Infectieziekten moet je melden bij de GGD, dat zegt de wet |
Bepaalde bevolkingsgroepen zijn extra kwetsbaar voor infectieziekten. Bijvoorbeeld hoogbejaarden of jonge kinderen. Om die te beschermen heb je als school of kinderopvangorganisatie een wettelijke meldingsplicht. Je moet de GGD op de hoogte stellen bij (een ongewoon aantal) zieken.
Ernstige gevolgen voor bepaalde groepen
Infectieziekten kunnen voor jonge kinderen, hoogbejaarden, zieke mensen en mensen met een verstandelijke beperking ernstige gevolgen hebben. In instellingen waarin zij een dagdeel of langer samenkomen, is het mogelijk (een ongewoon aantal) zieken vroegtijdig op te merken. Als dit bij jou het geval is, moet je dit melden bij de GGD. Dit staat in Artikel 26 van de Wet Publieke Gezondheid.
Tijdig maatregelen treffen
Door een besmetting op tijd te melden kan de GGD in een vroeg stadium maatregelen treffen. Wij onderzoeken om welke ziekte het gaat en beoordelen de ernst van de situatie. Zo nodig treffen we hygiëne-maatregelen, doen brononderzoek of bieden vaccinaties aan. Op deze manier beperken we de gevolgen van de ziekte-uitbraak.
Wanneer moet je ziektegevallen melden aan de GGD?
Je bent verplicht om te melden als er 2 of meer zieke kinderen of medewerkers zijn met symptomen/aandoeningen van infectieuze aard. Lees hier welke symptomen en aandoeningen we bedoelen. De afdeling infectieziektebestrijding van GGD Hollands Noorden is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:30-17:00 uur via (088) 01 00 535.
Op de website van het RIVM vind je een overzicht met informatie over ziektebeelden voor basisscholen. Dit overzicht is ook voor middelbare scholen en kinderopvangcentra te gebruiken.
|
|
|
|