Een terugblik op...
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hogeschool Rotterdam
Terugblik | Symposium | Samenwerken vanuit ervaringskennis | afmelden
 |  online versie
 
Terugblik

TERUGBLIK 
Symposium Samenwerken vanuit Ervaringskennis: meer stem voor jongeren in de jeugdhulp! 

 
Op 13 juni, een zonnige maandagmiddag, vond aan het Museumpark in Rotterdam het eindsymposium plaats van het door ZonMw gesubsidieerde project Meer stem voor jongeren in de jeugdhulp met Mijn Pad en B-Ready! De bijeenkomst zou in november 2021 plaats vinden, maar werd vanwege Corona uitgesteld. Het was voor veel aanwezigen dan ook fijn om elkaar nu in levende lijve te ontmoeten. Een mix van ervaringsdeskundigen, onderzoekers en docenten kwam aan het woord.


Centraal stond het thema: Samenwerken vanuit ervaringskennis.

De grens tussen ervaringsdeskundige en hulpverlener werd verkend. Het motto was: Iedereen heeft kennis uit ervaring en kan niet anders dan deze kennis inzetten.


Doorgroeimodel ExpEx bij Mijn Pad


Voor de pauze stond de methode Mijn Pad, autonomieversterkend werken met jongeren en gezinnen, centraal. In dit project is een doorgroei model ontwikkeld voor ervaringsdeskundigen van vrijwilliger tot co-trainer en trainer Mijn Pad. Daphne Daalhof, coördinator ExpEx Rotterdam: “Een succesfactor was de gelijkwaardige samenwerking tussen ExpEx en Hogeschool Rotterdam”. Yorrick Klinger, ExpEx en trainer Mijn Pad, vertelt enthousiast hoe die samenwerking resulteerde in een interactieve praatplaat die op een speelse manier de visie achter Mijn Pad laat zien.

Het samenwerkingsverband blijft bestaan en organiseert workshops en trainingen Mijn Pad voor professionals, organisaties en ervaringsdeskundigen. Martine Bink, docente social work bij Hogeschool Rotterdam en trainer Mijn Pad vertelt hoe de samenwerking met ExpEx,  autonomieversterkend werken en het eigen ervaringsverhaal van studenten een plek hebben gekregen in de bachelor opleiding.Pilot voor een chatlijn bij de B-Ready App


Na de pauze vertelt Natasja Hornby, onderzoeker bij Hogeschool Windesheim, over de ervaringen met een pilot voor een chatlijn bij de B-Ready App. De App beantwoordt praktische vragen die jongeren die uitstromen uit een justitiële jeugdinrichting kunnen hebben bijvoorbeeld over wonen of studiefinanciering. De Chatlijn werd bemenst door getrainde ervaringsdeskundigen van ExpEx. Zij vormden samen een community om de vragen van jongeren over zelfstandigheid te beantwoorden. De  evaluatie liet zien dat jongeren het bijzonder fijn vinden om een ervaringsdeskundige aan de andere kant van de lijn te treffen. De vraag hoe de chatlijn in de toekomst geborgd zou kunnen worden leverde een levendige discussie op.
Een trofee voor Carolina Brand, ExpEx trainer Mijn Pad


Bij de panel discussie werden op ludieke wijze trofeeën uitgereikt en beren op de weg ingebracht. Een trofee werd door een trainer van Enver Jeugd & Opvoedhulp virtueel uitgereikt aan Carolina Brand, ExpEx in Rotterdam, die indruk maakte door de ontwikkeling die zij als ExpEx doormaakte van vrijwilliger tot ervaren trainer Mijn Pad. Die ervaring zet zij nu ook in bij een training Seksualiteit die door haarzelf is vorm gegeven. Juist om die reden was zij er vandaag niet bij, maar had zij wel een filmpje opgenomen waarin zij haar ervaringen heeft gedeeld.

Er werd ook een beer op de weg gezien: vullen ervaringsdeskundigen een gat dat eigenlijk door hulpverleners opgevuld zou moeten worden? Dit werd bestreden met het argument dat het peer-to-peer contact juist een unieke onvervangbare rol heeft bijvoorbeeld als vertrouwenspersoon of als voorbeeld.Tijdens de borrel werd geanimeerd verder gediscussieerd, werden oude contacten nog even opgezocht en nieuwe contacten gelegd, waarna een ieder geïnspireerd huiswaarts ging.

Lees ook...
Meer ruimte voor de stem van jongeren in de jeugdhulp met Mijn Pad en B-Ready! 
Lees verder


Het was een mooie middag, bedankt allemaal voor je aanwezigheid en bijdrage!

Met vriendelijke groet,
Inge Bramsen

Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
 
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: i.bramsen@hr.nl
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2022 Hogeschool Rotterdam.