Kienhuis Hoving
Nieuwsbrief
Omgevingsrecht en
Overheid - nr. 134
Wet normalisering rechtspositie ambtenaren

Per 1 januari 2020 is de Wet Normalisering rechtspositie ambtenaren (WNRA) in werking getreden. Als gevolg van deze wet zullen veruit de meeste werknemers in de publieke sector onder hetzelfde arbeidsrecht vallen als de werknemers in de marktsector. Hierbij hoort ook een nieuwe cao, waarbij velen binnen deze sector zijn aangesloten bij de cao gemeenten.

De WNRA heeft tot gevolg gehad dat de ambtelijke aanstelling van ambtenaren van rechtswege is omgezet naar een arbeidsovereenkomst (enkele ambtenaren uitgesloten). Doordat deze ambtenaren nu een arbeidsovereenkomst hebben, werkt boek 7 van het Burgerlijk Wetboek op hun rechtspositie door. 

Personeelsbeleid
Niet alleen heeft de ambtenaar hierdoor nu te maken met het ‘reguliere’ arbeidsrecht, maar ook met de kantonrechter in plaats van de bestuursrechter. Dit vergt voor werkgever een andere benadering van hun personeelszaken. De kantonrechter is in tegenstelling tot de bestuursrechter lijdelijk en zal dus niet actief het dossier bestuderen. De werkgever doet er goed aan deze benadering mee te nemen in de dossiervorming en opzet van het personeelsbeleid. 

Zo heeft de kantonrechter te Gelderland eind april 2022 geoordeeld in een kwestie die ging over het opnemen van een aantekening in het personeelsdossier van een werknemer. Een werkgever is bevoegd een personeelsdossier aan te leggen en bij te houden, daarbij kan de werkgever ook aantekeningen opnemen in het personeelsdossier van de betreffende werknemer. Echter, een werknemer kan zich verzetten tegen het invoeren van bepaalde informatie indien dat in strijd is met goed werkgeverschap. In de kwestie bij de kantonrechter ging het over de vraag of de werkgever een gegeven waarschuwing alsnog mocht opnemen in het personeelsdossier van werknemer, nadat werkgever bij het geven van de waarschuwing de werknemer anders had voorgelicht. De kantonrechter oordeelde als volgt: 

      ‘Volgens de kantonrechter is het onzorgvuldig om een officiële waarschuwing te geven, daarna
      omgezet in een aantekening, zonder daarvoor bijvoorbeeld onderzoek te plegen en wederhoor
      toe te passen, en deze later van een andere grondslag te voorzien. Werkgever heeft niet in
      redelijkheid tot de feitelijke vaststelling en tot het besluit kunnen komen dat werknemer zich
      heeft gedragen zoals werkgever dat in de aanvankelijke waarschuwing heeft aangeduid.’

De gehele uitspraak is terug te lezen via de volgende link: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBGEL:2019:6390

Tot slot
Al met al, stelt de kantonrechter zwaardere eisen aan het dossier dat door de werkgever wordt aangedragen, dan de bestuursrechter. Dit mede omdat de bestuursrechter ook zelfstandig inhoudelijk toetst (actieve toetsing), daar waar de kantonrechter enkel kan en mag toetsen over hetgeen hem wordt aangedragen (lijdelijke toetsing). In de vorming van het personeelsdossier doet de werkgever er goed aan hier rekening mee te houden. 

Mocht u over dit onderwerp vragen hebben of wilt u weten wat uw positie is na inwerkingtreding van de nieuwe cao dan wel na ingang van de Wnra, de specialisten ambtenarenrecht staan voor u klaar. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ilse van der Woude.
Kienhuis Hoving
Pantheon 25 | 7521 PR Enschede
Koningslaan 62 | 3583 GP Utrecht
t +31(0)88 480 40 00
e info@kienhuishoving.nl
www.kienhuishoving.nl