Convenant Gemeente Den Helder |
Het convenant Voor- en Vroegschoolse Educatie Gemeente Den Helder 2023 is tot stand gekomen om peuters met een (taal)achterstand, ook wel ‘doelgroepkinderen’ genoemd, beter voor te bereiden op de basisschool en er voor te zorgen dat kleuters zonder achterstand naar groep 3 kunnen. De gemeente, GGD, de kinderopvang en het onderwijs formuleren in het convenant proces- en resultaatafspraken om gezamenlijk zoveel mogelijk kinderen te bereiken en te voorzien van een kwalitatief hoogwaardig aanbod VVE.
Op bestuurlijk niveau is er tenminste twee maal per jaar een LEA- bijeenkomst. Tenminste alle schoolbesturen en kinderopvanglocaties met VVE zijn hier vertegenwoordigd. Voor praktische uitwerking van de gesprekspunten in de LEA en de verdere uitwerking van het OAB komt tenminste vier maal per jaar de werkgroep VVE bij elkaar. In deze werkgroep zijn in elk geval alle kinderopvangorganisaties met VVE-aanbod, alle schoolbesturen en de JGZ vertegenwoordigd. Ook de VVE-coördinator is hierbij aanwezig. Deze is aangesteld om samen met de partners de gemaakte resultaatafspraken te realiseren.
Tot de doelgroep van voor- en vroegschoolse educatie behoren:
Kinderen met een feitelijke (geconstateerde) achterstand en kinderen die een risico lopen op een achterstand in de:
- Nederlandse taalontwikkeling en/of
- de bredere persoonsontwikkeling, te zien in
- sociaal-emotionele ontwikkeling,
- motoriek en/of
vanwege beïnvloedende factoren in de thuissituatie, zoals:
- Eén of beide ouders heeft/hebben een opleiding van maximaal basisonderwijs, vmbo b/k, onderbouw havo/vwo of mbo 1. Ouders volgen een inburgeringsprogramma.
- De taalontwikkeling van kinderen wordt thuis onvoldoende gestimuleerd.
- De spelontwikkeling van kinderen wordt thuis onvoldoende gestimuleerd.
- Kinderen spreken thuis een andere moedertaal.
De toeleiding naar voorschoolse educatie vindt plaats op basis van een indicatiestelling door de jeugdverpleegkundige of jeugdarts van de GGD (de jeugdgezondheidszorg ofwel JGZ). De indicatiestelling wordt afgegeven op basis van de doelgroep definitie. Als de indicatie is gegeven, spannen de betrokken partijen zich ervoor in dat alle kinderen met een VVE-indicatie toegeleid worden naar een voorschoolse voorziening met VVE-aanbod.
Kinderopvangorganisaties en basisscholen spannen zich ervoor in om een doorgaande lijn te realiseren van de voorschoolse naar de vroegschoolse educatie. Het streven is de overstap van voorschool naar vroegschool voor VVE-kinderen zo laagdrempelig mogelijk te maken en te werken aan een inhoudelijke doorgaande lijn naar de vroegschool.
Ook zijn er afspraken geformuleerd over de kwaliteit van het VVE-aanbod. Als alle VVE-kinderen bereikt worden en een kwalitatief hoogwaardig VVE-aanbod ontvangen, dan zijn de opbrengsten van het VVE-aanbod het grootst.
De resultaatafspraken zijn als volgt geformuleerd:
- 90% van de VVE-kinderen heeft tussen begin en einde van de peutertijd en van de kleutertijd een groei doorgemaakt (die volgens de professional naar verwachting of boven verwachting is) op de domeinen taal, rekenen, sociaal emotionele ontwikkeling en motoriek.
- 90% van de VVE-peuters is aan het eind van de voorschool goed voorbereid op de basisschool.
- 90% van de VVE-kleuters is aan het eind van groep 2 goed voorbereid op groep 3.
De resultaatafspraken zijn ambitieus! De gemeente Den Helder en haar partners zien deze resultaatafspraken als een gezamenlijke inspanning van het hele werkveld rondom peuters en kleuters. Belangrijk om hier te noemen dat het uitdrukkelijk niet gaat om afspraken waar men op wordt afgerekend: de essentie is het stellen van ambitieuze verwachtingen en op basis daarvan een kwaliteitsdialoog te voeren met elkaar. Wordt de resultaatafspraak behaald? En vooral: hoe kunnen we het aanbod op een hoger plan trekken?
Inspireren, verbinden, monitoren en doorontwikkeling, dat is wat alle partners van het convenant nastreven.
Lees hier het Convenant VVE van de gemeente Den Helder |
|
|
|
|