Veel leesplezier!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
KienhuisHoving advocaten en notarissen online lezen
  |  afmelden
Kienhuis Hoving
Nieuwsbrief
Omgevingsrecht en
Overheid - nr. 139
Herbert Pasveer in dienst bij KienhuisHoving

Per 1 maart 2023 treedt mr. drs. Herbert Pasveer in dienst bij KienhuisHoving advocaten en notarissen. Hij is gespecialiseerd in het omgevings- en milieurecht. Daarnaast is Herbert een van de weinige advocaten in Nederland met een verregaande specialisatie op het gebied van asbest. 
Lees meer
 
 
Het Didam-arrest in bestuursrechtelijke procedures

Indien een onroerende zaak is verkocht in strijd met de door de Hoge Raad in het bekende arrest van 26 november 2021, ECLI:NL:HR:2021:1778 (hierna: ‘het Didam-arrest’) geformuleerde voorwaarden, kan dat ertoe leiden dat een verkoopprocedure opnieuw moet plaatsvinden. En indien dat gebeurt, kan dat ertoe leiden dat niet partij A, maar partij B de uiteindelijke koper wordt. Wanneer vervolgens met partij A een anterieure overeenkomst is gesloten, maar niet met partij B, moet dan geoordeeld worden dat het bestemmingsplan niet kan worden uitgevoerd? Op deze vraag heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op 1 februari 2023, ECLI:NL:RVS:2023:407, antwoord gegeven.

Lees meer
 
 
Eigendomsverkrijging door verjaring, wat is de stand van zaken?

Gemeenten hebben regelmatig te maken met discussies over het eigendom van gemeentegrond, bijvoorbeeld wanneer het snippergroen betreft. De vraag die in veel gevallen speelt is of een partij die het eigendom van grond claimt, door verjaring eigenaar is geworden. In januari 2023 heeft de Hoge Raad hierover een arrest gewezen, waarin de lijn uit het arrest Heusden/Erven X uit 2017 is bevestigd.
Lees meer
 
 
Onderwijshuisvesting door gemeenten

Het recht op onderwijs wordt in Nederland (indirect) beschermd door de Leerplichtwet en artikel 23 Grondwet. Artikel 23 Grondwet bepaalt dat het onderwijs ‘een voorwerp van aanhoudende zorg der regering’ is. Daar waar artikel 23 Grondwet en de leerplichtwet bepalen dat er een recht/plicht op onderwijs bestaat, bestaan er ook specifieke onderwijswetten die nadere regels bevatten omtrent de verantwoordelijkheden van de overheid.  
Lees meer
 
 
Aanbestedingsrecht - Ruimere verplichting verstrekken informatie door aanbestedende diensten

Wanneer inschrijvers in het kader van een aanbestedingsprocedure om (meer) informatie verzoeken bij de aanbestedende dienst met betrekking tot bijvoorbeeld de inschrijving van een andere inschrijver, wordt dat verzoek geregeld afgewezen met een beroep op artikel 2.57 lid 1 Aanbestedingswet 2012. Op grond van dit artikel is het aanbestedende diensten niet toegestaan om informatie die door een inschrijver vertrouwelijk is verstrekt, openbaar te maken. Echter, uit een recent arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie blijkt dat een beroep op dit artikel lang niet altijd opgaat en dat aanbestedende diensten gehouden zijn om meer informatie te verstrekken indien daarom wordt verzocht teneinde afgewezen inschrijvers effectieve rechtsbescherming te bieden (HvJ EU 17 november 2022, ECLI:EU:C:2022:888 (Antea)).
Lees meer
 
 
Rechtsbescherming van een partij die niet heeft ingeschreven op een aanbesteding

Soms schrijft een potentiële inschrijver niet in op een aanbesteding, omdat zij niet aan de eisen van de aanbesteding kan voldoen. Vervolgens wordt de aanbesteding voorlopig aan een andere partij gegund en rijst het vermoeden dat deze partij had moeten worden uitgesloten van de aanbesteding. Kan de potentiële inschrijver die besloot om niet in te schrijven hiertegen nog opkomen? Recent oordeelde het Hof van Justitie in een Italiaanse kwestie dat een lidstaat een regeling mag hebben waarin staat dat een inschrijver die niet mee kon c.q. mocht doen, omdat zij niet aan de eisen voldeed niet meer tegen een voorlopige gunning aan een andere partij kan opkomen. Van doorslaggevend belang daarbij was het feit dat de potentiële inschrijver reeds – zonder succes – bij de rechter was opgekomen tegen de gestelde eisen. 
Lees meer
 
 
Kienhuis Hoving
Pantheon 25 | 7521 PR Enschede
Newtonlaan 265 | 3584 BH Utrecht
t +31(0)88 480 40 00
e info@kienhuishoving.nl
www.kienhuishoving.nl
Aanmelden  |  Reageren  |  Gegevens wijzigen  |  Afmelden