Een kijkje op de werkvloer van... |
Jolanda Schop – Leerkracht groep 1/2 van De Hofstee in Julianadorp
Jolanda gaat haar 24e jaar als leerkracht in en heeft altijd in groep 1/2 gewerkt, dus je kunt haar echt een specialist kleuters noemen. Jolanda straalt één en al enthousiasme en gedrevenheid uit vanaf het moment dat ze begint te vertellen.
Naast leerkracht groep 1/2 is Jolanda ook schoolopleider binnen Sarkon. Als schoolopleider begeleidt en ondersteunt zij zowel studenten van de opleiding als startende leerkrachten binnen Sarkon.
In samenwerking met Inholland en drie scholenorganisaties binnen de Kop (Sarkon, Surplus en Kopwerk) begeleidt Jolanda samen met een collega van Inholland ook één dag in de week een leerteam van studenten die ze live op locatie begeleidt. Dit is een combinatie van het behandelen van theorie met praktijkvoorbeelden en het ook daadwerkelijk doen in de klas. Jolanda vertelt enthousiast: "Dat is echt fantastisch, want daar kan je ook je kennis vanuit het werkveld overbrengen op de student met een docent van Inholland erbij. Zo komen theorie en praktijk bij de student weer samen."
Jolanda heeft een jaar of zeven geleden de HBO+ specialisatie Jonge Kind + VVE gedaan en sindsdien is het op De Hofstee anders ingericht in de kleuterklassen. Medewerkers richten zich echt volledig op Het Spelende Kind en hebben hun visie hier ook op aangepast.
Jolanda vertelt: "We komen uit de tijd van verplichte werkjes, waarvan er zoveel werkjes per week moesten worden gedaan en moesten worden afgetekend op een aftekenlijstje. Dit doen we niet meer; standaard werkbladen vind je in principe bij ons niet meer. We brengen kinderen verder in hun ontwikkeling door spel; we gaan spelend de speelhoeken in." Hieraan geschakeld is er ook een Netwerk Jonge Kind opgericht binnen Sarkon. Deze groep komt elk kwartaal bijeen om elkaar te ontmoeten en bevragen, ervaringen uit te wisselen en onderwerpen centraal te stellen.
De Hofstee werkt vanuit thematisch aanbod, waarin de kinderen zelf de regie hebben om hier richting aan te geven. Vanuit de leerlijn (IEP) wordt gekeken wat de leerkrachten aan willen bieden; wat vragen we van de leerlingen en wat stellen we centraal? Welke doelen stellen we hierbij?
Vervolgens ga je eerst aan de slag met de betrokkenheid van de kinderen; er moet gekeken worden waar de kinderen enthousiast van worden. Dit kan door het maken van een woordveld en bijvoorbeeld de kinderen daar zelf de plaatjes bij laten maken. Jolanda vertelt: "Je wilt weten wat er bij de kinderen leeft; wat willen ze zelf leren? Juist deze betrokkenheid is belangrijk, want vanuit grote betrokkenheid is de leerbaarheid het hoogst."
Als leerkracht hou je bij wat de leerlingen wel of niet beheersen, zodat je weet waar je je aandacht de komende periode op gaat richten. Het is een doorlopend proces van plannen, evalueren en doelen bijstellen.
Op dit moment zijn de kleuters van De Hofstee bezig met hun zelfbedachte thema ‘De Groentewinkel’. Dit thema is gestart met een bezoek van de kleuters aan de groentewinkel. Daarna wordt er samen met de kleuters een groentewinkel op het verrijkt speelleerplein gemaakt. Dit gaat stap voor stap, echt in contact met de kinderen. De kinderen bedenken wat er nodig is waar de leerkracht op aansluit om dit samen met de kinderen te ontwikkelen. Je maakt de kinderen op deze manier betrokken en nieuwsgierig waardoor ze zelf met ideeën komen en je samen de hoek in kunt richten. Je werkt echt vanuit de belevingswereld van het kind, waarna het de taak van de leerkracht is om de gestelde doelen aan deze belevingswereld te koppelen. Dit vraagt flexibiliteit en een sterk improvisatievermogen van de leerkracht, maar levert de leerkracht ook iets op geeft Jolanda aan: "Als leerkracht zie je dat de kinderen genieten, dus je wilt constant de leerling een stukje hoger in zijn of haar ontwikkeling brengen. Elke keer dat stapje meer maakt jezelf als leerkracht ook betrokken en enthousiast. Je krijgt er heel veel energie van; je bent afwisselend bezig en creëert echt samen met de kinderen het thema."
Binnen De Hofstee staat speeltijd echt centraal. De dag heeft een korte kring als opening, een eet- en drinkkring en een afsluitende kring. Verder is er vooral speeltijd, waarin de leerkracht aansluit bij het spelgedrag, stimuleert en kinderen spelenderwijs laat leren en ontwikkelen.
Het is belangrijk dat je als leerkracht goed weet waar je kinderen zitten. Je moet goed kunnen observeren, kinderen kunnen volgen en kijken op welke leerlijn ze zitten. Ieder kind zit in een andere fase van ontwikkeling, waarbij je als leerkracht bedenkt wat ga ik toevoegen om die leerling een stapje hoger te krijgen?
Jolanda geeft aan dat er gewerkt wordt met de 3 V’s. ‘Deze V’s staan voor ‘verkennen, verbinden en verrijken’. Je verkent door te kijken wat er speelt in een hoek, hoe je de kinderen kunt verbinden en wat er toegevoegd (verrijken) moet worden om de leerling verder te krijgen. De leerkrachten zijn zelf ook veel in de speelhoeken te vinden om deze verrijking aan te kunnen bieden.’
Op de vraag ‘Hoe doe je dat als leerkracht in een kleuterklas aansluiten bij kleine groepjes spelende kinderen?’ vertelt Jolanda: "Belangrijk is dat je pedagogisch klimaat goed is. Je moet goed investeren aan het begin van het schooljaar en ook na de kerstvakantie in een goed pedagogisch klimaat. Dit gebeurt ook door middel van de gouden en zilveren weken. De kinderen moeten in staat zijn om hier goed eigenaarschap in te kunnen nemen. De kinderen hebben de vrijheid om eigen regie te nemen en op vrij initiatief te spelen, maar er is ook begeleid spel."
Jolanda vertelt dat deze manier van werken een goed vervolg is op het VVE-aanbod. De flexibiliteit en het volgen van de kinderen op individueel niveau maakt dat je goed aan kan sluiten bij het individuele kind. Er kan gebruik worden gemaakt van extra talig aanbod met visualisatie erbij. Je creëert een op maat aanbod op wat het kind nodig heeft. Soms worden er groepjes op niveau gemaakt en soms worden niveaus juist bewust door elkaar gecombineerd om van elkaar te kunnen leren. Alles wordt afgestemd op het thema.
Op de vraag ‘Wat is jouw advies aan leerkrachten die nog niet met deze methode werken maar dat wel zouden willen doen?’ geeft de bevlogen Jolanda meteen antwoord: "Durf los te laten. Vertrouw op jezelf, je weet heel veel van de leerling en blijf vooral genieten van het spelende kind!"
Geschreven door Linda Ravenstijn, VVE-coördinator Den Helder |
|
|
|
|