Jaargang 2, nr. 3 | november 2024 |
|
|
|
|
Kijk-, lees- luistertips |
In onze nieuwsbrief delen wij kijk-, lees- en luistertips. Deze keer:
Kijk naar:
De documentaire Ruurdt. Vorig jaar waren er ruim dertigduizend daklozen in Nederland. Dit aantal stijgt, en dat is een verschijnsel waar de maatschappij moeilijk vat op krijgt. Regisseur Tim Barry (Vier vrienden op een platte aarde) illustreert de problematiek aan de hand van een voorbeeld: Ruurdt Bouma. Deze Amsterdamse dakloze zwerft al jaren door de stad en laat zich moeilijk helpen. De documentaire Ruurdt laat zien hoe de GGD, politie en een ombudsvrouw hun best voor hem doen, maar omdat Ruurdt de regie over zijn eigen leven wil houden komt er weinig van terecht.
Luister naar:
Podcast Het Uur - Traumapsycholoog Elise van Ee over omgaan met trauma
Trauma: het is een woord dat tegenwoordig te pas en te onpas wordt gebruikt, maar wat is écht trauma nu precies? En hoe kunnen we er het beste mee omgaan? Traumapsycholoog en bijzonder hoogleraar Elisa van Ee schreef het boek ‘Mag ik bij jou?’, waarin ze laat zien hoe belangrijk sociale steun en aandachtig luisteren zijn voor het verwerken van trauma. Met Pieter van der Wielen praat ze over dat ingrijpende gebeurtenissen bij het leven horen, en hoe het komt dat ze bij sommige mensen leiden tot trauma. Over hoe trauma in ons brein werkt, en hoe je er weer vanaf komt. Over dat ze in haar behandelkamer altijd op zoek gaat naar het perspectief in mensen, en dat eigenlijk altijd vindt. En over hoe trauma van generatie op generatie kan worden doorgegeven, en hoe we dat kunnen verminderen door binnen gezinnen en relaties meer ruimte te geven aan emoties. “De sleutel van onze mentale gezondheid ligt in het contact met elkaar."
Podcast Bas Haan (schrijver en journalist) ‘Dodelijke zorg’
Na een periode te hebben gewerkt als rechtbankverslaggever, ging Haan aan de slag voor onder andere Nova, Nieuwsuur en NRC. Zijn boek ‘De Deventer moordzaak’ werd een bestseller en voor ‘De rekening voor Rutte’ won hij De Loep, evenals de Brusseprijs. Daarnaast won Haan drie Tegels, Nederlands belangrijkste journalistieke prijs. Met zijn meest recente werk, ‘Dodelijke zorg’, geeft Haan verwaarloosde psychiatrische patiënten een stem die ze maar zelden krijgen.
Femke van der Laan gaat met Bas Haan in gesprek.
En lees de boeken:
Wat is de impact van een partner of een familielid met psychotisch kwetsbaarheid binnen een relatie? Dat is een onderwerp in het boek van Lize Spit Ik ben er niet.
Ik ben er niet van Lize Spit
De Brusselse Leo is tien jaar samen met haar vriend Simon. Verbonden door een moeizame jeugd, heeft het koppel weinig anders nodig dan elkaar. Tot alles kantelt: Simon komt midden in de nacht thuis en lijkt vanaf dat moment iemand anders. Langzaam valt Leo's minutieus opgebouwde bestaan uiteen, tot het punt waarop het gevaarlijk wordt. Ik ben er niet is een verhaal over toewijding en verraad, over twee mensen die op hun eigen manier gemankeerd zijn, maar die hun uiterste best doen opgemerkt te worden, lief te hebben en te leven.
Lize Spit (1988) debuteerde in 2016 met Het smelt. Ze werd genomineerd voor vele prijzen, waaronder de Libris Literatuur Prijs en ze won o.a. de Boekhandelsprijs en de Bronzen Uil. Ook in het buitenland oogstte Het smelt veel succes. Ik ben er niet is haar tweede roman.
Beledigende Broccoli 2.0. van Tim ‘S Jongers
Dit boek gaat over de kloof tussen hoopvollen en hooplozen. Armoedebeleid veroorzaakt een vissenkom-effect. De bijstand is geen vangnet maar een wielklem. Stijgen op de sociale ladder is tunnelkruipen. Dé kloof in de samenleving is die van de hoopvollen en de hooplozen. In korte tijd heeft Tim ’S Jongers de beelden over leven met armoede op hun kop gezet. In dit boek vertelt Tim ’S Jongers uitvoerig over wat hem beweegt. Hij vertelt openhartig over de sociale wereld van zijn jeugd, zijn werk in de opvang voor dakloze mensen, over de manier waarop zijn ‘hooploze’ bestaan een andere richting kreeg, over de vaak immense afstand met de wereld waarin hij later terechtkwam, over de gevolgen van de huidige maatschappelijke ongelijkheid en over de ervaringskennis en nieuwe beelden die nodig zijn om deze ongelijkheid te bestrijden.
Tim 'S Jongers is een Belgische publicist, bestuurskundige en politicoloog. In zijn werk focust hij zich op armoede en ongelijkheid in de samenleving. Sinds 1 september 2022 is hij directeur van de Wiardi Beckman Stichting. Eerder van hem verschenen boeken van hem zijn o.a. Armoede uitgelegd aan mensen met geld, Het Tij keren en Een machtige stroom.
En het artikel ‘Als de toename van mentale problemen deels komt doordat we elkaar ‘aansteken’, moeten we er niet minder, maar ánders over praten (de Volkskrant, 16-10-2024)
In de wereld van de psychiatrie is al heel lang bekend dat bepaalde klachten ‘besmettelijk’ zijn. Het is niet voor niets dat we bijvoorbeeld in West-Friesland, na een suïcide van een jongere, in gesprek gaan met de vriendengroep van deze jongere. Maar wat als deze ‘besmettelijkheid nu ook de andere kant op werkt? In het artikel wordt hier nader op in gegaan.
Veel kijk, lees- en luisterplezier! |
|
|
|
|
|