Jaargang 8, nr. 1 | mei 2025 |
 |
Veilig Thuis | Geweld stopt niet vanzelf. |
|
|
|
Interessante artikelen, boeken en podcasts |
In elke nieuwsbrief delen we met enthousiasme een aanrader op het gebied van artikelen, boeken of podcasts die absoluut de moeite waard zijn om te lezen of te beluisteren. Deze keer lichten we twee boeken en drie podcasts uit.
Leestips
Rijkdom uitgelegd aan mensen met geld van Tim ’S Jongers
Hoe de meeste welvarende mensen denken over armoede, klopt van geen kant. In deze spoedcursus voor mensen met geld laat Tim ’S Jongers zien: armoede bestrijden kan pas als zij anders leren kijken.
Armoede is je eigen schuld. Armoede is niet meer dan een gebrek aan geld. Armoede leidt tot domme en ongezonde keuzes. In een land geregeerd door welvarende, hoger opgeleide mensen wordt op een beperkte en soms zelfs schadelijke manier naar armoede gekeken. Tim ’S Jongers groeide op in armoede, ging uiteindelijk studeren, deed onderzoek naar armoede en doet nu beleidsvoorstellen om het tegen te gaan. Hoe de meeste mensen denken over armoede, ontdekte hij, klopt van geen kant. Daarom schreef hij dit boek: een spoedcursus armoede, bedoeld voor mensen met geld. Want armoede bestrijden kan pas als zij anders leren kijken.
Ik zal hem nooit meer papa noemen van Caroline Darian
Het waargebeurde verhaal van Caroline Darian, de dochter van Gisèle Pelicot, over een van de bekendste zedenzaken in de Franse geschiedenis.
Op 2 november 2020 krijgt Caroline Darian een telefoontje van haar moeder met de mededeling dat haar vader Dominique Pelicot is opgepakt. De inbeslagname van zijn computer onthult het ondenkbare: sinds 2013 heeft hij zijn vrouw gedrogeerd voordat hij haar liet misbruiken door meer dan tachtig verschillende mannen.
Met uitzonderlijke moed vertelt Darian over de schokkende ontdekking dat een dierbare, haar eigen vader, tot het ergste in staat is. Maar belangrijker nog, ze deelt het verhaal van haar moeder Gisèle en hoe zij doorgaat met leven dankzij de onvoorwaardelijke steun van haar drie kinderen, David, Caroline en Florian, terwijl ze leert alles te regelen waar haar man ooit voor zorgde. Caroline vertelt hoe haar moeder erin slaagt haar levensvreugde te behouden in onvoorstelbare omstandigheden.
Luistertips podcasts
Jeugdzorg. Wat bedoel je?
Deze podcast zoekt de verdieping. Waar de media één kant belichten, zoeken wij de andere kant. De roep om een snelle oplossing toetsen we aan het verleden. Beleid van 10 km hoogte confronteren we met de praktijk. Bij grote woorden over de jeugdzorg zoeken we feiten. Iedere aflevering één thema: bezuinigingen, toekomstscenario, rechtsbescherming, uithuisplaatsingen etc.
Tweede Kamerlid René Peters leidt het gesprek. Jeugdzorgveteranen Adri van Montfoort en Mariska van der Steege belichten de dilemma's van het thema.
BNN-VARA - In de greep van gaslighting
Toen Emma (46) voor de zoveelste keer niet kon verstaan wat haar vriend zei, maakte ze maar een afspraak bij de huisarts om haar gehoor te laten checken. Daar was niets mis mee: haar vriend bleek steeds vaker zacht te praten om Emma aan zichzelf te laten twijfelen. Van die onzekerheid maakte hij gebruik om dominant te blijven in de relatie.
Dit voorbeeld is één van de vele tamelijk bizarre voorbeelden van manipulatie die langskomen tijdens ‘In de greep van gaslighting’, een podcast van Psychologie Magazine. In de sober opgezette reeks horen we voorbeelden van gaslighting, de vorm van psychologische manipulatie waarbij een slachtoffer gaat twijfelen aan hun gezonde verstand.
Sterke interviews met slachtoffers worden in de podcast afgewisseld met uitleg van psycholoog Alice Vlottes. Haar toevoegingen zijn verhelderend, en verdienen eigenlijk een prominentere plek in de afleveringen. Meer tijd voor uitleg zou van ‘In de greep van gaslighting’ een podcast maken die niet alleen voorbeelden geeft van dit soort manipulatie, maar ook een nog beter inzicht verschaft.
BNR - Jeugdcriminaliteit: steeds jonger en heftiger?
Er zijn veel heftige geweldsincidenten in het nieuws waar piepjonge verdachten bij betrokken zijn. Zoals een schietpartij in Rotterdam, waarbij de daders tieners waren en een steekpartij in Schiedam met een dader van nog maar 13 jaar oud.
Harmen van den Dorpel is te gast. Hij is als GZ-psycholoog en Pro Justitia rapporteur verbonden aan het Forensisch Centrum Teylingereind, een van de grootste jeugdgevangenissen van Nederland. Daar observeert hij jongeren die een zwaar misdrijf hebben begaan en adviseert hij over welke behandeling zou passen. Hoe is het om met deze groep jongeren te werken, welke problemen ziet hij voorbij komen en wat is de invloed van social media?
|
|
|
|
|
|