De vierde nieuwsbrief van de Utrecht Talent Alliantie (UTA) alweer. En wat hebben we veel om te delen. We praten je weer graag bij over de ontwikkelingen in de (regionale) arbeidsmarkt, onze partners, nieuwe initiatieven, events en meer.
Aanpak praktijkverklaringen in de regio
De Utrecht Talent Alliantie werkt samen met een groot aantal partners in de regio aan een toekomstgerichte beroepsbevolking. Eén van de ambities is om een Leven Lang Ontwikkelen voor iedereen vanzelfsprekend te maken. Ook voor werkenden zonder diploma of certificaat voor wie het behalen van een mbo-diploma of mbo-certificaat (nog) niet haalbaar is. In de regio Utrecht zijn dit er ruim 125.000. Voor deze groep is er de praktijkverklaring.
Praktijkverklaringen bieden de mogelijkheid voor mensen zonder startkwalificatie om in de praktijk geleerde werkzaamheden inzichtelijk te maken. Hiervoor wordt samengewerkt met het mbo. Op deze manier wordt Leven Lang Ontwikkelen ook voor deze groep ingezet en worden zij minder kwetsbaar op de arbeidsmarkt.
Werkenden zonder startkwalificatie in de regio zijn met name actief in de sectoren logistiek, detailhandel en horeca. In samenwerking met de Regionale Mobiliteitsteams en de Leerwerkloketten proberen we met gerichte bezoeken, een flyer en het onderling delen van ervaringen, de uitgifte van praktijkverklaringen een boost te geven.
Professor Tanja van der Lippe ontvangt de Stevinpremie
Op 5 oktober ontvangt Professor Tanja van der Lippe de Stevinpremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding. Aan de prijs is een bedrag van 2,5 miljoen verbonden. In een tijd waarin steeds meer aandacht is voor een gezonde werk-privébalans en duurzame inzetbaarheid, mag Tanja van der Lippe (1963), hoogleraar sociologie aan de Universiteit Utrecht, zich met recht een pionier op dit onderwerp noemen. Haar onderzoek toont aan dat mensen verschillende rollen hebben in het leven – bijvoorbeeld als werknemer of als familielid - die allemaal van invloed zijn op prestaties, tijdsdruk en welzijn. Nationaal en internationaal wordt ze gezien als een invloedrijke socioloog die met haar werk een grote rol speelt in de manier waarop organisaties omgaan met hun personeel – en overheden met hun burgers.
Een deel van het bedrag dat zij ontvangt wil zij besteden aan onderzoek naar onbenut arbeidspotentieel bij vrouwen.
Lees het hele artikel dat NWO aan haar wijdde via de 'Lees meer' knop.
In minder dan zes maanden na de meest recente gemeenteraads-verkiezingen kennen alle gemeenten in de regio Utrecht weer een geïnstalleerd bestuur. Dat is een stuk sneller gegaan dan de 299 dagen die nodig waren om te komen tot het kabinet Rutte IV. Anders dan het landelijke bestuur heeft het lokale bestuur geconcludeerd dat grote opgaven niet gebaat zijn bij uitstel. En geef ze eens ongelijk.
Verder lezen? De hele blog van Sander Troost is te lezen via 'Lees meer' knop.
Onlangs is de eerste Health Innovation School Utrecht Region (HIS) gestart. De noodzaak om te innoveren in de zorg is evident. Arbeidsproblematiek, toenemende eenzaamheid, toenemende zorgvraag, stijgende kosten en traag verlopende vernieuwing vormen een vruchtbare voedingsbodem om het anders te gaan doen.
De HIS biedt een uitdagende leergang waarin 50 mensen uit alle hoeken van de zorg leren innoveren. Dat gaat met heel creatieve lesvormen, intervisie en actiegroepen met mensen die echt een verschil willen maken. Deelnemers voor deze leergang heeft de HIS ondertussen voldoende. Bedrijven of instellingen die een vraagstuk willen inbrengen of adopteren zijn nog steeds welkom! Interesse hierin of meer weten? Reageer dan uiterlijk maandag 3 oktober en stuur vrijblijvend een mail naar utrecht@healthinnovation.school. Via de 'Lees meer' knop kun je meer achtergrondinformatie over de leergang krijgen. De HIS wordt door de Utrecht Talent Alliantie ondersteund.
Werkgevers die (nieuwe) medewerkers willen omscholen naar een technisch/ICT beroep kunnen aanspraak maken op financiële ondersteuning met de 'Subsidieregeling omscholing naar kansrijke beroepen in de ICT en techniek'. De regeling wordt ook wel Omscholingsregeling genoemd. De Omscholingsregeling is vanaf 26 september tot en met 1 december aan te vragen. Per te scholen medewerker is 3.750 euro beschikbaar.
Het MKB Deal congres op 12 september was een groot succes. Bij de TechnoHUB Woerden werden de eerste resultaten van drie initiatieven in Utrecht-west, TechnoHUB, MAKE Center en MakerSpace Amstel & Venen, gepresenteerd.
Een nauwe samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid is erg belangrijk om leerlingen, studenten en werkenden te enthousiasmeren voor een baan in de techniek. Tijdens het congres werd ook de video hierover getoond. Bekijk deze via onderstaande knop.
Het Nationaal Groeifonds (NGF) investeert miljoenen euro's voor samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven in de regio. Hierdoor is het mogelijk om gezamenlijk grote stappen te zetten om voldoende én goed geschoolde mensen op te leiden voor het mkb.
Via onze LinkedIn pagina ben je altijd direct op de hoogte van actualiteiten over de regionale arbeidsmarkt, ontwikkelingen rondom de UTA en ander interessante berichten. Ook aankondigingen van events vind je hier.
Wil je de volgende nieuwsbrief van de UTA voortaan ook in je mailbox ontvangen? Scan de QR code of klik op de link om je in te schrijven voor de nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.