Saxion
 
Opleidingen   |   Onderzoek   |   Bedrijven   |   Over ons
Ontwikkel jouw docentrol in een Professionele Leergemeenschap
Dirk Giethoorn: “Ik weet nu beter het verschil tussen docent zijn en coach zijn.”

Nu steeds meer opleidingen hun onderwijs vernieuwen volgens het Saxion Onderwijsmodel (SOM), gaan we ook aan de slag met de verschillende docentrollen uit onze onderwijsvisie. Zo ga je als docent vaker een coachende rol vervullen. Dat vraagt een andere insteek dan de meer klassieke docentrol en levert vooral ook kansen op om je te ontwikkelen en je ervaring uit te breiden. In een Professionele Leergemeenschap (PLG) kun je je onder begeleiding van een coach goed op die rol voorbereiden. Benieuwd hoe dat werkt? Docent Dirk Giethoorn van de School of Commerce & Entrepreneurship (SCE) vertelt over zijn ervaringen.

Dirk, hoe en waarom heb jij deelgenomen aan een PLG?
“De opleiding waar ik aan verbonden ben, Commerciële Economie, heeft afgelopen september voor het eerst deelgenomen aan het Smart Solutions Semester. Ik ben daarbij gestart als tutor/coach. Om beter deze rol te kunnen invullen heb ik me ingeschreven voor de PLG 'coach van het leerproces'.”

Wat voegt het groepsproces toe aan je leerproces?
“Het fijne aan deze PLG is dat je in een klein groepje mét en ván elkaar leert. Iedere deelnemer neemt zijn eigen kennis en ervaring mee en deelt die. Daarnaast word je door de anderen uitgedaagd, in een veilige setting, om kritisch naar jezelf te kijken: wat je al meeneemt als coach en waar je verbeterpunten liggen.”

Wat levert het je heel concreet op als docent? Wat ga je bijvoorbeeld nu anders doen?
“Ik weet nu beter het verschil tussen docent zijn en coach zijn. Als docent ben je meer iemand die studenten leert hoe het moet. Of dat nu kennis, inzicht of vaardigheden betreft. Als coach help je studenten juist hun eigen (leer)doelen te bereiken. Daar hoort een andere manier van werken bij als het gaat om je verhouding tot de student. Het vraagt andere kennis en vaardigheden. Daarnaast weet ik nu als coach beter hoe ik groepen moet begeleiden. Ik besef bijvoorbeeld nog meer hoe belangrijk het is de studenten eerst goed kennis met elkaar te laten maken voordat ze aan de slag gaan.”

Er was ook een toolbox, hoe zag die er globaal uit en wat heb je daar aan?
“Het leuke was dat wij, onder toeziend oog van onze coach Gosse Klaas Miedema-Meijerink, zelf de inhoud en opbouw van de PLG hebben bepaald. Met de fasen waar je zelf als coach van een groep doorheen gaat, hebben we per bijeenkomst zelf onze leerdoelen bepaald en daarbij ook zelf achterhaald welke modellen en theorieën daar relevant bij zijn. Daarmee hebben we onze toolbox gevuld. Daarnaast kregen we voldoende ruimte om praktijkvoorbeelden te bespreken, interventies te oefenen en te reflecteren op onszelf en elkaar. Met die toolbox weet ik veel beter wanneer ik wat kan inzetten als coach van het leerproces.”

Heb je tips voor andere docenten? Wat is bijvoorbeeld een goed moment om zo'n PLG te starten?
“De coachrol is wezenlijk anders dan de docentrol. Wanneer je die rol dus gaat vervullen (of al vervult) en daar serieus werk van wilt maken, dan adviseer ik je om je erin te verdiepen. Het levert veel op, niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor de studenten. Die krijgen dan de professionele begeleiding die ze verdienen De PLG is een mooie gelegenheid. Zelf heb ik, net als de andere deelnemers, de deelname als een cadeautje ervaren. Iets dat je iedere collega gunt.”

Meer weten of zelf aan de slag?
Gosse Klaas Miedema-Meijerink van de School of Business, Building & Technology (BBT) begeleidde de PLG van Dirk en vult aan dat het handig is om een PLG te volgen wanneer je aan de slag gaat (of bent) met het ontwerp of herontwerp van een opleiding. Zo breng je een duidelijk verband aan tussen het onderwijs en het type begeleiding dat je als docent levert.

Wil je er meer over weten? Neem dan contact op met Ellen Mulder, adviseur Leren & Ontwikkelen van HRM (e.mulder-bagerman@saxion.nl, 06-82943027).

Ben je daarnaast benieuwd naar het complete aanbod rond Docentprofessionalisering en Professionele Leergemeenschappen? Je vindt het via de Saxion Academy.

Deze ontwikkeling wordt mede gefinancierd vanuit de Kwaliteitsafspraken.
 
 
 
samenwerkingsgericht | persoonlijk | ondernemend | enthousiast | durf
 
Saxion
 
Volg Saxion
Facebook   Twitter   Youtube   Linkedin   instagram
Contact
088 – 019 3700
info@saxion.nl