Lees de nieuwsbrief hier!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
GGD Zaanstreek Waterland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
GGD Zaanstreek Waterland
  |  online weergeven
jaargang 4 | nummer 1 | januari 2023
Inleiding
In deze eerste nieuwsbrief van 2023 leest u over het bezoek van een Deense delegatie en VWS aan JOGG-Zaanstad om meer te leren over de lokale integrale aanpak. We besteden ook aandacht aan de nationale voorleesdagen en de NOT-beurs. 

Noteer alvast 6 maart in uw agenda; dan kunt u de Lekker naar Buiten! stimuleringsbijdrage voor scholen aanvragen. En kent u schoolpleinscan? Hiermee krijgt u inzicht in de beweegvriendelijkheid van een schoolplein, de schoolzone en de kindvriendelijke routes naar school. In deze editie leest u hier meer over.
Houders van kindcentra kunnen informatie lezen over de nieuwe werkwijze van de oudercommissies. 

Veel leesplezier!
 
Deense delegatie en VWS op werkbezoek bij JOGG-Zaanstad
Een Deense delegatie en VWS bezochten donderdag 1 december JOGG-Zaanstad om meer te leren over de lokale integrale aanpak. Het team Global Prevention & Health Promotion van Novo Nordisk is geïnteresseerd hoe wij met de JOGG-aanpak de omgeving waarin kinderen en jongeren opgroeien structureel gezonder maken. Een eer, omdat Nederland juist vaak kijkt naar Scandinavië als voorloper in het veld van gezondheid. 
Lees meer op onze website.
 
 
 
 
Nationale Voorleesdagen
De Nationale Voorleesdagen zijn van woensdag 25 januari tot en met zaterdag 4 februari 2023. Een mooie gelegenheid om samen bezig te zijn met boeken en leesplezier. 

Lezen is heel leuk èn heel belangrijk voor de (taal)ontwikkeling van ieder kind. Ouders kunnen de leesontwikkeling van hun kind ondersteunen. Tijdens de Zaanse Kinderboekenmarkt afgelopen zomer hebben de logopedisten van GGD Zaanstreek-Waterland voorleestips van ouders verzameld. 

Kijk hier voor deze ‘voorleestips van & voor ouders’. Deel het vooral met de ouders bij u op het kinderdagverblijf/de peuterspeelzaal/school.
 
 
 
 
Gezonde inspiratie op NOT-beurs
Van dinsdag 24 tot en met zaterdag 28 januari 2023 is hét grootste event voor professionals in de onderwijsbranche (ko, po, vo) in de Jaarbeurs in Utrecht: de NOT-beurs. Op het Bewegend Leren Plein in hal 3 zijn elke dag demonstraties over bewegingsonderwijs en bewegend leren. Kom in beweging en krijg inspiratie van sprekers en stands! 
 
» Lees verder
 
 
 
Lekker naar Buiten!-bijdrage scholen aanvragen
Vanaf  6 maart tot en met 17 april staat de Lekker naar Buiten! stimuleringsbijdrage voor scholen weer open. Alle scholen in het primair, voorgezet en middelbaar beroepsonderwijs kunnen een aanvraag indienen. Met de bijdrage kunt u als school gaan moestuinieren, koken of een excursie organiseren op het gebied van voedsel.
 
 
 
 
Doe de schoolpleinscan 
Hoe beweegvriendelijk is jullie schoolplein? En hoe kunnen jullie het schoolplein verbeteren? Om die vragen te kunnen beantwoorden heeft het kenniscentrum sport en bewegen een schoolpleinscan ontwikkeld. Met de schoolpleinscan krijgt u inzicht in de beweegvriendelijkheid van een schoolplein, de schoolzone en de kindvriendelijke routes naar school. U krijgt antwoord op de vraag: worden leerlingen op het schoolplein en rondom de school voldoende uitgedaagd en gefaciliteerd om te bewegen en te sporten? 
De schoolpleinscan is onderdeel van de BVO-scan, de scan voor beweegvriendelijke omgeving. Meer weten en de scan gebruiken voor uw schoolplein? Lees hier meer.
 
 
 
 
Nieuwe werkwijze oudercommissies kindcentra
Half december hebben houders van kindcentra van ons een e-mail gekregen met informatie over onder andere het inspectieproces, ons team en flexibel toezicht. Daarna heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een wetswijziging vastgesteld die de werkwijze van de oudercommissies betreft.

Wat is er nieuw?
Per 1 januari 2023 is het mogelijk om een gecombineerde oudercommissie in te stellen. Wanneer 2 kindcentra (peuteropvang, KDV, BSO) van een houder in één of een aangrenzend gebouw gehuisvest zijn, mag er een gecombineerde oudercommissie ingesteld worden. Voorwaarde is wel dat alle betrokken opvangvormen vertegenwoordigd zijn door ouders met kinderen op de aanwezige voorzieningen.
Deze nieuwe regelgeving geldt ook voor gastouderbureaus van dezelfde houder die in één of een aangrenzend gebouw gehuisvest zijn. 
 
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl
Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie
Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Annelijn de Ligt (Gezond opgroeien)
Claudia Ris (Communicatie)
Marieke Laan (Jeugdgezondheidszorg)
 
Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Jantje Kunze (Toezicht)
Sarah Prins (Veilig Thuis)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)
 
E-mail opties