Wat gebeurt er in de gemeente ...? |
Deze keer staan we stil bij ont-wikkelingen uit de gemeente DEN HELDER. Inspiratiebezoek aan de instroomgroepen binnen Den Helder. Een ontvangst door 'kleine begroeters', inhoudelijke informatie over de instroomgroepen in Den Helder en een rondleiding door de onderbouwgangen van twee scholen omvatten kort samengevat een geslaagd inspiratiebezoek. Begin oktober waren de leden van de Werkgroepen VVE in de Kop uitgenodigd op KC De Windwijzer en IKC De Fontein om een kijkje te nemen in de praktijk. Ook wethouder Niels Nanning van gemeente Den Helder sloot aan bij het inspiratiebezoek. En eigenlijk is de gedeelde conclusie; deze groepen zijn bijzonder binnen de gemeente, maar zouden ze wel zo bijzonder moeten zijn? Gunnen we niet elk kind de kans op een zachtere landing bij de overgang van opvang naar onderwijs? Want ook een groep met peuters en kleuters samen is een groep kinderen die samen speelt, samen leert en samen ontwikkelt. Vanuit Ellis Swagerman (coördinator IKC De Fontein) en Bart Oud (schoolleider KC De Windwijzer) de ontwikkeling van deze groepen nader uitgelegd: In 2022 is er in de gemeente Den Helder een pilot gestart met peuter-kleutergroepen op een aantal schoollocaties met inpandige kinderopvang. Na een looptijd van twee jaar, kunnen we stellen dat deze pilot erg succesvol is gebleken en zijn de locaties samen met de gemeente bezig om beleid vast te stellen. Waarom is beleid nodig? Het is op dit moment nog bij wet verboden dat peuters en kleuters een gehele (school)dag samen in één groep zitten. Daarnaast moeten er op de groep altijd gekwalificeerde pedagogisch medewerkers staan en dienen de leidsters allemaal een VOG kinderopvang te hebben als er peuters aanwezig zijn. Ook is de kind-leidsterratio 1 op 8. De GGD onderzoekt en rapporteert hiaten aan de gemeente, die vervolgens kan besluiten te handhaven. Op 3 locaties in Den Helder wordt, met medeweten van de gemeente, geëxperimenteerd met peuter-kleutergroepen die niet geheel aan de bovenstaande voorwaarden voldoen. De resultaten zijn positief. Op KC De Windwijzer en IKC De Fontein zitten peuters en kleuters samen in één groep; de instroomgroep. Er zijn twee volwassenen aanwezig bij maximaal 16 kinderen. De instroomgroep zorgt voor een mooie tussenlanding tussen opvang en onderwijs, waarbij de kinderen op een speelse en geleidelijke manier instromen naar een reguliere, grotere kleuterklas. Wanneer een kind doorstroomt naar de reguliere kleuterklas is afhankelijk van hun leeftijd en behoefte aan zorg. Sommige kinderen gaan via de instroomgroep probleemloos over naar de kleutergroep. Andere kinderen hebben wat meer tijd en aandacht nodig. En precies dáár zit het succes van deze groepen; we kunnen de kinderen nét even meer zorg en begeleiding geven in de instroomgroep, waardoor we ook kinderen die tussen opvang en onderwijs óf tussen zorg en onderwijs inzitten goed kunnen bedienen in deze kleinere setting. Enkele praktijkvoorbeelden vanuit de instroomgroepen:
- Peuter N. was al erg toe aan een schoolse setting. Via de instroomgroep ging zij naar groep 1 en hoewel zij, volgens haar leeftijd, na de zomer nog een jaar naar groep 1 zou moeten, liet zij zien voldoende aan de voorwaarden voor groep 2 te voldoen en doet zij nu mee bij de oudste kleuters.
- Kleuter A. kwam elke dag huilend op school. Het leek of hij verzoop in de kleutergroep, waar het voor hem op dat moment nog allemaal teveel en te druk was. In de instroomgroep leerde hij in kleine setting wennen aan de dagroutine en vanuit deze groep ging hij in een rustig tempo wennen en opbouwen in de grotere kleutergroep.
- Tweeling Z. stond op de wachtlijst voor het Centrum voor Daghulp en zat al geruime tijd thuis. Zij kregen een observatieplaats in de instroomgroep en het bleek dat ze zich daar voldoende konden ontwikkelen.
Hoewel de betrokken partijen zeer enthousiast zijn, is een peuter-/ kleutergroep/instroomgroep niet overal even goed te realiseren. Afhankelijk van het aantal beschikbare peuters (vanaf ca. 3,5 jaar) en kleuters, de beschikbaarheid van een pedagogisch medewerker, zorgmedewerker en/of leerkracht op een relatief kleine groep, is een dergelijke groep niet op elke locatie financieel haalbaar. |
|
|
|
|