GGD bezoekt EAOF 2023 - De 6e European Assertive Outreach conference in Leuven |
In heel Europa worstelen we in de geestelijke gezondheidszorg met hetzelfde vraagstuk: we kunnen de vraag niet bijbenen. Op dit moment heeft één op de vier mensen het afgelopen jaar te maken gehad met één of meer psychische stoornissen en dit zal verder toenemen. Elke nieuwe generatie heeft op dit moment meer kans op psychische problemen dan de vorige. Dit kunnen we onmogelijk met alleen maar professionele hulp bolwerken. Daarnaast is enkele decennia geleden de ambulantisering van de geestelijke gezondheidszorg ingezet. Grote psychiatrische ziekenhuizen werden gesloten, zorg moet vooral in de eigen omgeving worden geleverd, want beter worden doe je thuis. Maar in de praktijk is dit nog niet zo makkelijk. Hoe doe je dit op een goede manier en hoe gaan we om met de druk op de geestelijke gezondheidszorg? Dit waren de belangrijkste vraagstukken op de 6e conferentie van de European Assertive Outreach association die van 20 t/m 22 september plaatsvond in Leuven.
“Assertive outreach gaat over assertieve outreachende zorg: mensen in hun eigen omgeving bezoeken om (intensieve) zorg te leveren, gericht op herstel van psychische problemen en het voorkomen dat problemen escaleren, soms ook wanneer mensen zelf denken geen hulp nodig te hebben.”
Drie dagen lang waren er tientallen seminars, presentaties, workshops en werkbezoeken die konden worden gevolgd door de deelnemers. Er werden onderzoeken gepresenteerd, werkwijzen toegelicht en best practices gedeeld door veel deelnemers uit meer dan 20 landen.
Sabina Post en Tim de Haas bezoeken namens GGD het congres
Omdat het over outreachende mentale (publieke) gezondheidszorg gaat en het congres dit jaar relatief dichtbij werd georganiseerd vonden we dat we dit als de GGD niet aan ons voorbij konden laten gaan. Sabina Post (beleidsmedewerker) en Tim de Haas (coördinator en medewerker Vangnet & Advies) hebben namens de OGGZ de conferentie bijgewoond met het doel om kennis en inspiratie op te doen. Drie dagen lang bezochten ze diverse onderdelen van het programma.
De belangrijkste sleutelwoorden die naar voren kwamen: integraal, domein overstijgend, laagdrempelig, vroeg interventie, netwerk aanpak, ecosysteem benadering, community mental health, bottom up, peer support, veerkracht, positieve gezondheid, herstel gericht en de patiënt centraal.
Daarnaast was er ook prachtige muziek om het programma op te luisteren, verzorgd door studenten van de KU Leuven of door mensen die zelf te maken hebben (gehad) met mentale gezondheidsproblemen.
Nieuwe inzichten en contacten opgedaan
Het congres gaf veel nieuwe contacten, kennis en inspiratie. Het was motiverend om met gelijkgestemden ervaring en visie uit te wisselen en te merken hoeveel passie en creativiteit er leeft die ingezet wordt om mensen te helpen. Duidelijk werd dat alleen gezamenlijk, met allerlei zorgpartijen, maatschappelijke partijen, het sociaal domein, ervaringsdeskundigen en het netwerk om cliënten heen, we mentale gezondheid kunnen beschermen en bevorderen.
“Het is een hele opgave om hier gezamenlijk in op te trekken maar met gedeelde ambities is het mogelijk, want zonder ambitie geen innovatie!”
Sabina Post (beleidsmedewerker) en Tim de Haas (medewerker Vangnet & Advies/ coördinator team West-Friesland) |
|
|
|
|