Jaargang 5, nr. 2  |  juni 2024
GGD Hollands Noorden
Werken vanuit Landelijk Professioneel Kader (LPK)
De gesprekmethodiek van GIZ sluit aan op werken vanuit het geactualiseerde landelijk professioneel kader (LPK), dat binnen de JGZ wordt geïmplementeerd. Het is niet nodig dat álle kinderen volgens een strak schema met vaste momenten gezien moeten worden om hun gezondheid en welbevinden te kunnen monitoren. Werken vanuit het LPK vraagt om een andere manier van doen en denken. De GIZ-methode helpt daarbij. Werken met de GIZ methodiek kost geen extra tijd en zorgt ervoor dat je snel met de ouder of jeugdige bij de echte zorgvraag komt (als die er is).

Een paar reacties van deelnemers:

 

Jeugdarts Eveline Vlaanderen laat weten: 

"Het is een mooie visuele manier om de nogal open vragen: ‘hoe gaat het?’ en ‘heb je nog vragen?’ te vervangen. Door samen naar de plaatjes te kijken kunnen ouders zelf al zien dat veel onderwerpen gewoon goed gaan. Het was leuk om tijdens de training te oefenen in 'hoe gebruik je de materialen straks in je consult'."

 

Jeugdverpleegkundige Ivonne Groot zegt:
"Na de taakherschikking heb ik meer verbreding in de consulten ervaren en na de 1e GIZ training ervaar ik hoe ik meer diepgang in de consulten kan krijgen en nog meer en sneller kan aansluiten bij de behoefte van de ouder.

Voorafgaand aan de training was ik nieuwsgierig naar wat deze mij zou brengen. Na de training heb ik geleerd dat ik, met behulp van de praatplaat, nog beter en sneller bij de ouder kan aansluiten en ook meer preventieve zorg kan verlenen."


 
Samen beslissen
Een van de speerpunten van het LPK is het samen beslissen. Door het gebruik van de GIZ- methode liggen de gespreksonderwerpen letterlijk op tafel. Dat zorgt bij de ouder/jeugdige en de JGZ-medewerker voor een brede blik met aandacht voor fysiek en mentaal welbevinden en omgevingsfactoren (zoals financiën, eigen ervaringen van de ouder, de onderlinge relatie van de opvoeders). De ouder/jeugdige krijgt van de JGZ-medewerker de regie over de onderwerpen die hij belangrijk vindt. Natuurlijk stel je als professional ook wel eens onderwerpen aan de orde waar de ouder/jeugdige geen vragen of zorgen over heeft, zoals dat nu in de consulten al gebeurt. In de methode is vooral aandacht voor wat goed gaat en worden motiverende en oplossingsgerichte gesprekstechnieken in gezet. De ouder/jeugdige wordt of blijft probleemeigenaar, de JGZ hoeft (en kan natuurlijk) niet alles oplossen. Door de houding van de JGZ-medewerker en het gevoel het samen te doen, wordt gewerkt aan zelfvertrouwen en zelfredzaamheid.

 
Ondersteunend bij gestructureerd werken
De GIZ-methode ondersteunt gestructureerd werken. Afhankelijk van de uitkomst van een gesprek kan de ouder/jeugdige problemen en situaties verduidelijken met behulp van de matrix. De medewerker stelt samen met de ouder/jeugdige de zorgbehoefte vast en maakt een ondersteuningsplan. In dit ondersteuningsplan schrijft de ouder/jeugdige zelf de doelen en de manier waarop hij die denkt te behalen met een tijdspad. Het plan wordt bij een volgend contactmoment geëvalueerd en eventueel bijgesteld.

 
Goede ervaringen
De GIZ wordt in steeds meer disciplines gebruikt, waardoor je dezelfde taal spreekt als je netwerkpartners en de overdracht gemakkelijker wordt. Onderzoek toont ook aan dat meer ouders/jeugdigen tevredener zijn dan met de reguliere methodes.
De GIZ-trainers van de JGZ hebben eerst zelf de opleiding tot GIZ-trainer gevolgd bij het NCJ. Zij trainen de JGZ-teams in drie dagdelen. Daarnaast worden zij GIZ-coach om er na de training voor te zorgen dat het werken met de GIZ in het DNA van de medewerkers komt en blijft. 

 
 
GGD Hollands Noorden
Hertog Aalbrechtweg 22
1823 DL Alkmaar
088-0100500
info@ggdhn.nl
ggdhollandsnoorden.nl
f in i yt
Proclaimer   |   Algemene voorwaarden   |   Privacyverklaring
Auteur