Convenant gemeente Schagen |
Het Convenant voor- en vroegschoolse educatie 2022-2025 gemeente Schagen is tot stand gekomen in overeenstemming met alle schoolbesturen (deel uitmakend van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Kop van Noord-Holland) en peuterscholen/peutervoorzieningen, de gemeente Schagen en de Gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD).
Zij hebben hierbij overwogen dat:
- voor- en vroegschoolse educatie (VVE) een positief effect heeft op de taal-, sociaal emotionele en algemene ontwikkeling van kinderen en daarmee een goede start van de onderwijsloopbaan vormt;
- een doorgaande leerlijn van peuterscholen/peutervoorzieningen naar groep 1 en 2 van het basisonderwijs een betere startpositie oplevert in groep 3;
- gemeente, schoolbesturen, de GGD en kinderopvang gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de afstemming tussen voor- en vroegschoolse educatie;
- hanteren de wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie (OKE), waarin onder andere de gezamenlijke verantwoordelijkheid geregeld en nader gespecificeerd is, als basis en vertrekpunt.
De partijen stellen zich gezamenlijk verantwoordelijk voor het realiseren van een dekkend en kwalitatief volwaardig aanbod van voor- en vroegschoolse educatie in gemeente Schagen.
De doelgroep voor voorschoolse educatie bestaat uit kinderen van inwoners van de gemeente Schagen, vanaf de leeftijd van 2,5 jaar tot de leeftijd dat zij naar het basisonderwijs gaan, die mogelijk voldoen aan één of meerdere van de volgende kenmerken:
- Kinderen van wie de ouder(s) of verzorger(s) die belast zijn/is met de dagelijkse verzorging minder dan twee jaar vervolgonderwijs hebben/heeft genoten na het basisonderwijs;
- Kinderen van wie de ouder(s) of verzorger(s) die belast zijn/is met de dagelijkse verzorging niet meer dan 50% Nederlands spreekt tegen het gezin en wat gevolgen heeft voor de ontwikkeling van het kind; waarbij sprake is van een dreigende of gesignaleerde taalachterstand ten gevolge van deze (gedeeltelijke) niet Nederlandstalige opvoeding;
- Kinderen van wie de ouder(s) of verzorger(s) die belast zijn/is met de dagelijkse verzorging deelneemt/deelnemen aan een inburgeringstraject;
- Kinderen van wie de ouder(s) of verzorger(s) die belast is/zijn met de dagelijkse verzorging vluchteling is/zijn;
- Kinderen met risico op een ontwikkelingsachterstand in één of meerdere ontwikkelingsgebieden (motorische ontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling, cognitieve ontwikkeling, zelfredzaamheid) die van invloed zijn op de Nederlandse taal-/spraakontwikkeling (blijkend uit Van Wiechenonderzoek of omgevingsanalyse).
Vanaf 2 jaar kunnen kinderen instromen op de peuterschool/ peutervoorziening. Als zij een voor- en vroegschoolse educatie (VVE)-indicatie hebben kunnen zij op het moment dat ze 2,5 worden 16 uur naar een peuterschool/peutervoorziening.
Partijen maken hun inspanningen zichtbaar om het bereik van de doelgroep zo groot mogelijk te laten zijn, door onder andere de volgende activiteiten te verrichten: het goed informeren van ouders om de bekendheid van peuterscholen/peutervoorzieningen te vergroten, samenwerking met toeleidende partijen zoals de jeugdgezondheidszorg en de GGD en activiteiten binnen de peuterscholen/peutervoorzieningen die leiden tot plaatsing van doelgroepkinderen zoals het informeren van ouders over: VVE, de ontwikkeling van hun kinderen en het belang van deelname van 16 uur per week aan VVE.
Bij een goede uitvoering van VVE hoort het optimaal betrekken van ouders. Met als doel om ouders te ondersteunen bij het bieden van ontwikkelingsstimulering thuis. Partijen spannen zich in om alle ouders optimaal en zo vroeg mogelijk te betrekken en positief tegemoet te treden.
Partijen realiseren gezamenlijk een doorgaande leerlijn van voor- naar vroegschoolse educatie. Daartoe verrichten zij de volgende activiteiten: gebruik maken van een passend kindvolgsysteem, een warme overdracht over de VVE-doelgroepkinderen, contact tussen de pedagogisch coach/coördinator van de kinderopvang en de betrokken scholen en een jaarlijkse evaluatie t.a.v. het beleid van de doorgaande lijn. Voor een goede doorgaande lijn tussen voor- en vroegschool is het streven om tussen 3 en 3,5-jarige leeftijd van het kind een overleg te plannen tussen ouders, de pedagogisch beleidsmedewerker VE en de IB’er van de toekomstige school.
Schoolbesturen en de gemeente Schagen maken de volgende afspraken met betrekking tot de resultaten van vroegschoolse educatie: de school biedt extra ontwikkelingsondersteuning aan VVE-kinderen in groep 1 en 2, ouders worden bij het VVE-aanbod betrokken, er wordt geregistreerd welke kinderen in groep 1 en 2 een VVE-registratie hebben en nagestreefd wordt om deze kinderen in groep 1 en 2 zodanig te ondersteunen dat waar mogelijk wordt ingelopen op de achterstand in ontwikkeling.
Desgevraagd kunnen de partijen elkaar van de volgende beleidsinformatie voorzien: het bereik van de doelgroep, het gebruikte VVE-programma of ander aanbod en de stand van zaken met betrekking tot de wettelijk vastgestelde kwaliteitskenmerken van voorschoolse educatie.
Het convenant geldt voor de duur van vier jaar (2022, 2023, 2024 en 2025). Via een VVE-werkgroep wordt aandacht besteed aan het convenant om te borgen dat de inhoud bij alle partijen bekend is en geïmplementeerd wordt. De VVE-coördinator is initiatiefnemer van deze werkgroepbijeenkomsten, zorgt voor de verbinding tussen de professionals en het goed tot uitvoering brengen van de gestelde ontwikkelpunten van de werkgroep. De implementatie van de werkafspraken in dit convenant en de evaluaties worden aangestuurd door een VVE-coördinator. De werkgroep rapporteert de vorderingen aan het gecombineerde LEA/OOGO van Schagen, onder voorzitterschap van de gemeente. Na ieder jaar evalueren partijen tussentijds het convenant.
Lees hier het Convenant van de gemeente Schagen |
|
|
|
|