|
Inspectienieuws: Wat betekenen de bijgestelde onderzoekskaders voor mij? |
Bij OP2 (Zicht op ontwikkeling en begeleiding) en OP3 (Pedagogisch-didactisch handelen) zijn een aantal aanscherpingen / verduidelijkingen aangebracht om zo meer duidelijkheid te geven over welke eisen de overheid stelt aan de onderwijskwaliteit:
- Bij OP2 zijn de referentieniveaus voor taal en rekenen toegevoegd. Het is belangrijk te weten waar de leerling staat. Er moet sprake zijn van hoge verwachtingen van leerlingen. Is er sprake van onderpresteren, dan is de school verplicht extra ondersteuning aan te bieden.
- Bij OP3 zijn verduidelijkingen aangebracht in de manier waarop wordt gekeken naar het pedagogisch-didactisch handelen. Deze aanscherping heeft geleid tot vijf wetenschappelijk onderbouwde indicatoren van effectief leergedrag. Als leraar dien je daarom rekening te houden met volgende indicatoren: lesklimaat, klassenmanagement, instructie, afstemming en zelfregulerend leren.
De belangrijkste wijziging in het onderzoekskader is de toevoeging van de nieuwe standaard OP0, die zich richt op de basisvaardigheden (Nederlandse) taal, rekenen/wiskunde en burgerschap. Het gaat daarbij niet alleen om het geprogrammeerde aanbod of beleid, maar des te meer om de uitvoering in de praktijk. Basisvaardigheden moeten op een doelgerichte, samenhangende en herkenbare manier een plek krijgen in het onderwijs. Ook moet het curriculum als geheel aansluiten bij de leerlingenpopulatie op de school. De volgende vraag staat daarbij centraal:
“Geeft het geplande en uitgevoerde curriculum voor de Nederlandse taal, rekenen/wiskunde en burgerschap de leerling voldoende basis om een ononderbroken ontwikkeling te doorlopen en voorbereid te worden op het volgende leerjaar, het vervolgonderwijs, de arbeidsmarkt en de samenleving?”
Vanuit onze vereniging is het mogelijk jezelf als onderwijsprofessional te trainen in het werken met de basisvaardigheden. We bieden een divers aanbod gratis te volgen trainingen aan op het Platform Basisvaardigheden. Deze trainingen passen in de 16 uur aan extra professionaliseringstijd die in de CAO is afgesproken. |
|
|
|
|
|