Marijke Kristel – Pedagogisch medewerker bij KDV Hoi Pipeloi
Marijke vertelt: “Toen ik klaar was met mijn studie werd ik door de houder van Hoi Pipeloi gevraagd om hier te komen werken. Zij zong samen met mijn moeder in een koor en zo kwamen zij hierover in gesprek. Ik heb hier toen 4 jaar met heel veel plezier gewerkt en de Uk & Puk-training gedaan. Tussendoor heb ik een uitstap gemaakt naar een grotere kinderopvang-organisatie in Alkmaar, maar ik merkte dat ik deze fijne kleine locatie echt miste, dus ben teruggekomen. De kleinschaligheid en saamhorigheid van Hoi Pipeloi is wat mij het beste past.”
Marijke vindt het geweldig om anderen te inspireren. Samen met Laura (houder Hoi Pipeloi) richt zij de VVE-planningen in en zorgt ervoor dat alle medewerkers goed op de hoogte zijn. Binnenkort neemt zij ook het stokje van Laura over in de werkgroep VVE Schagen en heeft hier heel veel zin in. De afwisseling in het werk en de mogelijkheden die zij krijgt om zich steeds verder te ontwikkelen, maken dat zij zo enthousiast is over dit werk. Om zich goed te blijven ontwikkelen volgt zij daarnaast nu een opleiding psychologie. “Ik vind het fijn dat ik het vertrouwen vanuit de directie krijg dat ik verantwoordelijk mag zijn over meer dan alleen het werken op de groep. Wanneer Marja, Laura of Teun afwezig zijn ben ik het aanspreekpunt. Ik merk aan mijn collega’s dat zij dit prettig vinden. Een aantal pedagogisch medewerkers zijn op dit moment bezig met de Uk & Puk-training en kunnen altijd bij mij terecht voor vragen. Zelf ben ik dit werk ook meer gaan waarderen toen ik de training deed: je krijgt hierdoor veel meer bewustwording van waar je mee bezig bent.”
“Door VVE zie je kinderen écht groeien!”
Door het aanbieden van VVE-activiteiten heeft Marijke echt het gevoel dat ze kinderen iets bijbrengt. Er zit een goede opbouw in voor de kinderen: aan het begin van de week wordt veel voorgedaan, aan het eind van de week proberen kinderen veel zelf. “Dan is het zo mooi om te zien dat ze geen uitleg meer nodig hebben, maar het al helemaal zelf begrijpen! Dat vind ik echt fantastisch. Doordat wij veel herhalen kunnen ze het daarna gewoon zelf. Je ziet dat wat wij doen echt hun interesse prikkelt, waardoor zij tot ontwikkeling kunnen komen.”
Uk & Puk 2.0
In februari komt de nieuwste versie van de Uk & Puk-methode uit: Uk & Puk 2.0. Deze methode bevat 10 nieuwe thema’s en vanuit de uitgever mochten ze tijdens een pilot bij Hoi Pipeloi een thema van deze nieuwe versie uittesten. Marijke merkt dat hier meer inclusie in zit dan in de vorige versie en dat er veel meer ruimte is voor eigen interpretatie. “We zijn nu bezig met het thema ‘Samen feest vieren’. We zijn het thema begonnen met slingers en hebben aan de kinderen gevraagd wat we hiermee konden doen. De kinderen werden hierdoor aangezet om zelf goed na te denken en dingen uit te proberen. Kinderen die te jong zijn om te praten gaan mee in wat de oudste kinderen doen. Ook de jongste kinderen gaan dingen dan op een gegeven moment zelf doen; dan zien we dat wat we doen écht effect heeft.”
Als de kinderen en ouders binnenkomen mogen zij tot 9 uur vrij spelen. Daarna beginnen ze met een gezamenlijke activiteit om de basis te leggen voor de dag. De kinderen kiezen een keuze activiteit die in kleine groepjes, 1 op 1 of in een vrije speelsituatie (bijvoorbeeld in een speelhoek) wordt uitgevoerd.
“Het is zo ontzettend waardevol om aandacht te kunnen bieden
aan kinderen die anders misschien uit de boot vallen.”
Kinderen nét dat stapje verder te kunnen brengen vindt Marijke ontzettend waardevol. “Ik vind het leuk om te zien dat de aandacht die je aan een kind geeft ervoor zorgt dat een kind kan groeien. Door onze manier van werken met VVE kunnen wij de kinderen die extra aandacht nodig hebben, deze ook echt bieden. Daardoor zie je dat ze nu wel mee kunnen komen en groei doormaken. Daarnaast is het hierdoor heel goed mogelijk om peuters met een ontwikkelingsvoorsprong genoeg uitdaging te bieden. Bijvoorbeeld kinderen die al kunnen tellen of al alle kleuren weten, net dat stapje verder brengen. Of als ze goed kunnen puzzelen, een moeilijkere puzzel aanbieden. Daar word ik echt warm van!”
Vanuit Hoi Pipeloi is er een nauwe samenwerking met de scholen waar kinderen naartoe doorstromen. Marijke vindt het fijn dat er een warm en direct contact is; ook wel een voordeel van een dorp. Zo hebben ze bijvoorbeeld een goed contact met de kleuterleerkrachten van basisschool ‘t Zwanenest en zorgen ze op tijd voor een warme overdracht van de kinderen. De leerkrachten krijgen de 3.9 jaar-observatie overgedragen en samen spreken ze de kinderen door voordat ze naar school gaan. Zo weten ze op school in welke groep zij het kind het beste in kunnen delen en welke ondersteuning eventueel nodig is om voort te zetten.
Geschreven door Brenda Hulzebosch, VVE-coördinator Hollands Kroon en Schagen
|