Vapen voorkomen: wat kunnen scholen doen? |
Vapes zijn een nieuwe manier van de tabaksindustrie om jongeren te verleiden en verslaafd te krijgen aan nicotine. Uit een panelonderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat één op de tien onderzochte jongeren tussen de 12 en 25 jaar elke maand vapet. Daarnaast blijkt dat de meerderheid van de onderzochte jongeren die regelmatig vapen, ook tabakssigaretten roken.
De laatste tijd is er veel aandacht voor de gevaren van vapen, bijvoorbeeld in campagnes en nieuws- en actualiteitenprogramma’s. Er is veel onderzoek dat laat zien hoe je roken, alcohol drinken of drugs kunt terugdringen. Deze inzichten gebruiken we ook graag voor het terugdringen van vapen.
Naast de maatregelen die de overheid kan en moet treffen om vapen minder toegankelijk en aantrekkelijk maken, kun je als school ook veel doen. Belangrijk is om bij de lessen over vapen te bespreken hoe je gedrag kunt veranderen en wat sociale normen met je doen. Door dit samen met leerlingen op te pakken, krijgen ze vertrouwen in hun eigen kunnen.
Lessen over de gevaren van vapen alléén leiden niet tot minder vapende leerlingen. Tussen beter weten en beter doen zit namelijk een flinke kloof. Belangrijker is nog dat je als school kiest voor schoolprogramma:
- Het Helder op School-programma werkt met de vier pijlers van de Gezonde School-aanpak. Die richten zich op beleid, signaleren en begeleiden, educatie en de omgeving/ouders/verzorgeers.
- De Smokefree challenge is een onderdeel van Helder op School en daagt leerlingen uit om niet te beginnen met roken en vapen, vanuit de visie dat dit normaal is. Deze lessen werken vooral als ze een onderdeel zijn van een pakket aan activiteiten voor leerlingen, ouders/verzorgers én het onderwijspersoneel.
Aan de slag
Wil je gelijk aan de slag, of eerst liever wat informatie? Neem dan contact om met ‘In Control of Alcohol & Drugs’ via interventiesgezondheid@ggdhn.nl en we denken met je mee over wat er op jouw school gaat werken. |
|
|
|
|