Interview met VVE-coördinatoren Linda Ravenstijn en Brenda Hulzebosch |
VVE (Voor- en Vroegschoolse Educatie) is een speciaal ontwikkeld programma dat wordt aangeboden binnen de kinderopvang en in groep één en twee van het primair onderwijs. Met VVE wordt geprobeerd de ontwikkelings-achterstanden bij kinderen (2-6 jaar) te voorkomen of verminderen wanneer ze starten in groep drie.
Veel mensen denken bij VVE nog altijd als eerste aan Vereniging Van Eigenaren. Wat betreft het vergroten van de bekendheid valt er dan ook nog best een slag te slaan. Het is aan Linda en Brenda om dit programma zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen, de kwaliteit te optimaliseren en de samenwerking te vergroten waardoor de VVE zoveel mogelijk kinderen kan bereiken die het nodig hebben.
“Een kinderopvang wordt daarmee zoveel meer dan het opvangen van een kind”, legt Brenda uit. “Er wordt een volledig programma van taal- en rekenvaardigheden aangeboden. Niet door middel van het afdraaien van lesjes maar spelenderwijs. Denk bijvoorbeeld aan interactief voorlezen, dingen aanwijzen, uitleggen, veel herhalen en samen zingen. Daarnaast krijgt ook de sociaal-emotionele ontwikkeling extra aandacht.”
Pionieren
“De gemeente maakt een convenant op met doelstellingen ”, gaat Linda verder. “De inhoud wordt samen met alle betrokken partijen, waaronder de GGD, bepaald. Hierin is de doelgroep definitie opgenomen waarin beschreven
staat welke kinderen in aanmerking komen voor een VVE-indicatie. Dit convenant wordt ook mede door de GGD ondertekend. Het is aan ons als VVE-coördinatoren om ervoor te zorgen dat de doelen worden gerealiseerd maar dat we daarnaast ook de professionals bereiken en zo goed mogelijk samenwerken. We vormen als het ware een driehoek met elkaar met de gemeente als middelpunt. Bestuurders, pedagogisch medewerkers en schooldirectie zijn allemaal onderdeel van die driehoek.”
Al zijn Linda en Brenda in dienst bij de GGD, ze werken in opdracht van de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. En dat is mooi want de VVE start bij de GGD aangezien deze, op basis van risicofactoren bij een kind, de indicatie afgeeft. In de werkgroep ‘Toeleiding’ worden alle processen rondom de VVE geoptimaliseerd.
“We zijn gestart met kennismakingsgesprekken met alle betrokkenen in de gemeenten. De start was best zoeken in het begin”, vertelt Linda. “Pionieren ook omdat het een nieuwe functie was die we zelf moesten ontwikkelen en kaderen. Naarmate de tijd vorderde werd alles steeds concreter. Mensen wisten steeds beter wie we zijn en vonden steeds gemakkelijker de weg naar ons voor vragen. Dat was fijn om te merken. Een bevestiging dat we op de goede weg waren."
Belangrijk dat alles voor kinderen goed geregeld is
Al van jongs af aan had Brenda de wens om met kinderen te werken. Een concreet plan had ze niet direct, maar vanuit haar behoefte iets voor jonge mensen te betekenen koos ze voor de PABO (Pedagogische Academie Basis Onderwijs) en rolde vervolgens binnen de kinderopvang en het onderwijs van het een in het ander. Altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging. Gaandeweg verschoof haar behoefte van mét kinderen werken naar een functie waar ze iets vóór kinderen kan betekenen.
“Ik vind het belangrijk dat alles voor kinderen goed geregeld is. In je kinderjaren leg je tenslotte de basis voor je verdere ontwikkeling.”
Linda werkte na afronding van haar studie SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) in de ambulante jeugdhulpverlening. Haar overstap twee jaar geleden naar een baan als opvoedadviseur bij de GGD was dan ook niet verwonderlijk. Nog hetzelfde jaar startte ze als VVE-coördinator.
“Het preventieve stuk spreekt me erg aan. Maar ik voel dat het beleidsmatige uiteindelijk het beste bij me past”, vertelt Linda enthousiast. “Ik vind het leuk om dingen te bereiken. Ook onze samenwerkingspartners hebben door dat het loopt en belangrijk is. De VVE komt steeds meer op de kaart.”
Een goede basis werkt generaties lang door
“Een standaard werkdag kennen we niet. Iedere dag is anders. De ene dag zitten we om tafel met de stuurgroep, dan weer met de gemeente of overleggen we met elkaar. De ene keer online, dan weer op locatie.
We hebben werkgroepen samengesteld waarin een gemeente, een afgevaardigde vanuit de afdeling JGZ van de GGD, één iemand vanuit elke schoolorganisatie en opvang die VVE aanbieden, zich samen buigen over de vraag wat ze binnen hun gemeente willen ontwikkelen.
Verbinding, korte lijnen en het creëren van duidelijkheid is de basis van waaruit we werken.
Dat doen we onder andere door het ontwikkelen van praktische tools en interactieve werkvormen. Zo delen we bijvoorbeeld soms gekleurde stiften uit waarmee de aanwezigen op het tafelkleed hun bijdrage kunnen tekenen en
schrijven. We hebben ook plannen om in de toekomst enquêtes en andere meetinstrumenten in te gaan zetten om processen te monitoren. We zoeken voortdurend naar de juiste balans van het informeren van mensen enerzijds en het samen dingen doen en ontwikkelen anderzijds. Ook de VVE kwartaal nieuwsbrief is inmiddels een feit. Daarin beschrijven we uitgebreid onze stappen en hoe we daarmee bezig zijn. We betrekken daarbij ook andere organisaties zoals bijvoorbeeld de bibliotheek. Informeren en inspireren, dat is wat we willen.”
“Onze functie is een dynamisch proces en vraagt om voortdurende afstemming. We zijn heel blij dat we hem samen invulling kunnen geven want we vullen elkaar heel goed aan, wat onze samenwerking alleen maar versterkt. Want zeg nou zelf, hoe mooi zou het zijn als door de kwaliteit van de VVE ontwikkelingsachterstanden bij kinderen voorkomen of
verminderd kunnen worden. Je gunt tenslotte ieder kind een zo goed mogelijke start. Dat werkt generaties lang door." |
|
|
|
|