Lees de nieuwsbrief hier!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online.
Nieuwsbrief JOGG-Zaanstad
juni 2022
Via deze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond JOGG-Zaanstad. Heb je ideeën, vragen of wensen? Neem dan contact met ons op!   
 
Inspiratiebijeenkomst Gezond en Kansrijk opgroeien
Donderdag 9 juni vond eindelijk weer een live inspiratiebijeenkomst Gezond en Kansrijk Opgroeien plaats. En wat was iedereen daar aan toe; maar liefst 76 professionals, beleidmakers, managers en andere geïnteresseerden lieten zich inspireren, deelden met elkaar kennis en expertise. Naast de 7 verschillende workshops nam geluksexpert Patrick van Hees ons mee in hoe we ons geluksgevoel kunnen beïnvloeden. Ook moedigden oud-wethouder Annette Baerveldt (jeugd) en Anton Kok, interim directeur GGD, ons aan om door te gaan op de ingeslagen weg, want preventie en jeugd heeft de toekomst!

Amber Rijcken maakte drie prachtige tekenverslagen:
De handout Gezond Geluk van Patrick van Hees vind je hier. Deze is alleen voor intern gebruik. Verdere verspreiding is alleen is toegestaan met schriftelijke toestemming van Patrick.  

We danken alle aanwezigen voor hun deelname en feedback. Verschillende disciplines in contact en blijvende verbinding met elkaar, dat is wat het meest werd gewaardeerd aan de bijeenkomst. De wens voor nog meer ruimte om te netwerken is ook gehoord en krijgt zeker een plek in de volgende inspiratiebijeenkomst én binnen de gezondheidsnetwerken. Met een evaluatiecijfer van een 8 kijken we terug op een zeer geslaagde bijeenkomst en kijken we uit naar de volgende!

 
 
 
Songül Multluer over 10 jaar JOGG-Zaanstad
“Je moet overgewicht bij de kern aanpakken en dat begint bij de gezinnen thuis. Bij de ouders, bij de opvoeding, wat de kinderen te eten krijgen, of ze sporten of bewegen.” Dat is waar oud-wethouder Songül Mutluer zich ook als Tweede Kamerlid hard voor blijft maken. Helaas kon zij niet live aanwezig zijn bij de JOGG-inspiratiebijeenkomst Gezond en Kansrijk Opgroeien. Voor alle JOGG-partners maakte ze een mooie videoboodschap over 10 jaar JOGG-Zaanstad. “Wat zijn er mooie netwerken opgebouwd in die 10 jaar, de gezondheidsnetwerken. Wat hebben veel partners hun commitment gegeven om mee te doen! 10 jaar JOGG, op naar 20 jaar.” 
 

Workshop Waar is papa?
Deelnemers van de workshop “Waar is papa: ruimte voor vaders in de opvoeding” waren erg enthousiast over de inhoud. Echter, de beschikbare tijd bleek te kort te zijn; er was veel behoefte aan verdieping. Op het tekenverslag zie je de uitkomst tot nu toe. Bij voldoende belangstelling komt er in het najaar een vervolg op deze workshop, onder leiding van Marjolein Keij (Pharos) en met medewerking van Zachary Beacher.

Heb je interesse in dit onderwerp en het vervolg? Geef het door aan Joanne Wieringa, projectleider Voor een kansrijke start, (j.wieringa@zaanstad.nl) of Najat Benayad, beleidsadviseur Jeugd en Preventie, (n.benayad@zaanstad.nl). 
 
Bewoners in de hoofdrol
Hanne van der Kolk (Dreamsupport) gaf samen met actieve buurtbewoner Amira de workshop Bewoners in de hoofdrol - op gezonde tour. Zij deelden hoe je buurtbewoners kan stimuleren om zelf een actieve leefstijl in hun eigen omgeving te promoten. Amira is inmiddels zelfs haar eigen stichting Vrouwenvoorvrouwen Oost Begonnen.

In Zaandam zijn vele bewoners ook al betrokken bij de gezondheid van Zaankanters. Zo heeft Marcello dello Stretto in mei het Kogerfit event georganiseerd samen met vele andere betrokken buurtbewoners. Bekijk hier de aftermovie.

Wil je meer weten over Op gezonde tour of over het betrekken van bewoners in het stimuleren van een gezonde leefstijl? Neem dan contact op met Kendra Wals, relatiemanager Gezondheid: k.wals@zaanstad.nl.
 
Het verhaal achter de goodybag
Aan het einde van de inspiratiebijeenkomst kreeg iedereen een goodybag mee. Daarin zat o.a. de verhalenbundel ‘Nu kan ik verder: de echte verhalen van Nu Niet Zwanger’. In dit boek staan verhalen uit de praktijk van Nu Niet Zwanger zoals de inhoudelijk coördinatoren van het programma deze in 20 verschillende regio’s hebben meegemaakt.

“Het boek omvat de noodzaak van het doorbreken van taboe. Het bespreekbaar maken van de kinderwens. Het bespreekbaar maken van het gebruik van anticonceptie wanneer er geen kinderwens is. Ik moest stiekem ook wel lachen om de jongere versie van mijzelf die ik enorm herkende in sommige verhalen”. – Ervaringsdeskundige over ‘Nu kan ik verder’.

Er zijn nog een aantal verhalenbundels over. Interesse? Stuur een mail naar nnz@ggdzw.nl. Dan sturen we een exemplaar naar je op.
In de goodybag zat ook een ijsblokjes bakje, een hulpmiddel voor ouders om groente eten bij hun baby’s te stimuleren. Maar… wat kan je nog meer met zo’n bakje? Sommigen gebruiken het om citroensap en verse kruiden in te vriezen. Pedagogisch adviseur Marieke Laan heeft een ander creatief idee: doe wat gepureerd fruit in de vakjes, cocktailprikkers erin en je hebt heerlijke mini-ijsjes als tussendoortje!
 
Wist je dat…
  • Zo’n 400 Zaanse peuters van Babino en TintelTuin met hun pedagogisch medewerkers en ouders de Peuter4daagse liepen? Wethouder Baerveldt reikte op haar laatste dag als wethouder de medailles uit bij Peuterspelen Herman Gorter.
  • Onze Zaanse centrale zorgverlener Zeliha Yurdagülen de show steelt in een landelijke video over de cruciale rol van de centrale zorgverlener binnen de JOGG-aanpak? Bekijk de volledige video of de korte versie. En deel het vooral met nieuwe collega’s of netwerkpartners die nog niet bekend zijn met  de meerwaarde van de centrale zorgverlener. Meer weten over de centrale zorgverleners? Klik hier.
  • OBS Kogerveld als goed voorbeeld voor het signaleren en bespreken van motorische problemen in het magazine Gezonde school staat? IB-er Martijn Rost: “Bewegen is zó belangrijk. Er is immers een duidelijk correlatie tussen de motorische, sociale-emotionele en cognitieve ontwikkeling.” Heb je ook belangstelling in de Ondersteuningsroute Bewegen en motoriek op jouw school? Mail naar  info@joggzaanstad.nl.
  • Alle geregistreerde watertappunten in Nederland tegenwoordig te vinden zijn via google maps? De zoekfunctie is ‘water tap’! Zaanstad is al goed op weg, maar er kan nog veel meer bij!
 
 
Data voor in de agenda:
  •  van 18 juli t/m 26 augustus: Zaanse Zomerexperience
  • 20 september vanaf 15.30 uur: Gezondheidsnetwerk Krommenie en Wormerveer
    Data voor de andere netwerken worden nog gepland. Heb je vragen of ideeën over de gezondheidsnetwerken: k.wals@zaanstad.nl
  • 28 september: Nationale Kraanwaterdag! Speciaal voor basisscholen en bso’s is een educatief programma gemaakt. Scholen kunnen zich aanmelden t/m 13 september. Zie www.kraanwaterdag.nl.
.
 
Colofon:
JOGG-Zaanstad
p/a GGD Zaanstreek-Waterland
Vurehout 2, 1507 EC Zaandam
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T 06-10040755 (Aileen) of 06-58855764 (Annelijn)
E info@joggzaanstad.nl
W www.joggzaanstad.nl
Redactie:
Aileen Boersen (GGD Zaanstreek-Waterland)
Annelijn de Ligt (GGD Zaanstreek-Waterland)
Kendra Wals (Gemeente Zaanstad)
Simon den Heeten (Sportbedrijf Zaanstad)
Aanmelden  |  Afmelden