Er wordt vaak gedacht dat de gezondheid voldoende beschermd is als aan de wettelijke normen voor luchtkwaliteit is voldaan. Dat klopt niet. De wettelijke normen voor luchtverontreiniging in Nederland zijn hoger dan de advieswaarden van de Wereld-gezondheidsorganisatie (WHO). In 2021 heeft de WHO deze advieswaarden ook nog eens fors aangescherpt.
Onderzoek in de laatste jaren heeft bovendien aangetoond dat gezondheidseffecten ook optreden op plekken met relatief (zeer) schone lucht. Een belangrijke boodschap van de WHO in aanvulling op de advieswaarden is dan ook dat iedere reductie van luchtverontreiniging tot gezondheidswinst zal leiden, zelfs op plekken met relatief schone lucht.
Kijk of jouw gemeente voldeed aan de normen van de WHO op de luchtkwaliteitkaarten van Atlas Leefomgeving (stikstofdioxide, fijnstof (PM10) en fijnstof (PM2,5)): Kaarten | Atlas Leefomgeving.
Wat heeft die luchtvervuiling dan voor effecten op de gezondheid?
Luchtvervuiling heeft negatieve effecten op de gezondheid waaronder de belangrijkste zijn:
- het ontstaan en de verergering van longziektes zoals longkanker en COPD;
- het ontstaan en de verergering van hart- en vaatziekten zoals hartklachten of een hoge bloeddruk;
- een laag geboortegewicht en vroeggeboorte;
- het ontstaan van astma bij kinderen.

Wat kan een gemeente doen?
Teken het Schone Lucht Akkoord en ga actief aan de slag met het verbeteren van de luchtkwaliteit!
Het Schone Lucht Akkoord is gericht op de verbetering van de luchtkwaliteit in Nederland. Het doel is om 50% gezondheidswinst te behalen in 2030 ten opzichte van 2016. Dit zorgt ervoor dat in 2030 Nederlanders gemiddeld langer gezond blijven. Er zijn dan minder mensen die last krijgen van longziektes, hartaandoeningen en vaataandoeningen. Daarnaast verlengt de verbetering van de luchtkwaliteit de levensduur met gemiddeld vier maanden.

Meer weten?
|