Stichting Achterhoek VO, nieuwsbrief november 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Achterhoek VO
Achterhoek VO
Indien deze e-mail van Achterhoek VO niet goed zichtbaar is,
klik dan hier voor de online versie.
Ruimte om
te leren
Nieuwsbrief november 2021
Stichting Achterhoek VO
 
 
Voor de leerling
Ik bewaar mooie herinneringen aan mijn tijd als docent. Op de school waar ik lesgaf had ik (in mijn jonge jaren) best veel aan te merken. Van mopperen hield en houd ik niet. Als je denkt dat het beter kan, help dan mee om het beter te maken. Zo kwam ik in de schoolleiding en zo werd ik, jaren later, bestuurder.

‘Mis je het lesgeven niet?’, wordt mij wel eens gevraagd. Ja en nee. Ja, omdat het directe contact met jonge mensen me enorm inspireerde. Prachtig moment: het diploma overhandigen aan een leerling die er met jouw begeleiding voor geknokt had. Nee, omdat ik ook als bestuurder me voor de leerling inzet. Mijn aandacht gaat uit naar de kwaliteit van het onderwijs, naar het zorgen voor heel goede directeuren en rectoren, naar het veiligstellen van breed divers aanbod in onze mooie regio. Zo buig ik me op mijn manier nog steeds iedere dag over het belang van onze leerlingen. Zo doen we dat, ieder vanuit het eigen perspectief, allemaal. Samen voor de leerling.

Maria van Hattum
 
 
 
 
  Benoeming nieuwe bestuurssecretaris
  David de Vries start met ingang van 1 januari 2022 als bestuurssecretaris bij Achterhoek VO. Hij volgt Niek Kraan op die sinds dit schooljaar niet meer werkzaam is voor Achterhoek VO. 

Even voorstellen
Na de kerstvakantie start ik als nieuwe bestuurssecretaris bij Achterhoek VO. Graag stel ik me kort aan jullie voor.

Mijn naam is David de Vries. De afgelopen 20 jaar heb ik met veel plezier als beleidsadviseur en bestuurssecretaris in het hoger onderwijs gewerkt. In 2020 heb ik de overstap gemaakt naar de zorg als secretaris van Raad van Bestuur van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Al gauw bleek dat mijn hart echt bij het onderwijs ligt. Werken voor de toekomst van jonge mensen, al is het indirect, en de positieve energie die daar bij hoort, geven mij veel voldoening. Ik ben dan ook heel blij dat ik bij Achterhoek VO aan de slag kan. De samenwerking van verschillende scholen om een breed palet aan goed onderwijs voor de leerlingen en de regio te verzekeren, straalt voor mij verbinding en verantwoordelijkheid uit. Graag kom ik mijn bijdrage leveren om het voortgezet onderwijs in de Achterhoek te behouden en te versterken.

Ik kijk uit naar een nadere kennismaking met Achterhoek VO en in het bijzonder met de collega’s op de scholen en het bestuursbureau. 

Hartelijke groeten en graag tot ziens in het nieuwe jaar,

David de Vries
 
 
 
  Onderhandelaarsakkoord voor CAO VO 2021
  De VO-raad heeft met de vakbonden een onderhandelaarsakkoord gesloten voor een nieuwe cao. De cao gaat met terugwerkende kracht in op 1 januari 2021 en loopt tot 1 januari 2022.

Alle medewerkers in het voortgezet onderwijs ontvangen op 1 oktober een loonsverhoging van 1,5%. Tevens wordt de eindejaaruitkering structureel verhoogd van 8,0% naar 8,33% waarmee een volledige dertiende maand wordt gerealiseerd. Daarnaast ontvangen de medewerkers eenmalig een bruto-bedrag van €800 bij een fulltime dienstverband (in november of zo spoedig mogelijk daarna).

Parallel aan de cao-onderhandelingen zijn de sociale partners een flankerend cao-traject gestart. Met zestig professionals uit de onderwijspraktijk (leraren, OOP-ers, schoolleiders en bestuurders) zoeken ze naar oplossingen voor een aantal pittige vraagstukken: werkdruk en taakbeleid. Aankomend december worden de eerste resultaten verwachten.

Het onderhandelaarsakkoord ligt tot 12 november ter goedkeuring voor aan de leden van de VO-raad en bonden, na goedkeuring zijn de afspraken definitief.

Lees hier het onderhandelaarsakkoord CAO VO 2021
Lees hier de Q&A over het onderhandelaarsakkoord
 
 
 
  Pensioen spreekuur in een nieuw jasje
  Pensioen is een belangrijke én waardevolle arbeidsvoorwaarde. Toch is pensioen ook vaak een onderwerp dat ver van je af staat, of in de tijd of vanwege de inhoud. Heb je vragen over jouw individuele pensioensituatie, waarde-overdracht, arbeidsongeschiktheid, overlijden of pensioen na scheiding, dan kun je gebruikmaken van jouw pensioenoverzicht van ABP, MijnABP op www.abp.nl of de helpdesk van ABP.

Mogelijk dat je (daarnaast) een persoonlijk gesprek wenst met een pensioenspecialist. ABP heeft besloten deze reguliere spreekuren niet meer te faciliteren. Uit ervaring weten we dat er altijd veel animo is voor de spreekuren en dat ze als zeer waardevol worden ervaren. Reden voor Achterhoek VO om deze dienstverlening in een nieuw jasje wel weer aan te bieden.

Dave de Klerk, werkzaam bij Cabo, is pensioendeskundige en hij gaat graag, op het bestuursbureau in Doetinchem, met je in gesprek om je meer pensioeninzicht te bieden. Hij stelt zich in deze nieuwsbrief graag aan je voor. Ons doel is dat hij je kan ondersteunen bij het maken van bewuste keuzes, nu en in toekomst. Dave start vanaf januari met de pensioenspreekuren en in het voorjaar zal ABP op 1 van de scholen een algemene pensioenbijeenkomst organiseren. Meer informatie volgt via de komende nieuwsbrieven.
 
 
Dummy
 
  Even voorstellen Dave de Klerk
  Mijn naam is Dave de Klerk. Ik ben werkzaam bij Cabo als medewerker BMO en PSA en al lange tijd geïnteresseerd in pensioenen.

Ik pak graag de kans aan om medewerkers van Achterhoek VO persoonlijk te informeren over zoiets belangrijks als pensioen. Mijn kennis heb ik vergaard via de opleiding “pensioendeskundige voor overheid en onderwijs” en een opleiding  bij het ABP voor pensioenambassadeur.

Ik ga vanaf aankomende januari graag het gesprek met je aan, om zo inzicht te geven in de diverse mogelijkheden rondom pensioen. Dit kan helpend zijn een weloverwogen keuze te maken.

Dave de Klerk
 
 
Dummy
 
  Phishingmails
  Steeds meer mensen ontvangen nepmails (phishingmails, valse e-mails) waarin criminelen zich voordoen als een overheidsinstelling, bank of bedrijf. Zeker als je contactgegevens voorkomen in een database die gehackt is of via een datalek in verkeerde handen zijn gevallen is het risico op zo’n ongewenste mail groot. Dat kan echt iedereen gebeuren en is nauwelijks te voorkomen. Je hebt vast wel eens een bericht gekregen dat je gegevens betrokken waren bij een datalek of iemand die je kent hierover horen vertellen, maar deze informatie ontvang je helaas lang niet altijd. Daarom is het slim om altijd alert te zijn op nepmails. Het kan echter lastig zijn om dit soort mails te herkennen.

De belangrijkste tip is om te controleren of de mail afkomstig is van een bekende afzender, controleer niet alleen de naam maar liefst ook het mailadres, zeker als er een bijlage bij zit die je wilt openen of als de mail een link bevat waar je op wilt klikken. Verwacht je geen mail van de afzender, wees dan ook extra alert. Klik je op een link in een mail? Controleer dan of je op een betrouwbare website terecht komt en wees extra alert wanneer er wordt gevraagd om persoonsgegevens achter te laten op die website. Doe dat alleen als je echt zeker weet dat het adres van de website veilig is en hoort bij het bedrijf of de instantie waar je jouw persoonsgegevens mee uit moet wisselen.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan bijvoorbeeld deze informatie op de site van de consumentenbond of die van digitaltrustcenter. Heb je per ongeluk toch een onveilig bestand geopend of gegevens op een verkeerde plek achter gelaten? Schaam je dan niet, maar trek op tijd aan de bel. De IBP verantwoordelijke in je school is je eerste aanspreekpunt en helpt je verder. Hier kun je ook terecht als je nog vragen hebt over dit onderwerp.
 
 
 
  Fairtrade Brunch op het Metzo College
  Zaterdag 30 oktober was op het Metzo College de jaarlijkse Fairtrade Brunch. Faitrade staat voor een eerlijke prijs voor producenten van koffie, thee, bananen, cacao e.d. Sinds 2019 is Doetinchem een Fairtrade gemeente, omdat voldoende bedrijven en instellingen in Doetinchem Fairtrade-producten in hun assortiment hebben. En dat alles in het verlengde van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Ja het is een hele mond vol, maar nu de werkelijkheid voor een school.

René Klein, een van onze docenten Horeca, Bakkerij en Recreatie weet als geen ander hoe mensen enthousiast gemaakt kunnen worden voor eerlijke lokale producten en producenten en waar je die vandaan kunt halen. Het lukt hem dan ook om leerlingen op hun vrije zaterdag naar school te halen om alles voor te bereiden, te serveren en te bedienen: samen met collegae en leden van Fairtrade. En weer op te ruimen natuurlijk, ook geen kleinigheid. Deze keer ging het om 125 mensen maximaal, we wilden goed rekening houden met de RIVM voorschriften, de vorige keer was het aantal deelnemers ruim twee keer zo groot.

Waar het nu eigenlijk om gaat is het gezamenlijke plezier dat ontstaat tussen leerlingen, gasten, collegae en Fairtrade-leden. Als je die ‘Global Goals’ wilt uitleggen, wordt het eerlijk gezegd al snel een hele preek. Als je ze viert, ontstaat de beleving. Het is de unieke plek die een school kan hebben om het beste van de samenleving in de praktijk te brengen en van daaruit de motivatie laten ontstaan om er meer mee te doen.

Hans Baan
Directeur Metzo College 
 
 
 
 
Copyright © 2021 Achterhoek VO. Alle rechten voorbehouden.