De laatste tijd horen we steeds vaker over problemen met energie. Dit is één van de dingen die ons als gemeente bezighoudt. Daarom willen we op Pavijen nu én in de toekomst slim omgaan met energie en de ruimte op het netwerk. Zo worden we minder afhankelijk en kwetsbaar. Op dit moment loopt er een project waarmee we inzicht krijgen in het verbruik van en behoefte aan energie van de ondernemers op Pavijen. Dat doen wij samen met onder andere KCB. Het doel is dat we met dit inzicht efficiënter met energie om kunnen gaan en kosten kunnen besparen. Daarnaast spelen de problemen rondom netcongestie; het elektriciteitsnet zit tegen zijn grenzen aan. Tijd om hier iets meer over te vertellen en ook hoe we dat op Pavijen en het Stationskwartier willen oppakken.
Wat is netcongestie?
Netcongestie is te vergelijken met file, maar dan op het elektriciteitsnet. Het betekent dat het stroomnet op dat moment niet genoeg capaciteit heeft. Er is zoveel vraag naar en/ of aanbod van stroom dat het allemaal niet door de kabels past. Dit kan zowel gebeuren bij het gebruiken (afname) als het terugleveren (opwekking) van elektriciteit. Het betekent dat het niet altijd mogelijk is om meer elektriciteit te gebruiken of terug te leveren.
Waarom is dit een probleem?
Op dit moment levert netcongestie vooral problemen op bij bedrijven die veel elektriciteit gebruiken. Die bedrijven kunnen zich moeilijk vestigen, verduurzamen en/ of uitbreiden. Maar ook huishoudens en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting kunnen steeds vaker te maken krijgen met langere wachttijden. Het kan langer duren voordat een nieuwe aansluiting klaar is of een bestaande aansluiting sterker wordt. Dit komt doordat de netbeheerder vaak eerst nieuwe kabels moeten leggen of een elektriciteitshuisje moet plaatsen. Dit kost tijd en de netbeheerder heeft niet genoeg technisch personeel, ruimte en materialen om het werk te doen. Ook kunnen ze niet overal tegelijk werken, waardoor het soms langer duurt om klanten aan te sluiten.
Wat zijn de gevolgen?
Drukte op het elektriciteitsnet kan ook spanningsproblemen veroorzaken. Als de spanning op het net goed is, werken apparaten zoals tv’s, computers en zonnepanelen normaal. Maar als de spanning te hoog of te laag is, kunnen er problemen ontstaan. Je merkt dit bijvoorbeeld aan knipperende lichten of zonnepanelen die geen stroom terugleveren omdat de omvormer uitvalt. De netbeheerders werken hard aan het uitbreiden en verzwaren van het elektriciteitsnet. Zo moet één op de drie straten in Nederland worden opengebroken voor nieuwe kabels en moeten de netbeheerders tot 2040 ongeveer 48.000 tot 55.000 nieuwe transformatorhuisjes in Nederland plaatsen. Dit is een enorme opgave die veel tijd, geld en menskracht kost. In de tussentijd moeten we daarom ook naar andere oplossingen kijken.
Hoe kunnen we bijdragen aan een oplossing?
Slimmer omgaan met energie kan helpen om spanningsproblemen te voorkomen. Eén daarvan is het gebruiken van zelf opgewekte stroom. Bedrijven of particulieren met zonnepanelen doen er goed aan om overdag direct zelf deze stroom te gebruiken. Dat kan ook op grotere schaal, door samen energie op te wekken, zelf de prijs te bepalen en de opgewekte energie onderling te verdelen en te verbruiken. Dat noemen we een decentraal energienetwerk, waarbij we energie uitwisselen. Zo ontstaat er balans op het energienetwerk. Deze balans wordt nog sterker doordat bedrijven over het algemeen vooral tussen 8.00 uur en 17.00 uur stroom gebruiken en huishoudens juist vanaf 17.00 uur tot 23.00 uur. Dit sluit dus mooi op elkaar aan en is één van de manieren hoe het Stationskwartier en bedrijventerrein Pavijen elkaar kunnen helpen.
Op de website van Culemborg Duurzaam lees je meer over dit initiatief.
|