‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie
NAL / maart 2022
Nieuwsbrief Nationale Agenda Laadinfrastructuur
Nederland schakelt over op elektrisch vervoer. Om altijd, overal, makkelijk en slim te laden hebben we een goede laadinfrastructuur nodig. De Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) draagt daaraan bij met afspraken, acties en regionale ondersteuning. In deze nieuwsbrief lees je de laatste ontwikkelingen en de voortgang die de NAL-partijen hebben geboekt.
Meld je aan voor de nieuwsbrief om ook in de toekomst op de hoogte te blijven
 
NAL event op 11 april - Sluit aan en laad je op!
Hoe staat het ervoor met de Nationale Agenda Laadinfrastructuur? Kom op 11 april naar Woerden om kennis te delen, inspiratie op te doen, praktijkverhalen te horen en mijlpalen te vieren. NAL-regio’s, gemeenten, overheden, kennisinstellingen, marktpartijen en brancheverenigingen zijn van harte welkom om actief bezig te gaan met laadinfrastructuur in Nederland. Sluit aan en laad je op!
Lees meer    
 
 
Publicatie leidraad marktconsultatie programma ‘Slim laden voor iedereen’
De NAL-werkgroep Smart Charging werkt aan het programma ‘Slim laden voor iedereen’. Doel van dit tijdelijke, nationale stimuleringsprogramma is dat 70% van de elektrische rijders slim laadt in 2025. Grootschalige adoptie van slim laden is noodzakelijk om te zorgen dat de transitie naar duurzame mobiliteit en duurzame energie op volle snelheid door kan gaan. Om het programma vorm te geven, vraagt de NAL input van verschillende groepen stakeholders. Voor de marktpartijen gebeurt dit in de vorm van een openbare marktconsultatie.
Lees meer    
 
 
Outlook Bedrijventerreinen in de maak
Logistiek laden zal zich enorm gaan concentreren op bedrijventerreinen. Wat betekent dit voor de laadvraag? Om hier antwoord op te geven werken ElaadNL en de NAL-werkgroep Logistiek samen aan een Outlook Bedrijventerreinen. De Outlook brengt voor de circa 4.000 bedrijventerreinen de verwachte laadvraag in kaart, die als gevolg van elektrisch aangedreven logistiek ontstaat. Aan welk laadvermogen is precies behoefte? ElaadNL richt zich daarbij met name op het ontwikkelen van de Outlook en de onderliggende analyses en modellering. De NAL-werkgroep Logistiek ondersteunt met kennis vanuit de logistieke sector. De Outlook wordt in mei 2022 verwacht. Daarnaast ontwikkelt de NAL-werkgroep Logistiek een stappenplan voor NAL-regio’s om de prognoses uit de Outlook te vertalen naar een uitvoeringsplan voor bedrijventerreinen. Hiermee kunnen de NAL-regio’s bedrijventerreinen helpen om zich voor te bereiden op de groeiende laadvraag en op de vraag hoe ze de terreinen tegelijkertijd competitief en aantrekkelijk voor bedrijven kunnen houden. Ook het stappenplan wordt naar verwachting in mei 2022 opgeleverd.
Lees meer    
 
 
Webinar 24 maart: Laadprognoses voor logistieke sector, personen- en doelgroepenvervoer
In 2030 verwachten we 1,9 miljoen elektrische auto’s op de Nederlandse wegen. Daarnaast nog een grote hoeveelheid elektrische taxi’s, bussen, bestel- en vrachtauto’s. De NAL-regio’s G4, Noordwest en Zuidwest bereiden zich voor op de toename van de laadbehoefte in hun regio. Zij hebben prognoses voor de (snel)laadbehoefte laten opstellen, waarin nu ook de behoefte van de logistieke sector, personen- en doelgroepenvervoer is meegenomen. De prognoses kijken vooruit naar 2025 en 2030 en geven op buurtniveau inzicht in de benodigde publieke en private reguliere laders. In het webinar op 24 maart vertellen Anne van der Veen en Willem Knol van Over Morgen welke methoden zij gebruikt hebben om tot de resultaten van het onderzoek te komen. Hiermee kunnen anderen ook aan de slag.
Lees meer    
 
 
Aanbesteding laadpalen Oost-Nederland naar Vattenfall InCharge
De aanbesteding voor laadpalen in de openbare ruimte in Oost Nederland gaat naar Vattenfall InCharge. Nieuw is het proactief plaatsen van laadpalen, het plaatsen van laadpalen voor bestel- en buurtbusjes en datagestuurd plaatsen. Met deze aanbesteding ondersteunen de provincies Gelderland en Overijssel gemeenten bij de aanleg van voldoende laadpalen om de groei van het aantal elektrische auto’s bij te houden. De volgende stap is het ondertekenen van de concessieovereenkomst.
Lees meer    
 
 
Terugkijken: Tempo in het klimaatbeleid, in gesprek met minister Jetten
Klimaatverandering gaat sneller dan gedacht. Daarom moeten we tempo maken met het klimaatbeleid, aldus minister Rob Jetten. “Als we samen de schouders eronder zetten, krijgen we het voor elkaar”. Dit doen we in verschillende klimaatprogramma’s, waaronder de NAL. In dit webinar gaat Ed Nijpels in gesprek met minister Rob Jetten en andere professionals over de versnelling van de energietransitie.
Kijk hier de uitzending terug    
 
 
Nieuwe NAL huisstijlgids
Ben je op zoek naar het NAL logo? Wil je een presentatie of publicatie in NAL huisstijl maken? Zoek je formats of stockfoto’s? Bekijk dan onze nieuwe NAL huisstijlgids. Daarin vind je richtlijnen en voorbeelden die kunnen helpen bij het realiseren van communicatiemiddelen. De NAL heeft een eigen identiteit die het belang van de meerjarige beleidsagenda onderstreept.
Lees meer    
 
 
Evenementenkalender
In onze kalender vind je interessante evenementen en webinars. Zoals de NKL kennisshows, de Outlooks van ElaadNL en natuurlijk ons NAL event op 11 april. In deze bijeenkomsten delen we kennis en helpen we regio’s en gemeenten op weg bij de uitrol van laadinfrastructuur. Sluit gerust eens aan!
Lees meer    
 
 
Vraag een account aan voor de website
Werk je aan de Nationale Agenda Laadinfrastructuur? Op de website komt jouw netwerk samen. Je kunt hier kennis en informatie verzamelen, delen en uitwisselen. Ook kun je in besloten groepen samenwerken. Maak een account aan en profiteer van de kracht van dit netwerk

Als je een account hebt en bent ingelogd, dan kun je verschillende pagina's op deze website volgen. Zet de knop ‘volgen’ aan. Updates van deze pagina's verschijnen dan in je mailbox.

Besloten groepen
Werk je bij een gemeente aan de laadinfrastructuur en wil je binnen je regio met andere gemeenten documenten, kennis en ervaringen delen? Dan kun je hiervoor de besloten groepen op de NAL website gebruiken. De regiocoördinator kan een besloten groep aanvragen bij Guido van Leeuwen, community manager.
Maak een account aan    
 
 
Colofon
Contactmogelijkheden
Via e-mail
Via de website
Aanmelden
Afmelden
Privacybeleid

Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten