Jaargang 5, nr. 1 | maart 2024 |
|
|
|
|
Celine Duijves, gedragswetenschapper bij team Infectieziektebestrijding en infectiepreventie |
Nieuwsgierig naar keuzes die mensen maken en het verhaal daarachter
“Ik vind de combinatie van cijfers en het verhaal achter de cijfers interessant. Juist als gedragswetenschapper streef ik er naar onze doelgroepen beter te leren kennen. Mijn passie ligt bij mensen en hun diversiteit. Ik ben altijd nieuwsgierig naar het gedrag van mensen, naar wat hen drijft, de keuzes die ze maken en het verhaal daarachter”.
Na haar studie culturele antropologie werkte Celine 11 jaar in Suriname. Ze deed daar onderzoek gericht op maatschappelijke onderwerpen en gezondheidsthema’s. Vaak onder kwetsbare groepen zoals sekswerkers, mannen die seks hebben met mannen, goudzoekers en migranten, over hiv of malaria en kennis en gedrag van mensen over deze infectieziekten. Deze onderzoeken waren altijd een combinatie van het verzamelen en analyseren van kwantitatieve en kwalitatieve data, juist omdat de verhalen achter de cijfers zoveel zeggen en van belang zijn.
“Omdat ik publieke gezondheid zo interessant vond heb ik de master International Health gevolgd, een studie gericht op uitdagingen binnen de publieke gezondheid waarbij ook aandacht was voor het bereiken van doelgroepen en hun toegang tot gezondheidszorg. Sinds 2020 ben ik terug in Nederland. In deze baan komen mijn werkervaring en opleidingen én wat ik leuk vind om te doen mooi samen”.
Data gedreven werken: cijfers en nog eens cijfers
Kijken naar de cijfers van infectieziekten, het verbeteren van het surveillance systeem, het kijken naar hoe meldingen nu geregistreerd worden en hoe dat nog beter kan. Samen met een dataspecialist werkt Celine aan het ontwikkelen van een dashboard. Binnen het team kunnen de cijfers zo nog beter gemonitord en geduid worden. Echt een mooi voorbeeld van data gedreven werken. Infectieziekten stoppen niet op de grens van onze GGD, daarom overleggen we ook regelmatig met GGD’en in onze regio en landelijk. Celine geeft aan dat er vanuit het VIP-programma ook veel ruimte voor scholing en netwerken is en zij afgelopen december vier dagen in Zeist was voor een landelijke basisscholing infectieziekten epidemiologie, georganiseerd vanuit het RIVM.
"Naast het werken met de cijfers zijn we binnen het team bezig om onze kwetsbare doelgroepen in kaart te brengen. Wanneer we een goed beeld hebben van deze groepen kunnen we onze preventieactiviteiten beter en gerichter uitvoeren."
“Met kleine dingen kun je al best een groot verschil maken”
“Ik heb veel ervaring in het werken met kwetsbare doelgroepen. Vanuit de coronatijd is er veel informatie beschikbaar en veel geleerd. Ik ben nu bezig om al deze informatie bij elkaar te brengen. Hierna gaan we met het team kijken waar we mee starten. We kunnen met kleine dingen al best een groot verschil maken denk ik. Ik ben in ieder geval heel blij dat er aandacht is voor dit thema. Ook vanuit mijn werk als vrijwilliger bij de noodopvang voor asielzoekers in Petten zie ik hoe nodig het is dat we voor sommige groepen een stap extra zetten. Soms wordt er gezegd dat kwetsbare groepen moeilijk te bereiken zijn, daar ben ik het niet mee eens. Mensen zijn verschillend en je kunt ze niet op een zelfde manier bereiken en benaderen en hetzelfde resultaat verwachten, het ligt bij ons om hier mee aan de slag te gaan. Voor mij is het belangrijk om werk te doen wat er toe doet dat gevoel heb ik bij het team algemene infectieziektebestrijding en infectiepreventie.” |
|
|
|
|
|