Kienhuis Hoving
Nieuwsbrief Arbeidsrecht
juli 2021
SER-Advies; hervorming arbeidsmarkt

 Op 2 juni jl. heeft de SER een concept advies uitgebracht. De SER heeft daarin voorstellen gedaan om de flexibele arbeidsrelaties terug te dringen en het gebruik van de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd voor werkgevers aantrekkelijker te maken. Daarnaast wil de SER maatregelen mogelijk maken die misbruik van flexwerk zoveel mogelijk kunnen tegengaan.

Hierna geef ik enkele hoofdlijnen weer:

      A.      Regulieren van tijdelijke contracten en driehoeksrelaties

Tijdelijke arbeidsovereenkomsten

Gedurende maximaal 3 jaar mogen er maximaal 3 tijdelijke contracten worden aangegaan. De wettelijke onderbrekingstermijn van zes maanden (studenten, scholieren en seizoenarbeiders uitgezonderd) komt te vervallen. Oftewel als een werknemer 3 tijdelijke contracten heeft gehad, kan dezelfde werknemer zelfs na een onderbreking van bijvoorbeeld 3 jaar niet opnieuw voor bepaalde tijd in dienst genomen worden. Gebeurt dat toch dan zal die arbeidsovereenkomst niet meer van rechtswege eindigen.

Oproepcontracten

Oproepcontracten inclusief nulurencontracten worden afgeschaft en vervangen door basiscontracten met tenminste een kwartaalurennorm. In beginsel geldt het gemiddeld aantal uren waarover loon betaald is in een kwartaal als basis voor de opvolgende kwartaalurennorm. Het loon van de werknemer wordt daarmee voorspelbaar. Scholieren en studenten (die als hoofdactiviteit hun opleiding of studie hebben) kunnen wel gecontracteerd worden op basis van een contract dat vergelijkbaar is met het huidige oproepcontract.

Uitzendarbeid

Om de wildgroei aan uitzendbureaus tegen te gaan, is het advies uitzendbureaus te certificeren. Op die manier zou wellicht beter het kaf van het koren te scheiden zijn. Daarnaast zou de duur van Fase A (dat is kort samengevat de periode waarin het uitzendbureau onbeperkt gebruik kan maken van het uitzendbeding, tijdelijke contracten en uitsluiting van de loondoorbetalingsverplichting) verkort moeten gaan worden van 78 weken naar 52 weken.

Daarnaast benadrukt de SER dat uitzendbureaus niet gebruikt mogen worden om te concurreren op arbeidsvoorwaarden noch om arbeidsrechtelijke risico’s te vermijden. Aanpassingen van de wet op dat onderdeel wordt nader onderzocht. Pensioen voor uitzendkrachten zal nader geregeld moeten worden in een afzonderlijk pensioenarrangement.

Contracting

Volgens de SER zijn er twee ongewenste vormen van het gebruik van contracting  (lees: aanneming van werk):

1) contracting wordt gebruikt om regels rondom uitzending te ontlopen terwijl er wel degelijk
     sprake is van leiding en toezicht door de inlener;

2) de arbeid wordt via contracting bewust zo vormgegeven teneinde toepassing van een cao te 
    omzeilen.

Om die reden zal er een Code verantwoord arbeidsmarktgedrag worden opgesteld waarin de gevolgen van deze ongewenste vormen ondervangen zouden moeten worden. Over de inhoud van de code is nog geen duidelijkheid gegeven. Wel is het streven erop gericht de Code voor werkgevers, opdrachtgevers en andere partijen een bindend karakter te laten hebben.

     B.      Maatregelen om het aangaan van duurzame arbeidsrelaties te stimuleren

Zoals eerder opgemerkt beoogt de SER het aangaan van arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd aantrekkelijker te maken. Met het oog daarop stelt de SER voor het mogelijk te maken dat een werkgever eenzijdig de arbeidsduur (tijdelijk) voor alle werknemers met maximaal 20 procent kan verlagen bij bedrijfseconomische omstandigheden die anders tot ontslag zouden hebben geleid. De werkgever moet het volledige loon blijven doorbetalen aan de werknemer maar kan tijdens de verlaagde arbeidsduur (na overleg met vakbonden) voor 75 % van de loonkosten over de verlaagde arbeidsduur een compensatie ontvangen van de overheid. Die compensatie gaat niet ten kosten van opgebouwde WW-rechten van de werknemers.

     C.      Het verrichten van zelfstandige arbeid (ZZP-er)

De SER wil het gebruik van schijnconstructies tegengaan en tegelijkertijd de positie van echte zelfstandigen verbeteren. De zelfstandigenaftrek wordt in het voorstel van de SER afgebouwd en maakt plaats voor andere fiscale maatregelen. Uitsluitend zelfstandigen die daadwerkelijk risico lopen met eigen investeringen zullen daarvan gebruik kunnen gaan maken.

Zelfstandigen worden verplicht zich te verzekeren tegen arbeidsongeschikt om oneerlijke concurrentie en te grote inkomensrisico’s te voorkomen.

Verder zal er een rechtsvermoeden van werknemerschap gaan gelden bij een tarief onder het maximumdagloon (€ 30 a € 35 per uur). Indien de werkende meent dat hij/zij werknemer is, is het aan de opdrachtgever om te bewijzen dat dit niet het geval is.

Onduidelijk is of en zo ja welke adviezen van de SER worden overgenomen. Belangrijk is dus vast te stellen dat een wetswijziging nog ver weg kan zijn al lijkt de richting waarin gedacht wordt wel een relevante indicator te zijn. Wij houden u van de verdere ontwikkelingen op de hoogte.

Indien u hierover nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met onze sectie arbeidsrecht.

 
 
 
 
Kienhuis Hoving
Pantheon 25 | 7521 PR Enschede
Koningslaan 62 | 3583 GP Utrecht
t +31(0)88 480 40 00
e info@kienhuishoving.nl
www.kienhuishoving.nl