bij het Britse CITES-bureau. Hun e-mail is: wildlife.licensing@apha.gov.uk

 
Wetenschappelijk advies bij buitenlandse invoervergunning
Voert u een soort van Appendix I uit? Dan heeft u altijd een invoervergunning het land van bestemming nodig. Voor soorten van Appendix II geldt deze regel niet altijd. Toch vragen veel landen hier wel om. Nederland eist bijvoorbeeld ook een invoervergunning voor Appendix II-soorten.

CITES-bureaus geven niet zomaar invoervergunningen af. Zij vragen namelijk eerst wetenschappelijk advies op. Dat doen zij bij de CITES Wetenschappelijke Autoriteit. Is er geen geldig advies beschikbaar voor de soort? Dan vragen zij het advies op bij het CITES-bureau van het land van invoer.

Wij horen regelmatig dat de Britse invoeraanvragen hierdoor vertraagd zijn. Vaak is er nog geen advies voor soorten met de herkomst in de EU. Wij kunnen ons voorstellen dat dit vervelend voor u is. Laat u daarom goed informeren en wees op tijd met aanvragen.


 
Weet u nog dat…
… EU-certificaten met foto’s niet geldig zijn in Nederland?
Sommige EU-landen gebruiken foto’s van de dieren voor een EU-certificaat. Hierdoor zijn de dieren te herkennen. Zij gebruiken deze manier van herkenning als het dier te klein is om te merken. Ook kan iemand het dier vaker overdragen binnen dat EU-land zonder aanpassing van het certificaat. Nederland maakt geen gebruik van foto’s. Daarom is een EU-certificaat met foto’s maar één keer te gebruiken in Nederland.… u een CITES-administratie moet bijhouden?
De lente is het seizoen van nieuw leven. Lammetjes, kalfjes, veulentjes, maar ook CITES-jongen zien het levenslicht. Houd uw administratie daarom goed bij. Wilt u weten welke zaken u moet bijhouden? Bekijk dit op CITES-administratie bijhouden.

… uzelf de status van uw aanvraag kunt bekijken?
U ziet de status van uw aanvraag als u inlogt op mijn.rvo.nl. Uw aanvraag heeft dan een van deze statussen:

  • Ingediend
  • Aanvraag wacht op aanvulling
  • Aanvraag wacht op advies
  • In behandeling
  • Behandeld
… er een CITES-postvak is voor inhoudelijke vragen?
Heeft u een inhoudelijke vraag over CITES? Bijvoorbeeld voor advies over een aanhoudbrief? Stuur dan een bericht naar cites@rvo.nl. Wilt u de status van uw aanvraag weten? Log dan in op mijn.rvo.nl of bel ons op 088 042 42 42.


 
 
   
Colofon
Contactgegevens
Rijksdienst voor
Ondernemend Nederland
Prinses Beatrixlaan 2
2595 AL Den Haag

Afmelden
Aanmelden
Privacybeleid

@RVO_Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienstvoor
OndernemendNederland
RVO.nl/rss
Deze nieuwsbrief is opgesteld om u zo goed mogelijk te informeren. U kunt aan deze nieuwsbrief geen rechten ontlenen. Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.